Territori

El Govern inicia els tràmits per aplicar la nova Llei estatal d'habitatge a Catalunya i tornar a limitar els preus del lloguer

query_builder   17 maig 2023 17:24

event_note Nota de premsa

El Govern inicia els tràmits per aplicar la nova Llei estatal d'habitatge a Catalunya i tornar a limitar els preus del lloguer

  1. El Departament de Territori començarà de manera immediata els treballs per a declarar les àrees tenses on aplicar la limitació del preu del lloguer a partir dels nous criteris de marca la Llei
  2. El conseller Fernàndez destaca, en una entrevista aquest matí: “Farem servir tots els instruments que tenim al nostre abast per tornar a regular els preus del lloguer”

El Govern iniciarà de forma immediata els tràmits per aplicar la nova Llei estatal d’habitatge un cop aprovada avui pel Senat. Una de les principals novetats de la norma és que permet limitar els preus del lloguer en determinats municipis de Catalunya. Per fer-ho, és necessari declarar les zones anomenades tensionades, aquelles on hi ha greus dificultats d’accés a l’habitatge, on s’aplicaran les mesures de contenció dels preus del lloguer als nous contractes i a les actualitzacions dels vigents. També és necessari disposar de l’índex de referència del preu del lloguer, que Catalunya ja disposa des de fa 4 anys i que està vigent. Per tant, la feina que comença ara és la d’actualitzar i adaptar aquestes dues referències als requisits de la nova llei amb l’objectiu de poder començar a limitar, al més aviat possible, els preus del lloguer.

Per declarar zona tensionada de lloguer s'hauran d’acomplir, almenys, una d'aquestes dues condicions: que el cost mitjà de la hipoteca o del lloguer més les despeses i subministraments bàsics superi el 30% de la renda mitjana de les llars i que el preu de compra o lloguer de l'habitatge hagi augmentat almenys 3 punts per sobre de l'IPC en els cinc anys anteriors a la declaració d'àrea tensionada.

“Estem en disposició de fer els tràmits de manera immediata i ho farem el més ràpid que puguem perquè els nostres interessos són els interessos de la gent. Farem servir tots els instruments que tenim al nostre abast per tornar a regular els preus del lloguer. Podem fer-ho perquè a Catalunya, durant un any i mig, ja ha sigut així. Nosaltres hem liderat que hi pugui haver aquestes polítiques i, per tant, l’Estat a reacció de tot plegat acaba responent a aquestes necessitats”, ha destacat aquest matí el conseller de Territori, Juli Fernàndez, en una entrevista a Ràdio Estel.

La norma estatal, que té molts punts en comú amb la normativa pionera que Catalunya va impulsar l’any 2020 en matèria de contenció de lloguers (Llei 11/2020) i que el Tribunal Constitucional va tombar, impedeix els increments abusius i injustificats dels lloguers a les zones que es declarin tensionades i esclareix les obligacions i drets de cada part, posant especial atenció a la protecció dels llogaters, sobretot dels més vulnerables. Alhora, la llei contempla que les despeses immobiliàries no vagin a càrrec dels llogaters.

D’altra banda, hi ha més elements de control sobre els grans tenidors. La nova Llei permet que les comunitats autònomes puguin rebaixar de 10 a 5 el nombre d’habitatges propietat d’empreses o persones per a considerar-les com a gran tenidor.

Pel que fa a les persones vulnerables, es protegeixen més i millor: ja no hi haurà desnonaments sense data i hora assenyalada, i s’augmenten els terminis de suspensió dels procediments judicials que afectin persones vulnerables, i no s’invaliden lleis com la catalana, que continuarà vigent en relació al Lloguer Social Obligatori.

1  

Vídeos

Declaracions conseller Fernàndez

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia