Empresa i Treball

Presentació de les Rutes Artesanes de Catalunya a Tarragona

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda presenta a Tarragona el projecte "Rutes Artesanes de Catalunya" com a eina de promoció al servei del sector artesà

query_builder   18 maig 2023 14:12

event_note Nota de premsa

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda presenta a Tarragona el projecte "Rutes Artesanes de Catalunya" com a eina de promoció al servei del sector artesà

  1. La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) ha presentat el projecte al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i ha animat els artesans i artesanes a adherir-s’hi per “visibilitzar els seus tallers i activitats”
  2. També ha explicat el Programa d’Avantatges i Serveis del carnet d’Artesà i Artesana, una acreditació que actualment tenen 506 persones a les comarques de Tarragona

La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del responsable d’Internacionalització i Cultura de l’Àrea d’artesania del CCAM, David Places i Balsalobre, ha presentat avui al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí el projecte “Rutes Artesanes de Catalunya”. Es tracta d’una iniciativa de promoció artesanal, cultural i turística que actualment agrupa en 9 rutes els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori. El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, és una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. En la presentació també hi ha estat present el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, la directora dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Sofia Moya Pereira, i l’alcalde del municipi, Joan Canela Rios.

La guia digital es recull en el web www.rutesartesanes.cat i inclou actualment 9 itineraris que cobreixen zones geogràfiques com les comarques de Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona Ciutat, o les comarques de Girona. Són rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, i activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Per a la campanya de difusió, Artesania Catalunya, ha impulsat, entre d’altres, la producció d’una col·lecció de documentals audiovisuals per cadascun dels itineraris que es poden veure a la plataforma TV3alacarta.

En l’acte, la directora Agnès Russiñol ha presentat al sector artesanal i turístic de les comarques de Tarragona la guia digital del projecte, i l’itinerari i el documental dedicat al territori. Un tram que descobreix la Costa Daurada, segueix la Ruta del Cister i trepitja viles medievals tot seguint el rastre de l’artesania de disciplines tan diverses com l’esmalt, l’alabastre o el vidre. Proposa visitar espais com el Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou; conèixer els artesans de l’alabastre a Sarral, la terrissa i el Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc, o visitar Vimbodí i Poblet, un poble vinculat al vidre des del segle XII.

Des del Museu, Russiñol ha animat els artesans i artesanes del territori “a adherir-se a aquest projecte, a visibilitzar els seus tallers i activitats a la guia”, i ha ressaltat que “aquesta és una plataforma que posem a l’abast del sector artesanal per donar a conèixer la riquesa del patrimoni artesà, promocionar-lo i connectar-lo a l’oferta turística de Catalunya”. Es caracteritza per ser “una guia viva, i que incorporarà anualment nova informació de tallers, espais o punts d’interès artesanal a visitar”, ha explicat la directora, i ha destacat que la iniciativa “és una eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar, de la mà del patrimoni artesà, cap a un model turístic més sostenible, més desconcentrat en el temps i l’espai, i alhora per dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori”.

D’altra banda, la directora del CCAM ha explicat al sector el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, que “hem impulsat amb l’objectiu de posar en valor aquesta acreditació voluntària de reconeixement del domini tècnic, de qualitat i disseny d’un o més oficis artesanals, que actualment han obtingut 506 artesans i artesanes a les comarques de Tarragona, de les 8.301 persones acreditades arreu del país”. “Una acció que des del Consorci estem treballant i que ofereix un conjunt de serveis i facilitats per a les persones titulars del carnet”, en el que és –ha afegit- “un programa viu al qual s’aniran incorporant noves propostes i serveis de diferents empreses i entitats”.

El projecte Rutes Artesanes de Catalunya i el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, són iniciatives que tenen la finalitat d’incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya i a nivell internacional, així com acompanyar les empreses artesanes i millorar-ne la competitivitat.

Més informació sobre la Ruta Comarques de Tarragona aquí

Més Informació sobre el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana aquí

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @ccamcat|@empresacat
  2. Facebook CCAM: https://www.facebook.com/ccamcat/
  3. Instagram: @artesaniacat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia