1. L’eina, vigent des del 2021, garanteix una identitat digital inclusiva.
  2. La videidentificació facilita encara més la realització de tràmits i gestions amb l’Administració per internet.
  3. Es pot obtenir mostrant un document d’identitat oficial, una fotografia i un vídeo de reconeixement facial i de veu.

La Generalitat de Catalunya disposa d’un sistema de videoidentificació per obtenir l’idCAT Mòbil sense moure’s de casa i des que es va posar en marxa aquest servei, el nombre d’usuaris ha incrementat de forma considerable: l’any 2021 es van realitzar un total d'11.584 videoidentificacions, el 2022 la xifra va augmentar a 56.176 i durant el primer quadrimestre del 2023, el nombre de videoidentificacions arriba ja a les 27.831.

L'IdCAT Mòbil és un sistema desenvolupat conjuntament amb el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) que permet a la ciutadania identificar-se digitalment i fer els tràmits i gestions amb qualsevol administració per internet. D’aquesta manera, es pot obtenir una identificació digital i dur a terme els tràmits de manera senzilla, àgil i segura des d’un dispositiu mòbil o tauleta sense haver d’anar a una oficina presencialment.

Per obtenir l’idCAT Mòbil per videoidentificació, la ciutadania només necessita:

  1. Un dispositiu mòbil o tauleta
  2. Emplenar un breu formulari disponible des del web https://idcatmobil.cat/
  3. Escanejar el seu document identificatiu
  4. Gravar un vídeo pel reconeixement facial i de veu de la persona interessada

Amb aquest conjunt de dades el sistema fa una validació que posteriorment un agent humà confirma o rebutja, en un període de màxim dos dies laborables. En el cas de confirmar-ho es genera una alta i el ciutadà ja pot fer servir el seu idCAT Mòbil.

El sistema garanteix una identitat digital inclusiva, a l’abast de tothom: catalans, europeus, estrangers fora d’Europa, etc. La facilitat de l’aplicació, permet que un ampli col·lectiu de la ciutadania hi pugui accedir. Alhora, el registre amb videoidentificació incrementa el nivell de garanties del registre de l’idCAT Mòbil i ofereix un nivell substancial de seguretat. D’aquesta manera es poden fer gairebé tots els tràmits amb l’Administració de manera àgil i en qualsevol moment, apropant l’Administració a la ciutadania.

Videoidentificacions gestionades per any{"name":"2023/05/19/13/02/6ea1facc-b514-4e56-ab88-90f4b3454c71.png","author":"Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital ","type":"0","location":"0","weight":16588}

Actualment, la direcció general de serveis digitals i experiència ciutadana està treballant per implementar el sistema de videoidentificació automàtica, aprofitant l’ús de la intel·ligència artificial, en què en el mateix moment què el ciutadà faci la videoidentificació, ja obtingui l’idCAT Mòbil.

Més informació: https://idcatmobil.cat/altavideoid-auto/ i https://idcatmobil.cat/