Direcció General de Comunicació

Fotografia Vilagrà

La Generalitat dona suport als alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Nord que utilitzen el català als plens municipals

query_builder   19 maig 2023 13:52

event_note Nota de premsa

La Generalitat dona suport als alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Nord que utilitzen el català als plens municipals

  1. La consellera Vilagrà Pons demana a l’Estat francès que “no segueixi els passos de l’Estat espanyol i no judicialitzi la llengua perquè és patrimoni de tothom”


La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha expressat aquest matí, en una trobada institucional a l’Ajuntament d’Elna, el suport de la Generalitat als alcaldes i alcaldesses nord-catalans que utilitzen el català en l’àmbit institucional. Vilagrà Pons ha volgut donar “tot el suport i estima” a tots els alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Nord en “la lluita necessària, honesta i noble” que estan duent a terme perquè l’Estat Francès reconegui l’ús del català en l’àmbit institucional. Per la consellera, “són ajuntaments que normalment treballen per la catalanitat, per la identitat, i que treballen conjuntament i ho fan cadascú des del seu Ajuntament i, des del Govern de la Generalitat, els fem costat”.

Fotografia de la consellera Vilagrà{"name":"2023/05/19/13/40/1c9ead44-4e76-4c6e-a14f-c8cdcd3502a0.jpg","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":2456596}

La consellera de la Presidència ha assegurat que un dels objectius de l’Executiu català és “trencar la frontera administrativa i col·laborar molt més amb molts projectes culturals, de llengua i territorials entre aquests dos territoris, que durant molt de temps van formar part d’una mateixa unitat i ara tenim molts llaços per estrènyer”. En la trobada amb la consellera, hi ha participat l’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia; l’alcalde de Sant Andreu de Sureda, Samuel Moli; la regidora de Port-vendres, Mònica Serra; i hi ha donat suport l’alcaldessa d’Els Banys d’Arlès-Palaldà, Marie Costa, que finalment no hi ha pogut assistir per motius d’agenda. Per part de Generalitat, també hi ha assistit la delegada del Govern de la Generalitat a França, Eva Doya Le Besnerais, i el director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera Carré.

En les declaracions posteriors a la reunió, la consellera de la Presidència ha demanat a l’Estat francès que “no segueixi els passos de l’Estat espanyol i no judicialitzi la llengua perquè és patrimoni de tothom ja que el català a França és un debat pendent, que cal abordar i obrir”. Per la consellera, “el govern francès hauria d’obrir mires en relació el català i a les altres llengües que es parlen en l’Estat francès”. En aquest sentit, Vilagrà Pons ha subratllat “la valentia d’aquests alcaldes i alcaldesses per obrir el debat en el marc dels plens municipals de poder parlar en català”. “Sabem que aquesta és una lluita i un treball intens i llarg que no s’acaba en la sentència que hi hagut, hi ha un llarg camí i sobretot hi ha ganes de col·laborar entre institucions per promoure el català en tots els nivells i camps i ens oferim per seguir-ho fent”, ha dit la consellera.

Vilagrà Pons ha recordat que “des del Govern estem treballant en 100 mesures per impulsar el català a tots nivells, des de l’àmbit de salut, audiovisual, entre altres, però un dels temes més rellevants és que el català es pugui utilitzar a tot arreu, i per això la iniciativa dels alcaldes i alcaldesses de la Catalunya nord d’utilitzar el català en l’àmbit institucional és clau per la nostra estratègia de foment de la llengua catalana i també de l’aranesa”. “Ens sembla clau que aquestes llengües minoritzades puguin tenir el seu reconeixement i la seva força i per això hi posarem tots els esforços” ha assegurat la consellera que també ha recordat la reivindicació de l’ús del català del president Aragonès en el marc del Fòrum de Minories de les Nacions Unides i en la presidència de l’Euroregió.

3  

Imatges

Fotografia de la consellera de la Presidència abans de la seva trobada amb els alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Nord.

Fotografia de la consellera de la Presidència abans de la seva trobada amb els alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Nord. 2378434

Fotografia de la consellera de la Presidència conversant amb uns veïns d'Elna.

Fotografia de la consellera de la Presidència conversant amb uns veïns d'Elna. 3804031

Fotografia de grup dels participants a la reunió a Elna.

Fotografia de grup dels participants a la reunió a Elna. 2456596

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia