Protecció Civil

Imatge simulacre túnel Mont-Ros

Simulacre d'accident de trànsit al túnel de Mont-Ros (Sant Joan les Fonts)

query_builder   23 maig 2023 09:55

event_note Nota de premsa

Simulacre d'accident de trànsit al túnel de Mont-Ros (Sant Joan les Fonts)

Protecció Civil de la Generalitat i Carreteres de l’Estat a Catalunya (Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana) han organitzat la passada matinada un simulacre d’accident de trànsit múltiple a l’interior del túnel de Mont-Ros (A-26), a Sant Joan Les Fonts.

El simulacre ha consistit en un accident dins el túnel entre dos turismes. Als vehicles afectats per l'accident hi havia un total de 5 persones, les quals han resultat ferides. Els dos ferits més greus estaven en dos vehicles diferents, i un d’ells ha quedat atrapat i ha sigut necessari realitzar maniobres d'excarceració. A més, posteriorment a l’accident un dels vehicles s’ha incendiat.

A més, s’han utilitzat 6 vehicles com a testimonis de l’accident, no implicats, que han dificultat el pas a la zona de l’accident. El xoc s’ha produït davant la segona sortida d’emergència, que ha quedat bloquejada.

El simulacre ha tingut com a objectiu avaluar el Pla d'Autoprotecció de la instal·lació, així com la coordinació entre els diferents actors implicats i la comunicació i transferència d'informació entre aquestes estructures.

El tall de la via s’ha fet als voltants de les 21 hores, i s’han fet desviaments senyalitzats. A les 23 hores ha començat el simulacre i un cop finalitzat s’ha fet la reunió de valoració a la sala de reunions del Centre de Conservació del túnel.


Participants al simulacre

Els Bombers de la Generalitat han posat en pràctica la coordinació amb la gestora del túnel, tant pel que fa als talls de circulació com a la ventilació i el sistema d'avisos en cas d'emergència. També s'ha avaluat la coordinació entre els diversos cossos actuants en el cas d'un accident de trànsit a l'interior del túnel, amb dos vehicles implicats i amb cinc ferits, dos dels quals atrapats. Els recursos destinats han consistit en tres vehicles d'aigua i un vehicle de comandament.

El Centre de Comandament Avançat (CCA) del simulacre s’ha ubicat al centre de conservació, al Polígon de Begudà.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha participat al simulacre amb 10 professionals i 3 ambulàncies.

El SEM ha estat el responsable de fer el triatge i la valoració dels afectats per poder prioritzar aquells que requerien una ràpida extracció del lloc de l’incident. També ha realitzat les tasques d’assistència i estabilització per a procedir al trasllat dels ferits a diferents centres sanitaris, en funció de la patologia i gravetat de cadascun.

Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat una patrulla de trànsit que ha tallat la circulació viària del túnel en direcció a Girona per així crear una zona segura per als equips de salvament. També una patrulla de la Unitat de Seguretat Ciutadana s’ha encarregat de fer les desviacions del trànsit pertinents i el control perimetral de l’emergència.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat a l’exercici amb el personal de l’Operativa Territorial de Protecció Civil a Girona i amb l’equip de guàrdia del CECAT fent el seguiment del simulacre.

L’empresa explotadora del túnel ha comptat amb una persona al centre de control ubicat al Polígon de Begudà i un vigilant al túnel. Aquests han estat els mitjans del PAU que han participat al simulacre com a intervinents.

En total han participat al simulacre 7 figurants (a banda dels 5 ferits), tots ells personal del SEM i del mateix municipi.

3  

Imatges

Imatge simulacre túnel Mont-Ros

Imatge simulacre túnel Mont-Ros 2922872

Imatge simulacre túnel Mont-Ros

Imatge simulacre túnel Mont-Ros 3045069

Imatge simulacre túnel Mont-Ros

Imatge simulacre túnel Mont-Ros 2817227

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia