1. Quan: Dimecres 24 de maig a les 19 hores
  2. On: Palau Robert
  3. Presenta: Marta Romagosa
  4. Entrada lliure amb inscripció prèvia a tramesespalaurobert@gencat.cat

El cicle Vine a escoltar el futur, organitzat per la Direcció General de Difusió i produït per Hansel i Gretel, convoca al Palau Robert a una sèrie de creadores i creadors perquè ens assenyalin, gràcies a la seva dilatada trajectòria artística, quines qüestions hem d'escoltar, a què ens convé estar atents per poder afrontar les incerteses que ens planteja el futur.

La sisena d’aquestes trobades, conduïda per Marta Romagosa, ens aproparà a la figura de Santiago Auserón. També conegut com a Juan Perro, Auserón és un cantant, compositor, escriptor i filòsof espanyol. Estudia filosofia a la Universitad Complutense de Madrid (1972-1977) i a la Université de Vincennes, París VIII (1977-1978), sota la direcció de Gilles Deleuze.

Va ser compositor i vocalista del grup musical Radio Futura (1979-1992), inicialment emmarcat en l'anomenada «Movida madrilenya». Radio Futura (1979-1992), ha estat qualificat per diverses emissores de ràdio i revistes especialitzades com a millor grup espanyol de la dècada dels 80, i millor grup espanyol dels últims 25 anys, segons la votació de RNE, Radio 3, realitzada l'any 2004. Algunes de les seves gravacions més destacades són: Música moderna (1980); La estatua del jardín botánico (1982); La ley del desierto/La ley del mar (1984); De un país en llamas (1985); La canción de Juan Perro (1987); Escuela de calor. El directo de Radio Futura (1989); Veneno en la piel (1990); Tierra para bailar (1992) i Memoria del porvenir (primera antología, 1998).

Després de la separació del grup, va emprendre una carrera musical en solitari amb el sobrenom de Juan Perro, una nova etapa caracteritzada per un eclecticisme que fon el son cubà, la música africana, el jazz o el blues, entre d'altres. Amb Juan Perro, ha obtingut premis al millor músic de l'any (Canvi 16, 1995), millor disc de rock llatí en espanyol (per Arrels al vent, segons la revista La banda elàstica de Los Angeles, EUA, 1995), premi a la millor trajectòria artística (La banda elàstica, Los Angeles, EUA, 2000). En reconeixement al conjunt de la seva labor cultural, rep la Medalla d'Or Santa Isabel de Portugal, de la Diputació Provincial de Saragossa (2002). El 2011 va rebre el Premi Nacional de les Músiques Actuals, concedit pel Ministeri de Cultura d'Espanya. A inicis d’any, Auserón anuncià en un comunicat l’adopció d’un nou nom per a la banda: Santiago Auserón y su Academia Nocturna.

Des de 1984 estudia les arrels del so cubà, investigació que donà lloc als cinc àlbums Semilla del Son (1991-1992). En paral·lel, ha publicat articles sobre música, art i pensament a diaris i revistes especialitzades. També ha impartit conferències sobre la nova música popular al País Basc i Madrid, i altres de contingut filosòfic i musical a les universitats de Madrid, Granada i València.

Per parlar del futur a Palau Robert ja han passat com a convidats el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, l’actriu Clara Segura, els directors de cinema Carla Simón i Albert Serra o el fotògraf i teòric Joan Fontcuberta, i properament ens hi trobarem, encara, Jordi Casanovas, dramaturg, director i productor teatral.

L’accés és gratuït, amb inscripció prèvia a tramesespalaurobert@gencat.cat