1. Aquests ajuts s’atorguen als ajuntaments afectats per la Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals
  2. Es tracta d’ajuts destinats a habilitar perímetres de protecció en les urbanitzacions situades en terrenys forestals


El Govern ha aprovat destinar enguany a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, 1,5 milions d’euros a les ajudes adreçades a municipis per a aplicar mesures de prevenció d’incendis en les urbanitzacions properes al bosc. Concretament, aquestes ajudes s’atorguen als ajuntaments per al tractament de la vegetació en urbanitzacions i nuclis de població afectats per la Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals.

Aquesta llei estableix que les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions ubicades en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta han de complir una sèrie de mesures de prevenció contra els incendis forestals. En aquest sentit, la legislació obliga els propietaris a assegurar l’existència d’una franja exterior de protecció d’almenys 25 metres d’amplada al voltant, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. També cal elaborar un pla d’autoprotecció contra incendis forestals que s’ha d’incorporar al pla d’actuació municipal i mantenir nets de vegetació seca els vials de titularitat privada, tant els interns com els d’accés, i les cunetes, entre altres mesures.

Els ajuts aprovats aquest dimarts estan destinats precisament a subvencionar a través dels ajuntaments els treballs de neteja, aclarida i tractament de la massa boscosa que envolta aquestes urbanitzacions i habilitar les franges de protecció que marca la legislació.