Cultura

Acte institucional de l'Any rector de Vallfogona

Natàlia Garriga: "Volem que l'Any Rector de Vallfogona serveixi per tornar a trobar l'obra de l'autor a les llibreries"

query_builder   24 maig 2023 19:56

event_note Nota de premsa

Natàlia Garriga: "Volem que l'Any Rector de Vallfogona serveixi per tornar a trobar l'obra de l'autor a les llibreries"

  1. La consellera de Cultura ha encapçalat l’acte institucional de l’Any Rector de Vallfogona al Palau Moja de Barcelona
  2. La commemoració reivindica la figura del que va ser el principal model poètic en català durant quasi tres segles
  3. L’acte coincideix amb la publicació del primer volum de l’obra completa de Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona) per part de l’Editorial Barcino, el proper 31 de maig

La consellera de Cultura, Natalia Garriga, ha assistit aquest dimecres a l’acte institucional de l’Any Rector de Vallfogona, que commemora els 400 anys de la mort de l’autor. La trobada, que s’ha celebrat al Palau Moja de Barcelona, ha reunit la comissió de personalitats relacionades amb la commemoració i ha posat en valor la reivindicació de la figura del poeta i eclesiàstic.


Acte institucional de l'Any Rector de Vallfogona
La commemoració ha estat acompanyada a la música per la banda d’Arbúcies, Remei de Ca la Fresca.
{"name":"2023/05/24/19/53/a3b6fcbb-d0f0-4fd2-b365-90a61f108cc6.jpeg","author":"Arnau Pascual","type":"0","location":"0","weight":"580938"}


A l’acte hi han participat l’alcalde de Vallfogona de Riucorb, Francesc Xavier Llobet; el comissari de l’Any Rector de Vallfogona, Josep Pedrals; el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández.

En la seva intervenció a l’acte la consellera ha explicat que “el Rector de Vallfogona és un autor complex, i novel·lesc de per si, perquè és alhora una figura històrica, una figura literària i una figura llegendària; un mite de la nostra cultura”. En aquest sentit, Garriga ha destacat “volem que l’Any Rector de Vallfogona serveixi per tornar a trobar l’obra de l’autor a les llibreries”.

De fet, el primer volum de l’obra completa del Rector, sortirà a la venda el 31 de maig, publicada per l’Editorial Barcino. Garriga ha reivindicat que “hem de tornar al pedestal una figura literària que va ser el principal model poètic en català durant gairebé tres segles”, un personatge que “ha promogut la cultura a casa nostra, i que ens han fet ser qui som”.

El comissari, Josep Pedrals, ha anunciat les activitats que es duran a terme al llarg de l’Any del Rector de Vallfogona i ha presentat les publicacions previstes. En el marc de la celebració, i en forma d'aproximació a la figura polifacètica del Rector, s'ha representat una recreació d'un moment històric del Rector de Vallfogona, la seva trobada amb el bandoler Perot Rocaguinarda, escena a càrrec de l'actor i dramaturg Gerard Bidegain -autor del monòleg-, i s'ha visionat una peça audiovisual amb la intervenció de personalitats literàries, com Josep Vallverdú, Oriol Vergés i Albert Rossich. La vetllada ha estat acompanyada a la música per la banda d’Arbúcies, Remei de Ca la Fresca.

Cultura
Patrimoni
Llengua
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia