Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos d'Esquadra desmantellen a Barcelona un grup criminal dedicat a robatoris de rellotges de luxe en patinets elèctrics i reactiven el grup d'investigació Titani

query_builder   24 maig 2023 07:35

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desmantellen a Barcelona un grup criminal dedicat a robatoris de rellotges de luxe en patinets elèctrics i reactiven el grup d'investigació Titani

. Els investigadors han detingut 7 persones, que acumulen 72 antecedents policials per fets similars comesos en diferents punts de l’estat que actuaven també en països europeus

. Un dels membres del grup s’encarregava de seleccionar les víctimes, principalment turistes a les zones cèntriques de Barcelona, i donava indicacions per actuar a la resta del grup. Tant per a l’arribada com per a la fugida realitzaven els desplaçaments en patinets elèctrics

. La intel·ligència policial ha permès conèixer millor el fenomen i associar els fets investigats de manera conjunta i relacionar-los amb estructures del crim organitzat

. Els Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Barcelona reactiven el Grup Titani d’investigació de robatoris violents de rellotges, que treballa coordinadament amb els grups de delinqüència urbana de Barcelona i la Unitat Territorial de Multireincidents de la DIC

. La lluita contra aquest fenomen estès a les principals capitals europees i de l’estat s’estableix a Barcelona des de la vessant preventiva amb patrullatges i dispositius específics dels grups de paisà i a través de la investigació amb el Grup Titanii la DIC

. La coordinació internacional en aquest àmbit es bàsica per tenir un control sobre aquells delinqüents que es desplacen per diferents ciutats per cometre l’activitat delictiva

. En els primers quatre mesos de l’any, els Mossos d’Esquadra han detingut 30 prersones relacionades amb robatoris violents de rellotges, la majoria dels quals es produeixen al centre de la ciutat

·Durant el mes de maig s’han dut a terme tres dispositius de saturació a Barcelona on s’han detingut 16 persones per fets patrimonials que acumulen 204 antecedents


Agents de la Policia de la Generalitat de Catalunya – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Policial (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Barcelona han desarticulat a Barcelona un grup criminal especialitzat en cometre robatoris violents de rellotges, principalment a turistes, conformat per 6 homes i una dona d’entre 24 i 39 anys. Entre els 7 acumulen un total de 72 antecedents per fets patrimonials, tot i que també els consten antecedents en altres països europeus.

La lluita contra aquest fenomen que afecta a les principals capitals europees turístiques i de l’estat, ha comportat que per segon any consecutiu els Mossos d’Esquadra de la regió Policial Metropolitana Barcelona posin en marxa elGrup Titani d’investigació de robatoris violents en aquest àmbit. Aquest grup, format per quinze efectius policials que es dediquen exclusivament a treballar sobre el fenomen, investigant els fets i generant intel·ligència policial, es coordina amb els diferents grups operatius de paisà de la regió i de les diferents comissaries de la ciutat, així com amb la Divisió d’Investigació Criminal.

La resposta a aquest fenomen delictiu es fa des de diferents vessants: la preventiva amb el desplegament de patrullatges i dispositius policials al carrer; lad’investigació de tots els robatoris de rellotges des de diferents nivells d’especialització, i la producció d’intel·ligència policial per establir estratègies que no només comportin la detenció dels autors infraganti, sinó que permetin arribar a identificar grups o organitzacions que es lucren de la venda de rellotges sostrets.

En els primers quatre mesos de l’any, els Mossos d’Esquadra han detingut 30 persones per cometre robatoris violents, la majoria dels quals es produeixen al centre de la ciutat.

El treball que va realitzar l’any passat el Grup Titani ha permès aprofundir amb aquesta tipologia delictiva, acumular informació i avançar-se per tal d’establir estratègies de prevenció centrades en generar mapes delinqüencials de calor, planificacions de serveis ordinaris, patrullatges, de paisà i uniformat, i control de pas en zones estratègiques. El coneixement en aquest àmbit ha servit també per millorar la coordinació policial internacional atès la mobilitat de part dels delinqüents que actuen en aquest àmbit.

Fins el moment, els analistes i investigadors han detectat que majoritàriament els lladres que cometen robatoris de rellotges són delinqüents oportunistes que aprofiten la situació per delinquir. Tot i això, també s’investiga persones que actuen de manera més organitzada i, per aquest motiu, la DIC aborda aquest fenomen des de la vessant del crim organitzat amb l’objectiu d’escapçar estructures criminals i neutralitzar la seva activitat delictiva.


La relació del crim organitzat amb els robatoris de rellotges

El treball del Grup Titani es complementa amb les investigacions que des de la DIC realitzen en aquest àmbit sobre grups i/o organitzacions criminals, com la investigació que ha suposat la desarticulació la setmana passada d’un grup criminal format per set persones dedicat exclusivament al robatoris violent de rellotges de luxe. Actuava de manera coordinada i, a banda dels robatoris,se’ls vincula amb la falsificació de documents,delictes de grup criminal, robatori amb violència i falsificació documental.

Un dels membres del grup s’encarregava de seleccionar les víctimes, principalment turistes a les zones cèntriques de Barcelona. Un cop seleccionada la víctima, en base a la possibilitat que el rellotge que dues portava fos susceptible de tenir un alt valor, es comunicava amb la resta de membres del grup que es trobaven dispersos per la zona d’actuació per tal que s’apropessin per a rebre el marcatge de la víctima, sobre la qual s’abraonaven fins a sostreure-li el rellotge. No dubtaven en utilitzar la violència i agredir les víctimes. Tant per a l’arribada com per a la fugidarealitzaven els desplaçaments en patinets elèctrics.

El 16 de maig es va dur a terme l’explotació de la investigació, que es va iniciar el mes de setembre, i es van detenir les 7 persones investigades. També es van dur a escorcolls en diferents immobles domicilis on es van recuperar rellotges, càmeres fotogràfiques i altres objectes sostrets a turistes, documentacions falsificades i diners en efectiu. Entre els fets comesos, destaca el robatori d’un rellotge quals d’un valor de 110.000 euros.

El 18 de maig els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona que va decretarl’ingrés a presó per al líder del grup, mentre que la resta van quedar en llibertat amb càrrecs. Entre els integrants del grup es troben un receptador, que era la persona que col·locava els objectes sostrets al mercat il·lícit, i una altra persona que donava recolzament logístic al principal investigat.

En l’actualitat, el crim organitzat està al darrera de la receptació, transport i venda dels rellotges. Per aquest motiu, la investigació sobre aquest fenomen posa els seus esforços en la receptació des de la vessant de la investigació del grup criminal.


El mes de maig es reactiven els dispositius preventius

Amb la reactivació del grup Titani s’han començat a dur a terme dispositius de saturació i prevenció coordinats entre les diferents unitats que treballen la problemàtica dels robatoris de rellotges.

En total, durant els tres dispositius que s’han dut a terme durant el mes de maig els Mossos d’Esquadra han detingut 16 persones per fets patrimonials que acumulen 204 antecedents.

El dia 4 es va dur a terme un dispositiu amb participació de els equips de paisà regionals (Fures), i els de les comissaries dels districtes de Ciutat Vella, Eixample i Sarrià-Sant Gervasi van detenir 7 persones per robatoris violents, furts greus i requisitòries pendents. Entre els 7 detinguts acumulen 132 antecedents, principalment per robatoris i furts. Una altra persona va ser denunciada per apropiació indeguda. El dia 11, en un altre dispositiu dut a terme pels mateixos grups i al qual es va sumar el grup de fures de l’ABP de Sant Martí, van detenir 5 persones per furts. Acumulen 39 antecedents. També van denunciar una altra persona per un furt. Finalment, el dia 18 es van detenir, principalment per furts, quatre persones que acumulaven 33 antecedents.

Les accions coordinades de les diferents unitats de fures, tant regionals com les de les diferents comissaries de districte, continuen emmarcades dins del Pla d’Acció Tremall en la lluita contra la multireincidència que opera a la ciutat i que comet robatoris violents i furts a la via pública.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 24 de maig de 2023


Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia