La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) ha presentat el projecte al Centre Cardona Medieval i ha animat els artesans i artesanes a adherir-s’hi per “visibilitzar els seus tallers i activitats”

També ha explicat el Programa d’Avantatges i Serveis del carnet d’Artesà i Artesana, una acreditació que actualment tenen 601 persones a les comarques de la Catalunya Central

La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del responsable de l’Àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas Balasch, ha presentat avui al Centre Cardona Medieval el projecte “Rutes Artesanes de Catalunya”. Es tracta d’una iniciativa de promoció artesanal, cultural i turística que actualment agrupa en 9 rutes els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori. El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, és una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. En la presentació també hi ha estat present la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Montserrat Barniol Carcasona, la directora dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Teresa Clotet Masana, i l’alcalde del municipi, Ferran Estruch i Torrents.

La guia digital es recull en el web www.rutesartesanes.cat i inclou actualment 9 itineraris que cobreixen zones geogràfiques com les comarques de Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida,l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona Ciutat, o les comarques de Girona. Són rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, i activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Per a la campanya de difusió, Artesania Catalunya, ha impulsat, entre d’altres, la producció d’una col·lecció de documentals audiovisuals per cadascun dels itineraris que es poden veure a la plataforma TV3alacarta.

En l’acte, la directora Agnès Russiñol ha presentat al sector artesanal i turístic de les comarques de la Catalunya Central la guia digital del projecte, i l’itinerari i el documental dedicat al territori. Un tram que descobreix els tresors artesanals de les comarques de la Catalunya Central: el cuir de Vic, la fusta de Torelló, el ferro forjat d'Alpens i la sal de Cardona. Sense perdre el contacte amb la natura, permet observar com es transformen elements com el ferro, el cuir o la fusta visitant espais com el Museu de l’Art de la Pell o el carrer de la Riera de Vic, fent la ruta de la torneria o de la forja o visitant el museu i la muntanya de sal de Cardona. 

Des del Centre, Russiñol ha animat els artesans i artesanes del territori “a adherir-se a aquest projecte, a visibilitzar els seus tallers i activitats a la guia”, i ha ressaltat que “aquesta és una plataforma que posem a l’abast del sector artesanal per donar a conèixer la riquesa del patrimoni artesà, promocionar-lo i connectar-lo a l’oferta turística de Catalunya”. Es caracteritza per ser “una guia viva, i que incorporarà anualment nova informació de tallers, espais o punts d’interès artesanal a visitar”, ha explicat la directora, i ha destacat que la iniciativa “és una eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar, de la mà del patrimoni artesà, cap a un model turístic més sostenible, més desconcentrat en el temps i l’espai, i alhora per dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori”.

D’altra banda, la directora del CCAM ha explicat al sector el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, que “hem impulsat amb l’objectiu de posar en valor aquesta acreditació voluntària de reconeixement del domini tècnic, de qualitat i disseny d’un o més oficis artesanals, que actualment han obtingut 601 artesans i artesanes a les comarques de la Catalunya Central, de les 8.301 persones acreditades arreu del país”. “Una acció que des del Consorci estem treballant i que ofereix un conjunt de serveis i facilitats per a les persones titulars del carnet”, en el que és –ha afegit- “un programa viu al qual s’aniran incorporant noves propostes i serveis de diferents empreses i entitats”.

El projecte Rutes Artesanes de Catalunya i el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, són iniciatives que tenen la finalitat d’incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya ia nivell internacional, així com acompanyar les empreses artesanes i millorar-ne la competitivitat.

Més informació sobre la Ruta Comarques de la Catalunya Central aquí

Més Informació sobre el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana aquí



2  

Imatges

Presentació de "Rutes Artesanes" al Centre Cardona Medieval.

Presentació de "Rutes Artesanes" al Centre Cardona Medieval. 1901050

La directora del CCAM, Agnès Russiñol i Amat, durant la presentació.

La directora del CCAM, Agnès Russiñol i Amat, durant la presentació. 1887985