Territori

foto

El Govern obre una línia de finançament per abaratir el cost de la construcció d'habitatges de lloguer social

query_builder   25 maig 2023 13:36

event_note Nota de premsa

El Govern obre una línia de finançament per abaratir el cost de la construcció d'habitatges de lloguer social

  1. Dotada amb 115 milions d’euros, se’n podran beneficiar tant promotors públics com privats que ja tinguin atorgada alguna subvenció pública
  2. Els préstecs els dona l’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya destina 21,2 milions a bonificar una part dels interessos


foto{"name":"2023/05/25/12/17/f9f1fe57-3abb-4bc5-83c0-8614ec282d58.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":2017706}


L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) i l’Institut Català de Finances (ICF) han acordat obrir una línia de préstecs bonificats, dotada amb 115 milions, per donar suport a promotors públics i privats que construeixin habitatges destinats al lloguer social. El DOGC publica avui les bases de la convocatòria d’aquesta línia adreçada a promotors que ja siguin beneficiaris d’alguna subvenció pública de la Generalitat o dels fons europeus. L’Agència de l’Habitatge, a més, bonifica una part dels interessos d’aquests préstecs.

Amb aquesta línia de finançament, el Govern té la voluntat de fomentar i incrementar el parc d’habitatge de lloguer social, donant les màximes facilitats als promotors. Així, els beneficiaris podran sol·licitar a l’ICF un crèdit mínim de 250.000 euros, amb un interès inicial del 4,05%, o del 3,80% quan les operacions comptin amb garantia pública, a amortitzar en un màxim de 30 anys amb un màxim de 4 anys de carència inclosos, a amortitzar en un màxim de 30 anys. No obstant, el tipus es rebaixarà fins al 2,95% o el 2,70% respectivament gràcies a què l’AHC assumirà 1,1 % de l’interès inicial. Per a això, l’AHC té previst destinar 21,2 milions d’euros a aquesta bonificació entre les anualitats 2023-2053.

En una intervenció davant els mitjans de comunicació, la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha subratllat que aquesta línia s’emmarca “en el ferm compromís del Govern de dotar Catalunya d’un parc d’habitatge públic protegit que ens aproximi als nivells d’Europa, que estan a l’entorn del 9%”. “Tenim camí per recórrer, ho hem de fer ràpidament, i la millor fórmula és a través del lloguer social”, ha afegit.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, s’ha manifestat en el mateix sentit, afirmant que “des del Govern estem compromesos amb un parc públic de lloguer assequible, suficient i permanent i per això utilitzem totes les eines al nostre abast”.

En aquest cas, “posem al servei de tots els agents públics i privats que estan rebent algun tipus de subvenció o ajuda per tirar endavant habitatges de lloguer social un finançament més assequible”, ha detallat el conseller. “L’objectiu és impulsar polítiques d’habitatge continuades, amb tots els agents, per respondre a les necessitats de la ciutadania”, ha conclòs Fernàndez.

Mitjançant el Programa europeu d’ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social d’edificis energèticament eficients, finançat amb els Fons Next Generation, es preveu la construcció de més de 3.100 pisos a Catalunya. Aquesta línia de préstecs bonificats de l’ICF i l’AHC farà viable la construcció dels habitatges que ja tenen subvenció, d’acord amb els fons europeus, perquè permet finançar la part del cost dels habitatges que no està coberta per la subvenció.

L’objectiu del Govern és impulsar la construcció d’un primer paquet de 1.000 habitatges que ja disposen de subvenció amb càrrec als fons europeus al més aviat possible, a l’espera que l’Estat activi els mecanismes de reforç financer per a la resta d’actuacions subvencionades. Aquests mecanismes de reforç han estat anunciats però encara no estan disponibles ni són operatius.

D’aquesta manera, s’aconsegueix, d’una banda, agilitar la utilització dels fons europeus per a la construcció d’habitatge social i, de l’altra, no paralitzar projectes que són absolutament necessaris i urgents per a atendre les necessitats d’habitatge existents.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2017706

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 389607

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia