Recerca i Universitats

Junta CIC

En el decurs de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)

Informe favorable del sistema universitari a la proposta de decret de preus que amplia la gratuïtat del primer any d'estudis als alumnes de cicles formatius amb matrícula d'honor

query_builder   26 maig 2023 14:37

event_note Nota de premsa

En el decurs de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)

Informe favorable del sistema universitari a la proposta de decret de preus que amplia la gratuïtat del primer any d'estudis als alumnes de cicles formatius amb matrícula d'honor

·El Departament de Recerca i Universitats portarà a aprovació del Govern la proposta de decret de preus públics per al curs 2023-2024 que també elimina els recàrrecs per a segones i successives titulacions

  1. Una altra de les novetats previstes és l’obertura d’una línia d’ajuts per ampliar la gratuïtat del preu de matrícula en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella
  2. El curs 2023-2024 es mantindran les rebaixes consolidades en els darrers tres anys i les beques Equitat per a l’alumnat amb situacions desfavorides que queda fora de la beca general de l’Est
Junta CIC{"name":"2023/05/26/14/15/0f6e8714-29d5-4800-a522-4095a4e7cdf3.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":757204}

La proposta de decret de preus públics universitaris per al curs 2023-2024 presentada avui pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, a la Conferència i a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)organisme que aplega el Govern i el sistema universitari català— inclou per primera vegada que els alumnes amb matrícula d’honor o premi extraordinari provinents de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) tinguin dret a l’exempció total dels preus de tots els crèdits dels quals es matriculin per primera vegada durant el primer curs del primer any dels seus estudis universitaris. Fins ara, d’aquest dret, que no està subjecte a cap termini, només se’n beneficia l’estudiantat del Batxillerat.

El decret de preus ha obtingut l’informe favorable de la Junta del CIC després d’haver estat presentat també a la Conferència General del CIC, que inclou representants de la comunitat universitària (rectors, presidents dels consells socials, i representants dels estudiants i els treballadors).

Per al pròxim curs, també es proposa suprimir el recàrrec per a segones i successives titulacions. Aquesta nova rebaixa dels preus públics per crèdit té com a objectiu donar més oportunitats a totes aquelles persones que volen o necessiten ampliar els seus coneixements universitaris i està d’acord amb el foment de la formació contínua que s’impulsa des del Departament de Recerca i Universitats.

Amb aquestes dues noves mesures es continua avançant a favor de l’equitat en l’accés a la universitat, donant el mateix tractament als estudiants de CFGS i als de Batxillerat i equiparant el preu públic del crèdit de les segones i successives titulacions al de les primeres titulacions universitàries.

Ajuts i bonificacions

Així mateix, s’obrirà una línia d’ajuts per ampliar la gratuïtat del preu de matrícula en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella a través d’una convocatòria específica de l’Agènciade Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) finançada amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Aquesta línia d’ajuts s’afegeix a les beques Equitat que permeten una rebaixa dels preus públics universitaris dels estudis de grau d’entre el 80% i el 70%, en funció del tram de renda en el qual se situïn, per als estudiants de famílies en situacions econòmiques més vulnerables. Aquest alumnat opta a preus per crèdit inferiors a 6 euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten per exercir una professió, on la rebaixa gràcies a la beca Equitat se situa entre el 25% i el 20%.

La proposta de Decret de preus públics per al pròxim curs 2023-2024, que manté les rebaixes de preus públics per als graus i màsters universitaris iniciades al curs 2020-2021, arribarà al Consell Executiu per a l’aprovació definitiva per part de Govern, en les pròximes setmanes.

Aquestes noves exempcions i rebaixes proposades per al pròxim curs es compensaran a les universitats. Actualment, el Departament de Recerca i Universitats transfereix més de 90 milions d’euros en concepte de compensacions en relació a les rebaixes de preus ja consolidades.

Preus públics per al curs 2023-2024

Tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió a les universitats públiques costaran menys de 20 euros per crèdit. Concretament, els preus públics per crèdit es mantenen de la següent manera:

  1. Graus universitaris
  2. Experimentalitat baixa (coeficient d’estructura docent A): 17,69 euros
  3. Experimentalitat alta i mitja (coeficient d’estructura docent B): 18,46 euros
  4. Màsters que habiliten per exercir una professió: 18,46 euros

Pel que fa a la resta de màsters oficials, el preu per crèdit és 27,67 euros.

En el cas de beneficiar-se de les beques Equitat, el preu per crèdit a les universitats públiques és el següent:

  1. Graus universitaris
  2. Experimentalitat baixa (coeficient d’estructura docent A): 3,54 euros (tram 1) – 5,31 euros (tram 2)
  3. Experimentalitat alta i mitja (coeficient d’estructura docent B): 3,69 euros (tram 1) – 5,54 euros (tram 2)
  4. Màsters que habiliten per exercir una professió: 13,85 euros (tram 1) – 14,77 euros (tram 2)

A banda dels preus per crèdit de les universitats públiques catalanes, la proposta de decret també fixa els de la Universitat Oberta de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia