- Aquesta iniciativa publicoprivada tindrà l’objectiu de captar projectes d’empreses capdavanteres d’aquest sector, formar, atraure i retenir talent especialitzat, potenciar la recerca i la innovació i connectar l’ecosistema local al món
- El Govern ha aprovat la creació de l’òrgan de governança d’aquesta iniciativa, la Taula de l’aliança de semiconductors, que estarà formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses i agents del sistema de recerca
- El sector dels semiconductors a Catalunya es troba en fase de desenvolupament amb una gran projecció de creixement i ja compta amb 4.400 professionals i 86 empreses que s’hi dediquen
El Govern ha aprovat crear la Taula de l‘aliança de semiconductors i xips de Catalunya, amb l’objectiu de promoure el creixement i la consolidació de l’ecosistema de semiconductors, l’electrònica, la fotònica i la quàntica per assolir una economia competitiva, innovadora i sostenible. Es tracta de l’òrgan de governança de l’Aliança, que treballarà per captar projectes d’empreses capdavanteres d’aquest sector, formar i atraure talent especialitzat, potenciar la recerca i la innovació i connectar l’ecosistema local al món.
L’Aliança s’integrarà al Departament d’Empresa i Treball, que mitjançant ACCIÓ, donarà el suport tècnic i administratiu necessari per al desenvolupament de les seves funcions. També està impulsada pels departaments de Presidència, d’Economia i Hisenda, d’Universitats i Recerca i d’Acció Exterior i Unió Europea.
També en seran membres representants d’empreses i agents del sistema de recerca com el Consell General de Cambres de Catalunya (mitjançant la Cambra de Comerç de Barcelona); el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS); l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC); l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Posteriorment, l’Aliança s’obrirà a altres representants del món empresarial i de la indústria i entitats de l’ecosistema. Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, la Generalitat i aquests agents col·laboraran per enfortir l’ecosistema i la industrialització dels xips i els semiconductors a Catalunya.
El Govern considera que la combinació d’aspectes geopolítics i econòmics, juntament amb l’esgotament del full de ruta tecnològic actual, ha creat una oportunitat única per a la innovació en tecnologies de semiconductors. No obstant això, l’oportunitat actual s’enfronta a importants reptes en matèria d’infraestructures, recursos humans qualificats, cadena de subministrament i esperit empresarial.
En aquest sentit, la tasca de l’Aliança se centrarà en quatre àmbits concrets mitjançant la creació de grups de treball:
- Ecosistema: enfortir i desenvolupar l’ecosistema i els diferents segments de la cadena de valor, propiciant sinergies en la indústria dels semiconductors a Catalunya i la seva connexió al món.
- Talent: formar i atraure talent especialitzat que ajudi al desenvolupament de solucions innovadores en els diferents camps multidisciplinaris
- Recerca: potenciar la recerca i la innovació, apropar-la als usuaris per idear desenvolupaments conjunts que donin resposta a reptes presents i futurs de la indústria.
- Indústria i inversions: crear i atraure a Catalunya indústria capdavantera en el món en les tecnologies de semiconductors al llarg de tota la cadena de valor i de les indústries auxiliars.
Així, l’Aliança preveu, entre altres funcions, estudiar, formular i coordinar propostes per elaborar l’estratègia de semiconductors i xips microelectrònics i fotònics, així com fer el seguiment, la coordinació, la validació i l’avaluació de les propostes elaborades pels grups de treball. A més, també proposa i dona suport a projectes estratègics que tinguin el propòsit d’ampliar la capacitat productiva d’aquest sector.
A banda, l’Aliança també busca promoure la participació de Catalunya en iniciatives europees per al desenvolupament de l’ecosistema de semiconductors i xips, com per exemple l’aliança de Regions Europees de Semiconductors (Semiconductor European Regions Alliance). De fet, Catalunya, a través d’ACCIÓ, és una de les regions impulsores d’aquesta aliança europea, creada recentment, que té l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent a partir de l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.
La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, que incorpora un Pla estratègic per al desenvolupament i captació d’inversions per a la fabricació de semiconductors, amb la voluntat de posicionar Catalunya internacionalment com un pol de desenvolupament, inversions i infraestructures relacionades amb el sector dels xips. També està en sintonia amb la prioritat del Pacte Nacional per a la Societat de Coneixement de donar suport a projectes estratègics amb la finalitat d’ampliar la capacitat formativa al voltant d’aquest sector.
L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya
L’ecosistema de semiconductors a Catalunya es troba en fase de desenvolupament amb una gran projecció de creixement. De fet, segons dades de l'estudi Els semiconductors a Catalunya d’ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors, que facturen gairebé 160 milions d’euros i ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que a Catalunya aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals. Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. En aquest sentit, el document apunta que la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya, però compta amb una gran projecció de creixement.
De fet, aquesta anàlisi encara no incorpora els projectes d’empreses anunciats els últims mesos per diverses multinacionals, ja que encara no s’han materialitzat, com ara les de les nord-americanes Cisco i MPS. A més, la Generalitat està treballant a través d’ACCIÓ amb una cartera d’una vintena de potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya d’empreses multinacionals d’aquest sector. Si es materialitzessin tots, suposarien una inversió superior als 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball en els pròxims dos-tres anys.