Salut

Roda

Salut i Presidència presenten una guia sobre diversitat religiosa i donació

query_builder   1 juny 2023 14:08

event_note Nota de premsa

Salut i Presidència presenten una guia sobre diversitat religiosa i donació

  1. ‘Diversitat religiosa i donació d’òrgans i teixits’ és una guia pràctica dirigida al personal sanitari de les coordinacions hospitalàries de trasplantaments
  2. El document ha estat realitzat per l’Organització Catalana de Trasplantaments i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya del Departament de Presidència
  3. Fins el mes d’abril de 2023, s’han fet prop de 500 trasplantaments d’òrgans a Catalunya gràcies a 129 donants cadàver, un 16,2% més que l’any anterior, i 67 donants vius, un 26,4% més


D'esquerra a dreta, Mariona Badia, Laura Vilagrà, Manel Balcells i Ruth Giordano.{"name":"2023/06/01/12/54/8538cc02-371a-4b6a-b3cd-231f2c234fd8.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"102164"}

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller de Salut, Manel Balcells, han presentat la Guia sobre diversitat religiosa i donació d’òrgans i teixits dirigida als coordinadors de trasplantaments, professionals sanitaris responsables del procés de donació en els hospitals autoritzats, aprofitant la proximitat de la celebració del Dia del donant, el 7 de juny. La guia ha estat elaborada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya (DGAR) i per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i ha comptat amb les aportacions d’una cinquantena d’entitats cultures i religioses de Catalunya.

La guia sobre diversitat religiosa i donació d’òrgans i teixits és un document pioner a l’Estat espanyol. Ofereix de manera estructurada i esquemàtica informació sobre les principals (13) confessions presents a Catalunya: Església Catòlica, esglésies Evangèliques, Islam, Testimonis Cristians de Jehovà, Budisme, esglésies Ortodoxes, Hinduisme, Església Adventista del setè dia, Església de Jesucrist dels Sants dels darrers dies, Fe bahá’í, Sikhisme, Taoisme i Judaisme.

La guia pretén ser una eina útil pels coordinadors de trasplantaments, professionals que han d’acompanyar les famílies dels possibles donants. L’objectiu és oferir informació sobre les diferents religions que faciliti l’aproximació dels professionals a les famílies de les diferents cultures, en el moment de plantejar la donació tenint en compte les diverses identitats i sense violentar els seus sentiments.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha subratllat que "des del Govern apostem pel diàleg interreligiós amb l’objectiu de promoure la convivència pacífica en tots els àmbits de la societat, especialment el de la salut, perquè és vital per a garantir el benestar de la ciutadania".

"Som una societat molt plural i alhora molt conscient de la importància de disposar de cert coneixement sobre les característiques de les diferents confessions per tal de comprendre algunes expressions culturals o artístiques o determinades situacions polítiques. Així, el 66,9% dels catalans ho consideren molt o bastant important, segons indica el mateix Baròmetre", ha indicat la consellera, que ha afegit que "per això ens calen d’instruments per saber com tractar aquesta diversitat religiosa. El Govern treballa en aquesta direcció amb diferents departaments i amb l’administració local".

Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha qualificat la guia de “novedosa” i ha afirmat que “serà de referència pels professionals a l’hora d’abordar aquest moment delicat (de la mort i la donació d’òrgans) amb la sensibilitat que cal”. El conseller ha explicat que, el que ens agradaria, és que les persones, vinguin d’on vinguin, segueixin la bona dinàmica de país en qüestió de trasplantaments i donacions d’òrgans. En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que la guia hi ajudarà.

A la roda de premsa, també hi ha participat la coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Mariona Badia. “Com a metge, la guia és una eina informativa que ens apropa, però sempre serà la voluntat de la persona i de la família la que decidirà el consentiment a la donació” ha remarcat.

I finalment, la teòloga i pastora evangèlica, Ruth Giordano, ha assenyalat que “totes les religions volem afavorir la vida i el proïsme; però cal entendre les fonts de cadascuna de les tradicions, per poder ser sensible i arribar a cada família en el moment de la mort”.

La guia desenvolupa, per a cada una de les tretze confessions, una part introductòria i una part específica sobre la donació, a més d’oferir altres recursos sobre la qüestió que poden ser d’utilitat per a professionals o familiars.

La part introductòria mostra informació sobre l’origen de la religió, la implantació a Catalunya, els llibres i textos sagrats, l’organització o els ritus relacionats amb la mort.

  1. La part específica, explica si existeix un posicionament únic al voltant de la donació, aporta arguments doctrinals que poden donar suport o, pel contrari, poden suposar un impediment, ofereix el posicionament de líders religiosos, assenyala qüestions que cal tenir en compte a l’hora de manipular el cos o apunta altres qüestions rellevants.
  2. A recursos, es troben articles, guies o tríptics que també poden ser d’utilitat.

L’església catòlica, a través del catecisme i del darrers tres papes, s’ha posicionat clarament a favor de la donació. També es troben posicionament favorables a la majoria de les altres esglésies cristianes, a través dels seus líders a Catalunya, a la Fe bahá’í o en veu del propi Dalai Lama, màxim representant de la corrent vajrayana del budisme. No obstant això, la varietat d’estructures organitzatives, la diversitat de corrents en moltes religions o la inexistència de la qüestió en els textos sagrats, dificulten un posicionament favorable explícit per part d’altres religions.

La guia destaca, com elements clau per l’actitud favorable de la donació, els principis i els valors presents a les totes les religions, com l’amor, la caritat, la compassió o els conceptes de donació en puresa o de servei desinteressat.

Per altre banda, les demandes relacionades amb el ritus funerari, com la no manipulació del cos difunt, l’enterrament ràpid, l’estat del bardo (període de 72 h. per la transició de l’ànima) o la neteja del cos, poden dificultar la donació.

A banda, el document ofereix informació general sobre aspectes legals, diversitat, concepció de salut, activitat de donació i trasplantament específica o sobre el cicle de reflexió precursor d’aquest material. Així mateix, proporciona recursos bibliogràfics sobre diversitat religiosa i confessions religioses i contactes amb entitats de diàleg interreligiós i entitats religioses.

La guia ha estat elaborada per la DGAR i l’OCATT amb la col·laboració de coordinadors de trasplantaments i representants d’una seixantena d’entitats culturals i religioses de Catalunya. Està disponible en català i en, en breu, ho estarà en castellà, perquè els equips de coordinació dels hospitals d’arreu de l’Estat també es puguin beneficiar.

El desencadenant, el cicle sobre donació i religions

8 de cada 10 famílies catalanes han donat el seu consentiment a la donació dels òrgans i teixits del seu familiar. O, el que és el mateix, el percentatge de negatives familiars se situa al voltant del 19%, fluctuant lleugerament entre el 17 i el 23% en els darrers 5 anys (18% l’any 2022). Si s’analitza el percentatge de negatives segons l’origen de la persona, les diferències són significatives superiors en les persones nascudes al nord de l’Africa (69%), l’Orient Mitjà (80%) o a l’Àsia (62%).

Tot i que la llei espanyola de donació és de consentiment presumpte, tots som donants si en vida no hem expressat el contrari, la realitat, es molt diferent i no hi ha donació sense el consentiment de la família del difunt. Sempre i en tots i cadascun dels processos de donació. D’aquí la importància de la família del possible donant.

Cap de les religions majoritàries s’oposa a la donació d’òrgans, però entre un 2 i un 8% de les negatives familiars tenen com a causa els motius religiosos en els darrers cinc anys. No obstant això, el desconeixement sobre la donació, les barreres culturals, les costums, les creences i els ritus funeraris o les dificultats idiomàtiques d’algunes comunitats de la nostra societat, dificulten el consentiment a la donació.

Per millorar aquesta situació, l’OCATT amb el suport de la DGAR va iniciar el 2018 un projecte sobre donació i religions amb l’organització de set activitats al Palau Macaya de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”. El projecte va comptar amb la intervenció directa de més de 90 persones, entre coordinadors de trasplantaments d’hospitals catalans, experts en diversitat religiosa o líders culturals i religiosos d’una cinquantena d’entitats representants de tot l’arc confessional de Catalunya. Va ser una experiència pionera en l’entorn sanitari molt ben rebuda per les diferents comunitats.

Fruit d’aquelles trobades es van dissenyar els 6 tríptics sobre donació i religions, ara disponibles en diversos idiomes, i la guia per a professionals que avui es presenta.

Més informació sobre el cicle de reflexió ‘Donació d’òrgans, una mirada cultural i religiosa‘.

Activitat de donació i trasplantament de l’any 2023

En relació a la donació cadàver, els primers quatre mesos de l’any, 129 persones han estat donants després de morir, una xifra superior al mateix període de l’any anterior (111). A més, l’augment de l’activitat és similar (16%) en els dos tipus de donants, els de mort encefàlica (cerebral) i de mort en asistòlia (cardíaca).

Donants cadàver

Gener - Abril 2023

Gener - Abril 2022

Diferència

Mort encefàlica

58

50

16,0%

Mort en asistòlia

71

61

16,4%

Total

129

111

16,2%

Respecte la donació de viu, s’observa un increment encara més important. Fins a 30 d’abril de 2023, 67 persones havien donat un ronyó, un 26% més, si es compara amb l’any 2022 (53). En conjunt, els hospitals catalans van realitzar l’any 2022 el 50% dels trasplantament renals de donant viu de tot l’Estat i, de seguir així, aquest any podria inclús incrementar-se. Per altra banda, els excel·lents resultats de la tècnica “Split” post extracció hepàtica segueixen fent innecessària la donació de viu hepàtica.

Donants vius

Gener - Abril 2023

Gener - Abril 2022

Diferència

Ronyó

67

53

26,4%

Fetge

0

0

0,0%

Total

67

53

26,4%

Gràcies a les bones xifres de donació, els trasplantaments han augmentat un 18,0% en els primers quatre mesos de l’any (491) en comparació a l’any anterior (416). Per tipus d’òrgan, s’observa un augment dels trasplantaments renals (19,6%), dels hepàtics (38,3%) i dels cardíacs (10,5%), mentre que baixen els pulmonars (-5,1) i els pancreàtics (-33,3).

Trasplantaments

Gener - Abril 2023

Gener - Abril 2022

Diferència

Renals

342

286

19,6%

Hepàtics

83

60

38,3%

Cardíacs

21

19

10,5%

Pulmonars

37

39

-5,1%

Pancreàtics

8

12

-33,3%

Total

491

416

18,0%

A 30 d’abril de 2023, 1.152 persones seguien esperant en alguna de les llistes d’espera per a trasplantament a Catalunya; 19 d’ells, eren pacients pediàtrics. Per llistes, 1.020 persones esperaven un ronyó (3 infantils), 26 un fetge (6 inf.), 21 un cor (11 inf.), 37 un pulmó (2 inf.) i 22 un pàncrees. “Els resultats són molt positius i esperançadors, però seguim necessitant la confiança de la societat en el sistema de donació i trasplantaments per donar resposta a les persones que estan esperant l’òrgan que els hi donarà vida; i 19 d’ells, són menors d’edat”, explica Manel Balcells, conseller de salut.

La donació, un gest solidari fonamental

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Sobre l'OCATT

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l'entitat que depèn del Departament de Salut, responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. També correspon a l’OCATT fer activitats informatives sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules; coordinar l'intercanvi d'òrgans, el registre, el seguiment i l’anàlisi dels casos detectats i dels receptors d’un trasplantament; garantir la qualitat del procés de donació, i assessorar el Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.

Informació del projecte i materials.

Barcelona, 1 de juny de 2023

1  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa. D'esquerra a dreta: Mariona Badia, Laura Vilagrà, Manel Balcells i Ruth Giordano.

Fotografia de la roda de premsa. D'esquerra a dreta: Mariona Badia, Laura Vilagrà, Manel Balcells i Ruth Giordano. 102164

4  

Fitxers adjunts

Dades de les comarques gironines.

Dades de les comarques gironines.
PDF | 241002

Dades de les comarques lleidatanes.

Dades de les comarques lleidatanes.
PDF | 242990

Dades de les comarques tarragonines.

Dades de les comarques tarragonines.
PDF | 243096

Dades de les comarques barcelonines.

Dades de les comarques barcelonines.
PDF | 243988

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia