Servei Català de Trànsit

SCT

Dispositiu especial de trànsit amb motiu de la segona Pasqua

query_builder   1 juny 2023 13:44

event_note Nota de premsa

Dispositiu especial de trànsit amb motiu de la segona Pasqua

  1. Es preveu que surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona uns 470.000 vehicles entre la tarda de divendres i el matí de dissabte
  2. Un total de 1.168 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran durant aquest cap de setmana llarg per la seguretat a les carreteres catalanes i realitzaran 1.022 controls
  3. La coincidència amb la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya pot provocar una situació viària complicada sobretot a l’AP-7

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, estableixen el dispositiu especial de trànsit amb motiu de la segona Pasqua, que s’allargarà des de les 15 h de divendres 2 de juny fins a les 24 h del dilluns 5.

CIVICAT{"name":"2023/06/01/13/38/fbe41650-5d5f-4f05-9493-1eba4fa45972.jpeg","author":"SCT","type":"0","location":"0","weight":252000}

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, la subdirectora general de Gestió del Trànsit de l’SCT, Lourdes Puigbarraca, i el cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Andreu González, han presentat aquest matí el dispositiu al Centre d’Informació Viària de Catalunya. El director Lamiel ha remarcat: “És un cap de setmana d’alta mobilitat, per dos motius: és un cap de setmana llarg i tenim la celebració del Gran Premi de Fórmula 1. Demanem a la ciutadania planificar-se la sortida i el retorn i estar atents a la informació del trànsit”. “Recomanem utilitzar vies alternatives a l’AP-7 com la C-32 Nord; nosaltres tindrem disposats tots els recursos: carrils addicionals a l’AP-7 i a la C-32 per al retorn, el servei de grues activat, limitacions per als vehicles pesants a l’AP-7 i restriccions per als camions també el dilluns”, ha precisat el titular de Trànsit.

La segona Pasqua, que enguany s’ha desplaçat una setmana per no coincidir amb les eleccions municipals, és un festiu local en una quarantena de municipis catalans, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona, entre els quals hi ha Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat o Mataró, entre d’altres.

En total, es preveu que uns 470.000 vehicles es mobilitzin des de la zona d’influència de la capital catalana durant l’operació sortida entre les 15 h de divendres a la tarda i les 15 h de dissabte, mentre que la previsió de retorn de dilluns entre les 12 i les 24 h és d’uns 280.000 vehicles.

Cal remarcar que aquest cap de setmana llarg coincideix amb la celebració al Circuit de Catalunya del Gran Premi de Fórmula 1. Aquest esdeveniment esportiu pot condicionar l’evolució del trànsit tenint en compte que mobilitzarà milers d’aficionats al llarg dels tres dies (del divendres 2 al diumenge 4 de juny). Sobretot diumenge 4, amb una assistència prevista de més de 100.000 persones. Per aquest motiu, també s’ha establert un dispositiu específic de trànsit i la recomanació principal és l’ús del transport públic per arribar a les instal·lacions esportives.

Davant l’elevada assistència que es preveu al Circuit i les complicacions viàries que se’n poden derivar, es recomana als conductors que circulin per l’AP-7 que evitin fer-ho les hores de major afluència i aprofitar les hores vall. Diumenge les hores previstes de més assistència de públic al recinte són entre les 11 h i les 14 h i la franja de sortida amb més congestió entre les 16 h i les 19 h. A més, també s’aconsella als conductors que es desplacin cap al nord del país, o tornin del nord del país, que ho facin pel Maresme, mitjançant la C-32 Nord.

Dies i vies amb una mobilitat més elevada

Les destinacions cap a les zones costaneres seran les que registrin més afluència de vehicles. Les principals afectacions viàries tindran lloc divendres a la tarda i dissabte al matí pel que fa a la fase de sortida, i diumenge i dilluns a la tarda de tornada. A més, també es preveuen retencions sobretot a l’AP-7 diumenge al matí per la mobilitat elevada i la coincidència amb el Gran Premi.

L’AP-7 en el tram central d’accés al circuit de Montmeló i també en el tram nord, de Sant Celoni a la Roca del Vallès, i sud a Vilafranca del Penedès, podrà concentrar els principals problemes de mobilitat. A més, també hi haurà circulació densa a les vies d’accés a localitats costaneres com l’N-340 al Vendrell i Altafulla, l’N-II a Tordera i a la Costa Brava a la C-31 a Santa Cristina d’Aro i a la C-65 a Llagostera.

Mesures especials de circulació, ordenació i regulació de trànsit

Amb l’objectiu de reduir les congestions i millorar al màxim la fluïdesa, l’SCT estableix mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit a diverses vies. En aquest sentit, a més de les mesures desplegades a les vies de l’entorn del Circuit de Catalunya, en l’operació tornada de diumenge i dilluns a la tarda s’instal·laran, tots dos dies, carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual per augmentar la capacitat viària de retorn a:

  1. AP-7 entre Llinars i Montornès del Vallès diumenge i de Sant Celoni a Montornès dilluns
  2. AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei
  3. C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat

A més, tant en l’operació sortida com retorn també s’habilitaran altres mesures especials a la GI-662 a la Costa Brava, a la N-340 al Vendrell, i el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles (a excepció de camions).

Restriccions i limitacions a la circulació de vehicles pesants

A més de les restriccions a la circulació de vehicles pesants genèriques publicades a la RESOLUCIÓ INT/183/2023, dilluns 5 de juny els camions de més de 7,5 Kg tindran restringida la circulació a l’autopista AP-7 des de Maçanet de la Selva fins a l’Hospitalet de l’Infant de 17 a 22 h.

D’altra banda, també s’han establert per als camions les limitacions de circular pel carril de la dreta sense realitzar avançaments en aquests trams i horaris:

  1. Divendres 2 de juny, de 15 a 21 h a l’AP-7 entre la Roca i Martorell en tots dos sentits i de Martorell a Gelida en sentit sud
  2. Dissabte 3 de juny, de 9 a 14 h, a l’AP-7 de Martorell a Gelida en sentit sud
  3. Diumenge 4 i dilluns 5 de juny arran de la instal·lació de carrils addicionals, els vehicles pesants també hauran de circular per la dreta i a 80 km/h màxim a l’AP-7 de Sant Celoni a Montornès del Vallès, de Banyeres del Penedès a Castellbisbal, a la B-23 de Castellbisbal a Sant Feliu de Llobregat i també a la C-32 de Canet de Mar a Montgat. A més, aquestes limitacions també seran vigents per a diumenge i dilluns al tram de Gelida a Martorell, en sentit nord.

Dispositiu de Mossos d’Esquadra

Des de les 15 h del divendres dia 2 de juny fins a les 24 h del dilluns dia 5 de juny de 2023 (4 dies), s’establiran tant en les vies de màxima mobilitat com en vies secundàries, i allà on es preveu més circulació, un total de 1.022controls amb la participació de 1.168 efectius de trànsit

  1. 251 controls d’alcoholèmia i drogues
  2. 191 controls de seguretat passiva
  3. 137 controls de PREMOT (motocicletes)
  4. 182 controls de distraccions
  5. 159 controls de velocitat
  6. 102 controls de transports

Efectius del Servei Català de Trànsit

Per a la gestió i el control de la mobilitat durant aquest cap de setmana llarg, l’SCT desplegarà els següents efectius tècnics i humans:

  1. Més de 150 km de mesures de circulació instal·lades
  2. 2 mitjans aeris de seguiment de dispositius (helicòpter biturbina i avió bimotor).
  3. 12 equips de mesures especials de trànsit durant el cap de setmana
  4. 12 camions plataforma d’instal·lació
  5. 7 vehicles lleugers de senyalització vertical
  6. 50 operaris de senyalització de mesures
  7. 5 carros mòbils de senyalització variable
  8. 4 equips mòbils d’informació viària
  9. 5 tècnics de gestió de trànsit al CIVICAT
  10. 4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit.

Consells per a una mobilitat segura

L’SCT recorda en aquests dies festius d’elevada mobilitat, la importància d’utilitzar els elements de seguretat passiva, tant en els trajectes llargs com en els curts; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics evitar així distraccions; de respectar els límits de velocitat i adequar-la a les circumstàncies, i de no combinar ni alcohol ni altres drogues amb la conducció. A més, s’ha de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

Des de Trànsit també s’insta a motoristes i ciclistes a tenir més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i a la resta d’usuaris, respecte i prudència per reduir les víctimes dels col·lectius vulnerables. D’altra banda, es demana extremar al màxim la precaució en cas d’avaria o accident a la carretera en què els ocupants del vehicle poden passar a ser vianants en una situació de vulnerabilitat extrema. Sobretot cal adoptar mesures d’autoprotecció per fer-se visible i allunyar-se de la calçada principal per evitar atropellaments.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia