Cultura

El Departament de Cultura culmina el desplegament dels seus serveis arreu del país amb el nomenament de dues noves direccions territorials

query_builder   1 juny 2023 17:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura culmina el desplegament dels seus serveis arreu del país amb el nomenament de dues noves direccions territorials

  1. L’historiador i professor Romà Cano serà el nou representant a la vegueria del Penedès
  2. Rosa Noray encapçalarà la delegació a la vegueria pirinenca


El Departament de Cultura culmina el desplegament dels seus serveis territorials arreu del país amb el nomenament de les persones que desenvoluparan les direccions d’aquestes dependències a les dues vegueries que quedaven per cobrir tot el territori: la del Penedès i del Pirineu.

Amb aquest desplegament es dona curs a la Llei 23/2010, del 22 de juliol, que va ampliar els àmbits de distribució territorial a vuit vegueries, amb la creació de l'àmbit funcional del Penedès.

L’any 2017 es modifica la llei per incorporar aquesta vuitena vegueria, la qual inclou l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i part de l'Anoia (tota menys vuit municipis, els quals segueixen adscrits a l'àmbit de les Comarques Centrals).

L'Estatut del 2006 havia introduït el restabliment de les vegueries com a divisions territorials amb personalitat jurídica pròpia. Segons l'avantprojecte de Llei de l'Organització en Vegueries de Catalunya del desembre del 2009, la divisió inicial havia de ser de set vegueries: Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Camp de Tarragona, Girona, Central, Lleida i Terres de l'Ebre. S'hi preveuen els mecanismes d'organització i modificacions, així com la transferència de recursos des de les diputacions a les vegueries.

Pel que fa a les persones responsables de les noves vegueries, la direcció dels serveis territorials de Cultura a la vegueria del Pirineu, recau en Rosa Noray.

Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, també es Màster en gestió de centres educatius (GEDIOE), i coneixedora de la llengua aranesa.S'ha dedicat a l´ensenyament de la llengua catalana des de sempre, tasca que va començar fent classes per a adults a l´Escola d´Administració Pública i també per al Consorci de Normalització lingüística. També ha estat professora a l'Institut de Vielha . Actualment es professora de llengua catalana a l´Institut del Pont de Suert, on ha desenvolupat càrrecs de coordinació i d'innovació en diferents projectes del Centre. També disposo dels certificats en llengua aranesa.

Apassionada de la llengua catalana i la llengua ribagorçana, ha col·laborat, entre d’altres, en l´elaboració del petit diccionari ribagorçà i en l´estudi de la toponímia de Vilaller, amb col·laboració amb la Universitat de Lleida.

En el cas de la vegueria del Penedès, la direcció correspon a Romà Cano. Nascut al barri del Poblenou de Barcelona al 1962, és Vilanoví d’adopció des de fa vint-i-dos ays.

És llicenciat en Geografia i Història amb una especialització en Arqueologia (Universitat Autònoma de Barcelona) i té un Màster en Formació de Formadors (Universitat de Barcelona).

La seva experiència laboral està centrada en el món de l’Educació des de pràcticament la seva primera joventut. Primer en l’Educació en el Temps Lliure, després en l’àmbit de la Justícia Juvenil i finalment en l’Ensenyament Secundari on, a més, ha estat vint anys en equips directius gestionant i dirigint centres i liderant equips i projectes. Apassionat del cinema, la lectura el teatre i la música, reconeix que “el salt al Departament de Cultura és un repte i alhora un nou projecte i una oportunitat única per ampliar l’experiència vital i laboral tot aportant l’experiència acumulada durant tots aquests anys.”

Ambdues persones comencen la seva tasca com a directors territorials de Cultura en els seus respectius àmbit geogràfics a partir d’avui, 1 de juny




El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia