Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 NP ACTES LEADER JUNY

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de juny

query_builder   1 juny 2023 15:05

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de juny

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

FOTO NP ACTES LEADER JUNY{"name":"2023/06/01/14/57/e5d55272-3719-42d9-b0eb-a70e993fac50.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":469448}

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a Catalunya en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027.

Així, entre les activitats previstes per a aquest mes de juny l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) participarà en diverses jornades i actes, a la vegada que impulsarà diferents sessions de treball.

I destaca la jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), del Departament, ‘La mobilitat en el món rural: reptes i noves oportunitats’, que tindrà lloc el dia 8 de juny, a Calaf, amb l’objectiu de tractar els principals reptes de mobilitat que afronten els territoris rurals, conèixer iniciatives innovadores al respecte, i reflexionar sobre el futur del transport en aquestes àrees.

I aquest és el conjunt d’actuacions previstes per a aquest mes de juny:

Els ocells de secà. Anellament d'ocells

Data i lloc: 3 de juny. Plaça Sitjar de Castellserà (Serra de Bellmunt-Almenara).

Horari: de 9:15h a 12:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Quins ocells hom pot trobar a la Serra de Bellmunt-Almenara? Sabríeu identificar les espècies que observeu? Si voleu saber-ne més i conèixer el mètode de captura i alliberament podeu participar a l'anellament d'ocells que realitzarà l'ornitòleg i anellador titulat Sergi Sales, de la Fundació Plegadis. Aquesta activitat, oberta al públic en general, s’emmarca en la Setmana de la Natura.

Més informació:

https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/agenda/329/els-ocells-de-seca-anellament-d-ocells

Visites guiades a l'Enciclopèdia Mural

Data i lloc: 4 de juny. Davant de l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell.

Horari: de 10:00h a 12:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Visites guiades a l'Enciclopèdia Mural amb l'artista Swen Art, i l’ornitòleg i tècnic del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’, Enric Morera. Aquesta activitat també s’emmarca en l’esmentada Setmana de la Natura, i està oberta al públic en general.

Més informació:

https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/agenda/330/visites-guiades-per-l-enciclopedia-mural-amb-swen-art-l-artista-i-enric-morera-ornitoleg-i-tecnic-del-projecte-espais-naturals-de-ponent

Sessions sobre l'Estratègia de Desenvolupament Local Pesquer 2021-2027

·6 de juny, Port de la Selva

·7 de juny Roses

·8 de juny, Sant Feliu de Guíxols

L’Associació Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava organitza 3 sessions per a conèixer l’opinió del territori a l’hora de configurar l'‘Estratègia de Desenvolupament Local Pesquer 2021-2027.

Inscripcions a:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqXZbATZgvzBtHXp6DQBrgFsAV_vP9arFbvWWq1KvTx4gAqw/viewform

Jornada NATTUR ‘Turisme actiu de natura transfronterer’

Data i lloc: 6 de juny. Facultat de Turisme de la Universitat de Girona. Girona.

Horari: de 10:00h a 14:30h.

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)

En el marc de l’aquesta jornada tindrà lloc la ‘Taula de Turisme i Desenvolupament Sostenible,’ en la qual, entre altres iniciatives, es presentarà el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) ‘Valoració del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d’Empordà'.

Inscripcions:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCE46U-iEswAxk5lUhb1hxURZ-Y3SlfNmK7Z3k0dyalPfrUA/viewform

Jornada ‘L’efecte papallona en els projectes’

Data i lloc: 8 de juny. En línia

Horari: de 9:30h a 12:00h.

Organitza: ADRINOC

La sessió està emmarcada en el projecte ‘Col·laboraxPaisatge’, amb l'objectiu de presentar projectes del territori que puguin aportar noves mirades, i que incideixin en camps molt diversos com el paisatge, l'emergència climàtica, l'agricultura, i la salut. Està pensada per als tècnics/tècniques dels Grups d'Acció Local interessats a saber més sobre els projectes que es presentaran. Tot i així, si hi ha algun actor local interessat, es pot fer saber amb antelació.

Més informació:

https://adrinoc.cat/jornada-collaboraxpaisatge-lefecte-papallona-en-els-projectes/

Fira FER a les escoles

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

·9 de juny. Balaguer, de 9:00h a 15:00h.

·13 de juny. Tortosa, de 9:00h a 15:00h, Amb la col·laboració del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià

·16 de juny. Guissona, de 9:00h a 15:00h.

Acte que agrupa els i les alumnes de l’escola de Bossòst que implementen el projecte ‘FER’, i en el que exposen els seu projectes finals. I els actors principals són els/les alumnes i els/les mestres de les escoles participants en l’esmentat projecte. També hi participa un jurat professional format per diferents membres de l’àmbit acadèmic i de l’àmbit socioeconòmic de la zona, que són els encarregats d’avaluar els projectes.

Jornada de formació RSE

Data i lloc: 15 de juny. En línia.

Horari: de 10:00h a 12:00h.

La sessió té l’objectiu de promoure el compromís de les empreses amb la gestió responsable, s’hi explicarà el sentit estratègic de la gestió responsable, i es donarà a conèixer experiències reals d’empreses que han apostat decididament per una gestió sostenible.

Aquesta activitat s’adreça a beneficiaris/beneficiàries Leader i aaltres persones interessades en la temàtica de RSE.

Més informació:

https://adrinoc.cat/formacio-rse-fem-territori-sostenible-el-compromis-de-les-empreses-amb-la-gestio-responsable/

Fam Trip - Montsonís

Data i lloc: 19 de juny. Montsonís.

Horari: de 9:30h a 11:30h.

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Jornada adreçada a empresaris i empresàries del sector turístic de la zona de la Noguera i del Segrià Nord.

Jornada informativa Ajuts Leader 2023

Data i lloc: 20 de juny. En línia.

Horari: a partir de les 10:00h.

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Es tracta d’una jornada informativa per a ajudar a resoldre dubtes de persones autònomes i/o empreses interessades a sol·licitar un ajut Leader, i adreçada a empresaris i empresàries de la zona Noguera i Segrià Nord.

Més informació:

https://www.noguerasegrianord.cat/ajuts-leader/inscripcio-jornades-leader-2023

Viticultura Regenerativa – 13a edició de la Festa del Trepat de Barberà de la Conca

Data i lloc: 30 de juny. Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Barberà de la Conca.

Horari: de 9:45h a 12:45h.

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

Com a preludi de la 13a edició de la Festa del Trepat de Barberà de la Conca, que se celebra els dies 1 i 2 de juliol, s'ha programat aquesta jornada tècnica del PATT dedicada a la viticultura regenerativa. I és que el canvi climàtic actual planteja reptes importants pel que fa al cultiu i gestió de la vinya i de l’agricultura en general. Un correcte maneig del sòl, l'aplicació de tècniques de preservació de la humitat, la retenció del CO2, i l'increment d'aportacions orgàniques als cultius, són algunes de les eines que poden ajudar les persones agricultores a millorar l'estat de les vinyes. Així, aquesta jornada vol aprofundir en els fonaments i conceptes principals per a què puguin ser aplicables i tinguin un impacte positiu en la producció i qualitat del raïm; i està adreçada a viticultors del camp de Tarragona, pagesos en general interessats en tècniques de tractament del sòl, i tècnics/tècniques d’assessorament de la viticultura.

Més informació:

https://ruralcat.gencat.cat/c/document_library/get_file?uuid=feb4e22f-1ac5-475e-8fa8-a3500e2880da&groupId=20181

I com ja s’ha esmentat anteriorment, durant aquest mes de juny ARCA participarà en diverses jornades i actes, a la vegada que impulsarà diferents sessions de treball.

8 de juny: Jornada PATT La mobilitat al món rural: reptes i noves oportunitats, que tindrà lloc a Calaf, amb l’objectiu de tractar els principals reptes de mobilitat que afronten els territoris rurals, conèixeriniciatives innovadoresal respecte i reflexionar sobre el futur del transport en aquestes àrees.

Més informació:

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/la-mobilitat-al-mon-rural-reptes-i-noves-oportunitats/2023-06-08

14 de juny: CAFÈ DIGITAL. Ajuts del Kit Digital a Alcover. Activitat impulsada en el marc del programa ‘Acelera Pyme Rural’, l'objectiu de la qual és sensibilitzar sobre la importància d’un model de negoci que tingui com a base la presència a internet, i obri el camí cap a la transformació digital.

Durant el ‘CAFÈ DIGITAL’ es presentarà tots els serveis que ofereix l’‘Oficina Accelera PIME Rural’ i, en especial, es detallarà els ajuts del Kit Digital als quals poden accedir PIMES i persones emprenedores del territori.

Més informació:

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/cafe-digital-ajuts-del-kit-digital-1/2023-06-14

ARCA també serà ponent en diferents espais com ara:

8 de juny: jornada de treball de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, on ARCA explicarà que són i com funcionen els espais-test, l’escorxador mòbil de la Catalunya Central, i els obradors compartits.

8 de juny: Comitè d’experts en silvopastoralisme, en el marc del projecte ‘LIFE AgroforAdapt’. Es tracta d’una jornada organitzada per la Diputació de Girona que tindrà lloc a Girona. ARCA hi prendrà part per a donar a conèixer la tasca que desenvolupa juntament amb els grups Leader, així com les iniciatives que s’han impulsat davant de les problemàtiques del sector. Més contretament es parlarà dels espais-test, com a iniciativa davant del relleu generacional; de l’escorxador mòbil que ha començat a funcionar a la Catalunya Central; i dels obradors compartits com a alternativa davant d’alguns dels problemes que té la ramaderia extensiva avui dia.

13 de juny: jornada Com crear paisatges agroforestals resilients?, impulsada per la Càtedra del Bosc de la Universitat de Girona i l’Observatori del Paisatge de Catalunya. La sessió es durà a terme a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, i el coordinador tècnic d’ARCA, Eduard Trepat, hi serà l’encarregat d’impartir la ponència ‘L’Agenda Rural i el mosaic agroforestal’.

Més informació:

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/com-crear-paisatges-agroforestals-resilients/2023-06-13

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2023_06

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 153303

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia