1. Els Bombers de la Generalitat afronten una campanya forestal difícil per la sequera acumulada i la situació d’estrès dels boscos
  2. S’avança la Campanya Forestal a 1 de juny i s’allarga fins al 30 de setembre
  3. El dispositiu d’extinció d’es reforça amb més personal i recursos, entre els quals comptarà amb 35 mitjans aeris i drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit
  4. El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició


Com és habitual en els períodes més intensos de l’estiu, els Bombers de la Generalitat reforcen el seu dispositiu per fer front als incendis forestals. Tot i que fa anys que el canvi climàtic ha dut a la desestacionalització dels incendis forestals, a l’estiu les condicions de risc augmenten.

Enguany, la Campanya Forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. Tot i la pluja d’aquestes darreres setmanes, continuem amb un dèficit hídric i correm el risc d’entrar en una situació d’incendis forestals fins ara desconeguda al país, i en la història del Cos de Bombers.

A causa d’aquesta situació, afrontem com una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys, i, enguany, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i l’ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d’efectius i recursos.


Augment dels serveis de Bombers per incendis de vegetació

Entre l’1 de gener i el 22 de maig d’aquest any, el Cos de Bombers ha gestionat 281 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal a la Regió d’Emergències Terres de l’Ebre. D’aquest total, 174 han estat de vegetació agrícola, 63 de forestal i 44 d’urbana. Les dades generals de la regió durant el 2022 van ser de 464 serveis i de 403 serveis al 2021.

Pel que fa al global de Catalunya, els Bombers de la Generalitat han atès 2.688 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal en el que portem d’any, mentre que entre els mesos de gener i maig de l’any 2022 van ser 2.484 serveis, i l’any 2021, 2.038. D’aquests incendis, enguany 781 han estat incendis de vegetació forestals.

A més, en els incendis forestals de març i abril hem vist comportaments del foc molt severs arreu de Catalunya que ens mostren l’entrada a un escenari complex:

  1. Altes velocitats en situacions de vent (l’incendi de Cubells, Vilaplana, Paüls, Gandesa, l’Hospitalet de l’Infant), amb velocitats de propagació superiors a 1,2km/h, i en l’incendi de la Granja d’Escarp-Mequinensa del dia 16 d’abril velocitats de propagació de 6,3 km/h.
  2. Llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins arribar a l’extrem de focus secundaris a 2 km de distància en l’incendi de la Granja d’Escarp.
  3. Superfícies afectades pròpies de l’estiu: a la Val d’Aran (450ha), al País Valencià i Terol (4200ha) o recentment l’incendi de Mequinensa (a la Franja)-Granja d’Escarp (450ha) i Catalunya Nord (Cervera)-Portbou (930ha). I també una capacitat de propagació nocturna pròpia d’episodis d’estiu (28 ha cremades al Coll de l’Alba durant la nit).


Reforç de personal i recursos pel cos de Bombers de la Generalitat

En el marc de la Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat fan un reforç de personal amb l’objectiu de donar suport a les dotacions dels parcs de bombers i altres unitats en aquells mesos durant els quals resulta insuficient l’estructura operativa de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) a causa de l’augment dels serveis que s’han de dur a terme; així com donar suport al cos de Bombers en aquelles tasques que tenen un efecte tant en la logística operativa com en les comunicacions, i donar suport administratiu a la campanya forestal.

Pel que fa a personal, i respecte la campanya forestal del 2022, la Regió d’Emergències Terres de l’Ebre incorporarà 1 Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 24 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 177 bombers funcionaris i 97 bombers voluntaris. El personal estarà distribuït entre els 12 parcs de bombers de la regió, 7 de funcionaris i 5 de voluntaris.

En una visió global, el Cos de Bombers de la Generalitat augmentarà el seu dispositiu de personal amb 250 bombers de l’escala bàsica i 176 nous bombers voluntaris als respectius parcs, un cop hagin finalitzat el període de pràctiques del procés selectiu. També s’ha reforçat l’estructura organitzativa i de coordinació amb la promoció interna de 101 nous caporals, 57 sergents i 21 oficials, i la incorporació de 64 places de personal de diferent tipologia. Se’n destaca els 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC)que han permès augmentar les dotacions de les sales de control des del mes de desembre, reforçats amb 28 TEOC més durant la campanya, i els 372 auxiliars forestal (AOF).

A banda del reforç de personal, la Regió d’Emergències Terres de l’Ebre es reforçarà amb mitjans aeris, incorporant 1 helicòpter bombarder, amb base a Móra d’Ebre. En total, per afrontar la Campanya Forestal a Catalunya, Bombers de la Generalitat disposarà de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). D’alguns d’aquests mitjans aeris ja se’n va avançar la incorporacióal mes de maig (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac).

També amplien, per aquesta Campanya Forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant.

Es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d’incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d’inici de campanya amb el conjunt d’operadors: Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal, Tècnics de Boscos (Departament d’Acció Climàtica), representants de consells comarcals.


Mitjans Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals tindrà disponibles aquesta campanya prop de 500 efectius gràcies a la recent incorporació de 54 nous agents. En paral·lel, també s’ha renovat tota la flota de vehicles disponibles. El Cos compta amb 265 vehicles, 1 helicòpter, 18 drons i un vehicle de la Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE).

Enguany s’han adquirit també 3 nous drons de la unitat RPAS que s’incorporen a l’operativa d’Agents Rurals. El 80% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis. Per la seva banda, el Grup Especial Caní disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes.

En aquesta campanya es durà a terme també una prova pilot, amb la incorporació de bufadors d’aire en cas d’haver de fer una primera intervenció en cas d’un conat d’incendi, la qual cosa incrementarà l’eficàcia en aquestes intervencions. També s’han reforçat els equipaments del Cos al Centre de Comandament Avançat.


Actuacions

Pel que fa a la prevenció d’incendis a nivell de Catalunya, de les 119.959 actuacions realitzades al llarg de l’any 2022 pel Cos d’Agents Rurals, més de 25.000 eren relacionades amb els incendis forestals. Aquesta tasca preventiva ha permès que, tot i l’augment dels dies en què hi ha un elevat perill d’incendi, el nombre d’incendis forestals hagi tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

A les Terres de l’Ebre aquest any i fins a 28 de maig, el Cos d’Agents Rurals ha realitzat:

  1. 145 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d’assistència, perimetració i investigació de causes.
  2. 259 actuacions per avisos i verificacions d’activitats de risc, verificació de columnes de fum i altres actuacions relacionades amb el Pla Alfa.
  3. 682 actuacions de prevenció planificada: actuacions de campanyes preventives, el seguiment i les inspeccions d’infraestructures i activitats que poden provocar incendis i la gestió, entre d’altres, dels informes de viabilitat PERFOC i les actuacions relacionades amb el CombusCat.


Climatologia adversa

A nivell de Catalunya, la pluviometria baixa, temperatures per sobre de la mitjana, i l’entrada de vents amb humitats relatives baixes han produït un increment del risc.

El nivell 2 del Pla Alfa ha estat activat a Catalunya entre l’1 gener i el 28 de maig, un 40% dels dies, xifra molt superior a la mitjana dels darrers 11 anys que és de 26,36 dies amb nivell 2 activat.

Les pluges de les darreres setmanes han reduït el risc d’incendi immediat. I la valoració de com s’encara la campanya dependrà de les pluges del mes de juny, però ara mateix les pluges actuals no resolen la situació i parlem d’una campanya complicada.

A les Terres de l’Ebre les activacions dels nivell 1 i 2 del Pla Alfa al llarg del que portem d’any, son les més altes de la història.


Incendis

A les Terres de l’Ebre l’any 2022 es van produir 72 incendis en tot l’any que van afectar 407,13 ha. D’aquestes, 320,59 forestals i 86,54 ha. no forestals. Dins la campanya d’incendis forestals en van ser 29 i van afectar 386,66 ha (307,06 ha forestals). Enguany, i fins a 28 de maig, s’han produït 39 incendis a les Terres de l’Ebre, que han afectat 40,08 ha.


Crida a la prudència

Cal fer una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició. Recordem que 9 de cada 10 incendis son causats directa o indirectament per les persones.


Adjuntem en PDF el dossier de premsa amb les gràfiques.


1  

Imatges

Foto

Foto 563270

1  

Fitxers adjunts

Dossier PDF

Dossier PDF
PDF | 1964384