1. Durant la visita, la consellera inaugurarà oficialment la seu de la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica i compartirà amb actors tunisians l’estratègia catalana per impulsar una macroregió mediterrània
  2. Serret participarà en un acte de la Lliga Àrab per construir ponts entre Catalunya i els països àrabs en l’àmbit educatiu

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, viatjarà la setmana que ve a Tunísia amb l’objectiu d’enfortir les relacions amb actors de la riba sud de la Mediterrània. Es tracta d’una de les prioritats de l’acció exterior del Govern, que té Europa i la Mediterrània com els seus marcs d’actuació prioritaris amb l’objectiu d’incentivar la cooperació regional i l’intercanvi entre les dues ribes. La visita a Tunísia és l’exemple de les relacions cada vegada més intenses de Catalunya amb els veïns de la riba sud. La directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i el delegat del Govern al Nord d’Àfrica, Ahmed Benallal, acompanyaran la consellera en el viatge.

A partir de dimarts, la consellera Serret mantindrà una agenda de contactes institucionals amb autoritats locals, think tanks i organismes internacionals, com ara la Delegació de la Unió Europea a Tunísia, a qui donarà a conèixer l’estratègia catalana per impulsar una macroregió mediterrània, una iniciativa que ha de possibilitar més cohesió i cooperació, i una governança més fluida entre els territoris i els actors de la Mediterrània, per poder respondre conjuntament als creixents reptes compartits.

Durant la visita a Tunis, la consellera Meritxell Serret també inaugurarà oficialment la seu de la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica, encapçalada pel delegat Ahmed Benallal. L’àmbit d’actuació de la Delegació inclou Tunísia, Algèria i el Marroc.

Ponts entre Catalunya i els països àrabs

En el marc del viatge a Tunísia, la consellera Serret participarà dijous en una jornada de la Lliga Àrab en l’àmbit de l’educació. Concretament, l’acte està organitzat per l’Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab (ALECSO), un organisme que agrupa 22 estats membres i té com a objectiu la promoció de l'educació, la cultura i les ciències al món àrab i la difusió de la llengua àrab i la cultura araboislàmica tant al món àrab com arreu del món. Serret intervindrà en la benvinguda a la jornada, on també parlaran els ministres d’Educació, el d’Afers Culturals i el de Joventut i Esports del Govern de Tunísia.

El Govern, a través del Departament d’Educació, fa mesos que treballa en el primer acord amb ALECSO, que tindrà l’objectiu de fomentar l’associació entre centres educatius de Catalunya i del món àrab.

Visita a projectes de cooperació

La consellera Serret, a més, visitarà diversos projectes de cooperació al desenvolupament finançats pel Govern. Entre d’altres, la titular d’Acció Exterior i UE coneixerà de primera mà l’impacte d’actuacions a dues ciutats al sud de Tunis, Sousse i M’saken, on la cooperació catalana dona suport a entitats locals en àmbits com la participació ciutadana, especialment de dones i joves, o la promoció de l’economia social i solidària.

Encara en l’àmbit de la cooperació, la consellera també es reunirà amb l’oficina a Tunísia del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD), a qui el Govern ha fet diverses contribucions els darrers anys. A més, Serret es trobarà amb diferents entitats catalanes que treballen al país, com ara MedCities, NOVACT o l’Assemblea de Cooperació per la Pau, i amb alguns socis locals de la cooperació catalana a Tunísia, com ara la Unió Nacional de Dones Tunisianes o la Lliga Tunisiana de Drets de l’Home.