1. Balcells ho ha remarcat en la primera reunió plenària que s’ha fet avui a L’Hospitalet de Llobregat i que ha de ser el punt de partida “per avançar en la transformació del sistema i mantenir l’excel·lència”
  2. La reunió ha aplegat membres del Govern i d’entitats ciutadanes, grups parlamentaris, organitzacions sanitàries, corporacions professionals, sindicats, societats del coneixement i entitats municipalistes
  3. Durant la sessió s’han definit els equips d’experts que treballaran els reptes de salut i també el calendari: està previst que el Pacte arribi a la seva culminació el juny de 2024
El conseller Balcells presideix la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut, que s'ha fet a l'Espai Bital de L'Hospitalet de Llobregat.{"name":"2023/06/02/14/29/d1ea22cb-4816-4ff9-985f-055daea77a97.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":436815}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presidit avui la primera reunió Plenària del Pacte Nacional de Salut que s’ha fet aquest matí a l'Espai Bital de L’Hospitalet de Llobregat. Balcells ha afirmat que “el Pacte ha de ser l’instrument clau per blindar el sistema de salut, el seu finançament i abordar els reptes de present i de futur” .

El titular de Salut ha explicat que es treballa amb l’objectiu de garantir “un sistema centrat en les persones, la qualitat, l’equitat i l’efectivitat”. En aquest sentit, ha posat l’accent en arribar “a un consens que permeti consolidar i avançar en les estratègies de transformació del sistema, amb estratègies de llarg recorregut que demanaran temps de planificació i execució, i mantenint alhora la seva excel·lència”.

“El sistema de salut és la joia de l’estat del benestar i cal blindar el model perquè governi qui governi no trontolli” ha assenyalat el conseller en la seva intervenció.

La primera reunió plenària ha aplegat membres del Govern, representants d’entitats ciutadanes, grups parlamentaris, organitzacions sanitàries, corporacions professionals, sindicats, societats del coneixement i entitats municipalistes.

Durant la sessió s’han creat els diferents grups d’experts que treballaran en set grans àmbits: el sistema de salut, els professionals, la sostenibilitat, la governança, la recerca i la innovació, l’avaluació i, finalment, la transformació digital.

Durant la sessió d’avui, la responsable del Pacte Nacional de Salut, Yolanda Lejardi, ha presentat la orientació i el cronograma del Pacte. En aquest sentit, a més de la reunió plenària que s’ha celebrat aquest matí, el pla de treball del Pacte Nacional de Salut es desenvoluparà en quatre fases:

  1. En la fase 1, entre el juny i el novembre d’aquest any, es definirà el document de bases, a partir del treball del grup de persones expertes.
  2. En la fase 2, entre gener i març de 2024, tindrà lloc el procés participatiu amb representants de les entitats del plenari. A més, s’obrirà un procés de participació a la ciutadania a títol individual o col·lectiu a través del portal participa.gencat.cat
  3. En la fase 3, entre abril i maig, es definirà el pacte i es segellarà l’acord.
  4. I finalment, en el fase 4, prevista pel juny de 2024, es presentarà en plenari el Pacte Nacional de Salut.

En la seva intervenció, Yolanda Lejardi també ha explicat que els diferents grups d’experts estan formats per professionals de diferents àmbits, majoritàriament acadèmic, amb elevat coneixement sobre les polítiques de salut, sistemes sanitaris, economia de la salut, avaluació, tecnologies de la informació, recerca, innovació i professionals.

A més, ha indicat que elaboraran el document inicial de bases per a la discussió, “en un entorn deliberatiu interconnectat” i que compartiran la construcció dels elements del Pacte per tal d'”incorporar la visió dels diferents agents que tenen influència sobre la salut”.

El Pacte Nacional de Salut és un compromís que el conseller Balcells va assumir en seu parlamentària el passat mes de gener per blindar el sistema de salut des del punt de vista de finançament, del model i per abordar els veritables reptes de present i de futur.

El Pacte Nacional de Salut és un projecte de país que demana un debat i els acords de tots els agents implicats: ciutadania, organitzacions, professionals i forces polítiques.

El Pacte es farà a través d’una visió de sistema de salut públic, universal, equitatiu, sostenible i de qualitat, incorporant la perspectiva de gènere, el respecte al medi ambient, l’equitat territorial i, en definitiva, situant la persona al centre, amb un concepte holístic de la salut.

L'Hospitalet de Llobregat, 2 de juny de 2023

3  

Imatges

El conseller de Salut, Manel Balcells, durant la seva intervenció en la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut, acompanyat de Mercè Salvat, secretària general del Departament de Salut, i Yolanda Lejardi, responsable del Pacte Nacional de Salut.

El conseller de Salut, Manel Balcells, durant la seva intervenció en la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut, acompanyat de Mercè Salvat, secretària general del Departament de Salut, i Yolanda Lejardi, responsable del Pacte Nacional de Salut. 386616

Fotografia de la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut.

Fotografia de la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut. 5357157

El conseller de Salut ha presidit la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut.

El conseller de Salut ha presidit la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut. 585483