President

Lliurament Premis Nacionals Cultura

President Aragonès: "Avui més que mai hem de seguir apostant per la cultura davant aquells populismes totalitaris que la persegueixen"

query_builder   2 juny 2023 14:52

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Avui més que mai hem de seguir apostant per la cultura davant aquells populismes totalitaris que la persegueixen"

  1. El cap de l’Executiu ha lliurat aquest migdia els Premis Nacionals de Cultura 2023, que enguany han distingit Alba Sarraute, Joan-Pere Viladecans; Dolors Udina; Festival Eufònic i Joan Manuel Serrat
  2. Pere Aragonès qualifica de “molt important” que s’hagi acordat ampliar el catàleg de títols en català a les plataformes i demana seguir reforçant l’ús del català a la societat
Lliurament Premis Nacionals de Cultura{"name":"2023/06/02/14/50/ae026a13-a5e4-47a2-8fe7-dcd8f8f97d7a.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":148000}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lliurat aquest migdia els Premis Nacionals de Cultura 2023, concedits pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA),i que enguany han estat atorgats a Alba Sarraute Pons, pallassa, música i acròbata; Joan-Pere Viladecans, pintor; Dolors Udina, traductora literària; Eufònic, Festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, i Joan Manuel Serrat, cantautor.

En el decurs de la seva intervenció, el president ha fet una aposta ferma per la cultura, tot afirmant que “en un món canviant on sembla que agafen força aquells populismes amb aires totalitaris que el que persegueixen sempre primer és la cultura i el coneixement, avui més que mai hem de seguir apostant per ella”. Per això, ha qualificat de “molt important” l’anunci ahir que s’incorporen més títols en català en el catàleg de les plataformes, perquè “no és una mesura més i explica la necessitat de cuidar, promoure i impulsar tots els àmbits, disciplines i manifestacions de la cultura”.

Per al president, la cultura té un paper “essencial, bàsic i imprescindible” a l’hora de “construir ciutadaniai que esdevinguemciutadans i ciutadanes plenament lliures”. I ha assegurat que “la cultura és una de les principals eines per explicar com som, però també com volem ser; per donar forma a la nostra forma d’entendre el món i per fer-nos avançar com a societat, no com a individus, sinó com a dones i homes que compartim un mateix territori”.

Però a més d’aquesta interpretació, el president ha afirmat que cal també que la cultura sigui considerada com un “bé comú, un bé col·lectiu”, que “millori l’entorn i faci avançar en la promoció de la seva llengua”. Aragonès ha recordat que el català s’enfronta a molts reptes, i, per això, ha demanat que siguem capaços de “seguir projectant el català, no només com una llengua de cultura sinó també del poble, del conjunt de la societat, que pugui ser abraçada i la puguem compartir amb tots aquells que s’incorporen a la nostra forma de vida col·lectiva”.

El president ha felicitat i agraït els guardonats d’enguany “per la seva contribució a la cultura del país i, des d’aquí, compartir-ho amb tot el món”, i ha subratllat també la tasca del CoNCA i dels Premis Nacionals de Cultura “dignes hereus del llegat del Consell de Cultura republicà, i que han donat continuïtat a una forma d’entendre i d’impulsar la cultura sense la qual és impossible entendre com ha avançat el país al llarg de tots aquests anys”.

Els Premis Nacionals de Cultura són atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i és la distinció més important en l’àmbit de la cultura a Catalunya. Els guardonats són escollits pels membres del CoNCA, que valoren l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció de les candidatures, així com la seva contribució durant l’any anterior a la concessió.

El president ha estat acompanyat durant l’acte de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i de la presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Vinyet Panyella. També hi ha assistit la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret.

1  

Imatges

Lliurament Premis Nacionals Cultura

Lliurament Premis Nacionals Cultura 148000

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia