Cultura

ANC

Tret de sortida a la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius amb activitats arreu de Catalunya

query_builder   6 juny 2023 11:55

event_note Nota de premsa

Tret de sortida a la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius amb activitats arreu de Catalunya

  1. Durant tota la setmana, els arxius catalans han organitzat prop de 100 activitats per divulgar i apropar a la ciutadania la riquesa dels documents que conformen el ric i abundant patrimoni documental català
  2. Amb motiu de la SIA 2023, el Departament de Cultura fa públics els indicadors d’arxius de Catalunya 2022: es van rebre el 2022 un total de 343.020 usuaris i 622.973 consultes
  3. Tota la informació de la Setmana es pot trobar a l’espai web que el Departament de Cultura ha habilitat al portal del Patrimoni Cultural


Arxius{"name":"2023/06/06/11/43/14df1d87-490d-4a13-90c6-9464505bf1f7.jpg","author":"CULTURA ","type":"0","location":"0","weight":739458}


Aquest dies se celebra la Setmana Internacional dels Arxius, que s’allargarà fins al pròxim diumenge 11 de juny. L’esdeveniment, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (ICA), té lloc arreu del món amb motiu del Dia Internacional dels Arxius que commemora cada 9 de juny per conscienciar a la ciutadania sobre la important acció social que desenvolupen els arxius.

Aquest any, a més, l’ICA, organisme vinculat a la UNESCO, celebra els 75 anys de la seva creació. Amb motiu de la commemoració, l’ICA ha organitzat diverses activitats adreçades al públic professional per reflexionar sobre la història de la institució, generar debats sobre el futur i la seva perspectiva, i també per celebrar amb esperit de cooperació les fites i contribucions de tots aquells professionals dels arxius que han ajudat a confeccionar la xarxa internacional de l’ICA. L’acte central tindrà lloc divendres 9 de juny al Museu dels Arxius de França, a París, i comptarà amb la participació de la Subdirecció d’Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura.

A Catalunya, la celebració s’ha anat consolidant en els últims anys, amb un increment de les activitats organitzades pels arxius d’arreu del territori. Coordinada pel Departament de Cultura, la Setmana Internacional dels Arxius aplega enguany prop de 90 propostes entre les quals destaquen exposicions, conferències, visites guiades i jornades de portes obertes.

L’edició 2023 vol continuar explorant l’interior dels arxius per aflorar el ric patrimoni documental que conserven amb històries sorprenents. El lema de l’any passat (“Busquem exploradors i exploradores d’històries. Descobreix-les!”) evoluciona enguany a “Som exploradors i exploradores d’històries. Uneix-te a l’equip!”. Si amb el passat lema es buscaven exploradors d’històries, enguany es vol que les persones, ja exploradores, visquin les històries en primera persona.

Per tal de poder gaudir de tota aquesta riquesa documental, els arxius catalans han programat prop d’un centenar d’activitats durant tota la Setmana entre les quals destaquen les jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions i xerrades. L’Arxiu Nacional de Catalunya inaugura el mateix dia 9 l’exposició ‘Dora Maar. Viatge a Catalunya’ que mostra les fotografies corresponents al viatge de l’artista a Catalunya el setembre de 1933. A més, avui, l’ANC estrena avui el primer capítol de la segona temporada del pòdcast ‘Sentir l’Arxiu. El pòdcast de l’Arxiu Nacional’ i farà jornada de portes obertes dissabte 10 perquè els visitants puguin conèixer les instal·lacions i participar de visites guiades, una mostra de documents rellevants, jocs interactius i l’animació d’un grup d’aficionats al dibuix urbà.

La Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC), que enguany ha celebrat el seu 40è aniversari, també participa amb diverses activitats arreu del territori. Ho fa amb una cinquantena activitats, entre les que hi ha conferències, visites guiades, exposicions, cursos, presentacions de llibres i projeccions de pel·lícules.


Arxius2{"name":"2023/06/06/11/43/bca1b54e-f650-4600-a643-628b1366f93b.jpg","author":"CULTURA ","type":"0","location":"0","weight":337762}


En destaca la cloenda, aquesta tarda, del projecte “Comprant records. Aprenentatge i servei” de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, un projecte innovador organitzat juntament amb el Col·legi Públic Mossèn Albert Vives i la Fundació Sant Hospital Seu d’Urgell, en el qual l’alumnat ha dut a terme una sèrie d’activitats compartides amb la gent gran. L’objectiu ha estat posar en valor la memòria de la gent gran i el seu coneixement tot recuperant els seus records de les botigues i l’activitat comercial del passat de la Seu d’Urgell. L’activitat ha volgut fomentar els valors d’equitat, tolerància, empatia, igualtat i inclusió.

Dijous, 8 de juny, es publicaran quatre noves visites virtuals als arxius comarcals del Baix Llobregat, la Noguera, el Pla d’Urgelli el Ripollès, l’accés a les quals es realitzarà a través de la pàgina web de cada arxiu.

Finalment, el 9 de juny, i en el marc del 40è aniversari de la XAC, està prevista la publicació, al Portal web de la XAC, d’un monogràfic, amb un vídeo promocional i una revista en línia, per commemorar aquesta efemèride.

Altres activitats i propostes per gaudir dels arxius són l’exposició ‘Mirem el passat’ al carrer, una mostra d’imatges de societat, oficis i esport procedents dels fons conservats a l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona; el recull de testimonis de memòria oral dels veïns dels barris de Granollers i que es poden consultar en línia; el cicle de conferències entorn del bandolerisme organitzat per l’Arxiu Històric de Lleida; una sessió divulgativa sobre el paper dels arxius en la resolució de casos de desaparicions forçades de menors, els coneguts com a ‘nens robats’, organitzada per l’Arxiu Històric de Tarragona;la xerrada "Barcelona. Visitants il·lustres. Del Tibidabo al Ritz, passant per la terrassa Martini", que vol revisar aquells documents conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona que testimonien el pas de totes aquestes personalitats per la ciutat; una trobada per parlar sobre la documentació relacionada amb l'obra de l'arquitecte Josep Maria Jujol que conserva l'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí, o la xerrada ‘La Catalunya de Jules Ainaud: 1871-1872’ amb Jep Martí Baiget que organitza la KBr Fundación MAPFRE.

Tota l’activitat cultural es pot consultar a l’agenda en línia del web especial de la SIA, habilitat per Departament de Cultura.


Noves maneres de difondre els arxius: els pòdcasts

En la seva tasca de divulgació del patrimoni documental, s’estan impulsant diversos projectes comunicatius en format pòdcast. Narracions, entrevistes, alguns més d’entreteniment i altres més documentals, estan produïts pels arxius catalans (directament o en col·laboració) i s’han recollit al web de la SIA.

En destaquen els guardonats pels Premis Sonor: “Sala 113. Històries arxivades”, produït pel Departament de Cultura; ‘Barcelona AMB Paraula l’Arxiu’, de l’Arxiu Municipal de Barcelona, i "La victòria de Derbi", el pòdcast del centenari, produït amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Martorelles.

També es poden escoltar la primera temporada de “Sentir l’Arxiu”, de l’Arxiu Nacional de Catalunya; “Els tresors del Centre de Documentació de l’Orfeó Català”, o “25 anys, 25 documents”, el programa que l’Arxiu General d’Aran està fent en col·laboració amb Catalunya Ràdio i el seu programa Eth maitin d’Aran, amb motiu del 25è aniversari de l’arxiu.


Els arxius catalans, en millora continua

El Sistema d’Arxius de Catalunya, durant el 2022, ha estat treballant en les darreres passes per a l’aprovació del Pla d’Arxius i Gestió Documental. Arxius 2030. En total en els propers anys es duran a terme més de 160 actuacions amb una inversió total de 74.255.342,37 €.

Enguany, a més, se celebren 30 anys de la Comissió Nacional d’Accés Avaluació i Tria Documental, amb un exitós recorregut: 1.065 Taules d’Accés i Avaluació Documental i 152 quilòmetres de documentació pública eliminada.

Cal destacar també que el procés d’implantació de l’Administració Electrònica de la Generalitat avança de manera sostinguda, mitjançant el desplegament d’ARESTA (la plataforma de Serveis de Gestió Documental de la Generalitat). S’han creat més de 760.000 expedients electrònics que contenen més de 4.000.000 de documents electrònics. També s’han dut les primeres passes per assegurar la seva preservació a llarg termini amb una transferència de més de 112.000 expedients electrònics.

Pel que fa als indicadors dels arxius catalans del 2022, els quals es poden consultar al web de la SIA 2023 i en adjunt, destaquen els 343.020 usuaris (280.870 telemàtics i 62.150 presencials) i 622.973 consultes que van rebre durant l’any.

L’Arxiu Nacional de Catalunya, amb els seus 38 quilòmetres de documentació i més de 12 milions de digitalitzacions, el 2022 va atendre més de 145.000 consultes de gairebé 78.000 persones usuàries presencials i remotes.

Als Arxius Comarcals de Catalunya en destaca l’increment de publicacions i pàgines digitalitzades i accessible a través de XAC Premsa, depassant les 1.400 capçaleres amb 1.967.946 pàgines a internet a finals del 2022. Les persones usuàries van recuperar el ritme d’assistència, presencial i remota, i es van descarregar unes 850.000 pàgines a través dels cercadors d’Arxius en Línia i XAC Premsa. La difusió va experimentar, també, una bona recuperació amb 49.660 assistents a les 1.600 activitats programades, més de 275 visites escolars i prop de 500 treballs de recerca de batxillerat. Els fons municipals ingressats a la XAC van arribar a la xifra de 582 municipis (el 70% del total de municipis de menys de 10.000 habitants de Catalunya).

Recentment s’ha actualitzat el Registre d’Arxius de Catalunya al Portal de Dades obertes, l’instrument a través del qual el Govern de la Generalitat coordina el Sistema d’Arxius de Catalunya, ja que és l’índex dels arxius que formen part del sistema. Amb aquesta nova actualització del Registre, la ciutadania pot conèixer quins són els centres d’arxiu que formen el sistema, quina és la seva ubicació i l’organisme titular de la documentació que contenen. 1  

Fitxers adjunts

Indicadors de gestió dels Arxius de la Generalitat de Catalunya

Indicadors de gestió dels Arxius de la Generalitat de Catalunya
PDF | 757775

`