La directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca, la directora de Protecció Civil, Marta Cassany i la secretària de l'Agència de Salut Pública, Carmen Cabezas han presentat avui els nous Avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, fred i calor nocturna, a la seu del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Foto de la Roda de premsa
Sarai Sarroca, directora de l'SMC, Carmen Cabezas, secretària de l'Agència de Salut Pública i Marta Cassany directora de Protecció Civil (d'esquerra a dreta)
{"name":"2023/06/07/11/41/4832b488-adda-4ef7-aae8-8eac3a1dc890.jpeg","author":"smc","type":"0","location":"0","weight":"363082"}


L’SMC i el departament de Salut van elaborar un estudi amb l’objectiu de millorar els llindars d’avís de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Aquest estudi es va basar a trobar una relació entre la temperatura màxima i la mortalitat per tal d’objectivar al màxim els llindars d’avís.

Principals conclusions de l’estudi

- L’existència d’un lligam entre la temperatura alta i l’agreujament de les afectacions de salut sensibles a la calor, i que aquesta relació té el seu punt d’inflexió en el percentil 98 de les temperatures màximes del període d’estiu, és a dir, quan tan sols el 2% de les temperatures màximes del període estan per sobre del valor considerat. 

Les conseqüències sobre la salut són diferents si la temperatura extrema és puntual d’un dia o es manté persistent durant un període, i cal la gestió i la comunicació d’aquests conceptes sigui clara i entenedora per part de tots els agents implicats i de la població en general.

Arran d’aquestes conclusions, l’SMC, de manera coordinada amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya i amb la Subdirecció General de Programes en Protecció Civil, acorden modificar els avisos de calor i fred per tal que s’adeqüin a les necessitats dels usuaris finals i siguin més entenedors, així com que s’adaptin a les conseqüències del canvi climàtic.

Canvis més importants

  1. La creació d’un AVÍS PER CALOR NOCTURNA que reflecteixi la dificultat de tenir descans a les nits quan la calor és intensa.
  2. Es desvincula l’onada de calor o de fred dels avisos de Situació Meteorològica de Perill. Independentment, quan s’observi o hi hagi la predicció d’un període llarg de superació del llindar de calor o de fred, l’SMC comunicarà que l’episodi correspon a una onada de calor o de fred (superació del percentil 98 o del percentil 2 durant tres dies consecutius o més).

Els nous avisos d’SMP que fan referència a la calor i al fred seran els següents:

AVÍS PER CALOR

Llindar baix (graus 1/6, 2/6 i 3/6): “avís per calor intensa” s’activarà quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu.

Llindar alt (graus 4/6, 5/6 i 6/6): “avís per calor molt intensa” s’activarà l’avís quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu en més dos graus Celsius.

AVÍS PER CALOR NOCTURNA

Llindar baix (graus 1/6, 2/6 i 3/6): “avís per calor nocturna intensa” s’activarà quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en alguna comarca.

Llindar alt (graus 4/6, 5/6 i 6/6): “avís per calor nocturna molt intensa” s’activarà l’avís quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en més dos graus Celsius.

Aquest nou avís es posarà operatiu com a prova pilot i només s’activarà a les comarques del litoral i del prelitoral.

AVÍS PER FRED

Llindar baix (graus 1/6, 2/6 i 3/6): “avís per fred intens” s’activarà quan la temperatura mínima sigui inferior al percentil 2 de la temperatura mínima diària dels mesos d’hivern. 

Llindar alt (graus 4/6, 5/6 i 6/6): “avís per fred molt intens” s’activarà l’avís quan la temperatura mínima estigui més de dos graus per sota del percentil 2 de la temperatura mínima diària dels mesos d’hivern.

Els valors de temperatura, tant de calor com de fred, corresponents a cada llindar es poden consultar a www.meteo.cat.

La Direcció General de Protecció Civil, en situacions de risc per calor molt intensa que puguin provocar afectacions greus a la ciutadania, podrà activar al pla PROCICAT. El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) farà arribar els avisos que s’emetin des del Servei Meteorològic de Catalunya als ens municipals i comarcals i als organismes del pla PROCICAT quan escaigui. En aquest sentit, ja s’ha fet arribar als municipis catalans les recomanacions per preparar la resposta a possibles situacions d’emergència greu en el marc dels treballs que s’han coordinat amb els representants de les entitats municipalistes i el Departament de Drets Socials.

Dimarts va tenir lloc una sessió divulgativa destinada a les administracions locals del nou sistema d’avisos a càrrec de professionals de la secretaria de Salut Pública, Servei Meteorològic de Catalunya, direcció general de Protecció Civil, Protecció Civil de l’Ajuntament de Terrassa, Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i l’Oficina del Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona. A la sessió hi van assistir 175 tècnics i responsables de protecció civil de 141 municipis i consells comarcals i de la Diputació de Barcelona.

7 de juny de 2023

1  

Imatges

Foto Roda de Premsa

Foto Roda de Premsa 2861696

2  

Fitxers adjunts

Presentació Nous Avisos Calor, Fred i Calor Nocturna

Presentació Nous Avisos Calor, Fred i Calor Nocturna
PDF | 972510

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 379160