Territori

allau

Catalunya tanca una de les temporades d'allaus amb perill més baix dels darrers 30 anys

query_builder   7 juny 2023 09:17

event_note Nota de premsa

Catalunya tanca una de les temporades d'allaus amb perill més baix dels darrers 30 anys

  1. Només s’han registrat 171 allaus, front als 250 que són habituals, i sense provocar cap víctima mortal
  2. Un gruix de neu per sota de la mitjana fins i tot durant la part més freda de l’hivern i la fusió avançada del mantell nival en són les causes
  3. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya emet diàriament el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) durant la temporada hivernal, adreçat a Protecció Civil i a les persones que fan activitats a la muntanya


allau{"name":"2023/06/07/09/08/23b50128-2c8f-4d93-9e6d-0c3664c54f3a.jpg","author":"ICGC","type":"0","location":"0","weight":29191}


Catalunya va tancar el passat 31 de maig la temporada d’allaus a muntanya amb un nivell de perill dels més baixos dels darrers 30 anys, degut a una acumulació de gruixos de neu per sota de la mitjana, fins i tot durant la part més freda de l’hivern, i a un avançament insòlit de la fusió d’aquest mantell nival. Com a resultat, s’han registrat 171 allaus, molt per sota de les 250 que solen ser habituals, que no han provocat cap víctima mortal. Les allaus registrades, a més, han estat de mida més aviat mitjana.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, és l’ens encarregat de la vigilància i la predicció del risc d’allaus. La seva informació és accessible a tota la població interessada al seu web a la secció de Perill d’Allaus i Informació Nivològica. L’ICGC emet diàriament els butlletins de perill d’allaus (BPA) i les notes nivològiques per informar de l’estabilitat i la distribució del mantell nival al Pirineu de Catalunya.

Les temporades hivernals s’inicien amb les notes nivològiques, on s’informa de la distribució de la neu al terra i de la seva estabilitat. Un cop hi ha innivació suficient, es passa a emetre els butlletins de perill d’allaus per a cadascuna de les 7 zones establertes al Pirineu de Catalunya, de dilluns a dissabte. Enguany es va iniciar l’emissió el 22 de novembre de 2022 i el darrer butlletí es va emetre el passat 31 de maig.

Dins del BPA, l’usuari troba amb icones i amb text explicatiu el grau de perill d’allaus (de molt fort, 5, a feble, 1), el problema principal per allaus, les orientacions i cotes més perilloses, així com la mida de les allaus previstes. Els butlletins proporcionen informació molt rellevant per a la seguretat dels usuaris de la muntanya, atès que els permeten preparar amb antelació les seves sortides i activitats. Les persones interessades es poden subscriure per rebre directament el Butlletí al seu correu electrònic.

mapa
Mapa de les set regions del Pirineu de Catalunya per a les que s’elabora el BPA, en funció de les condicions nivoclimàtiques i de la distribució del relleu. Perill d’allaus del dia 26 de febrer de 2023.
{"name":"2023/06/07/09/09/d6e0dd16-5c9d-44b5-aa8f-344059d40e1e.jpg","author":"ICGC","type":"0","location":"0","weight":229070}


Per complementar el BPA, l’ICGC du a terme el Servei d'informació de gruix de neu i valoració climàtica diària InfoGruixNEU, per a set punts del Pirineu situats per sobre dels 2.000 metres. El servei consisteix en representar diàriament, amb una gràfica, el gruix de neu a terra per a cadascun dels punts i mostrar si la innivació és normal, excedentària o deficitària. Aquest servei s’inicia l’octubre i finalitza el 15 de juny.

Una temporada de perill baix

L’objectiu final de les tasques endegades pel servei de predicció d’allaus de l’ICGC, és informar i conscienciar la població que viu o que desenvolupa les seves activitats professionals o de lleure a la muntanya. Catalunya té 1.300 km2 de terreny allavós i, tot i que cada any és molt diferent, es registren entre 250 i 300 allaus per temporada, segons la Base de dades d’allaus.

Aquesta temporada, no obstant, només s’han registrat 171 allaus i cap de mida 4, que és aquella suficient per recórrer 50 metres en terreny pla. El sector amb més freqüència d’allaus ha estat l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, seguit de la Ribagorçana-Vall Fosca i el Ter-Freser.

Durant la temporada, només han destacat dos episodis amb increment del perill d’allaus i de concentració d’accidents. El primer va ser a meitat de gener al Pirineu occidental, per un problema d’allaus de placa de vent, en què es va assolir el grau de perill marcat (3). El segon es va registrar a finals de febrer, amb l’accidentalitat concentrada al Pirineu oriental, per plaques de vent i neu granulada, també amb grau marcat de perill.

No obstant, en termes generals, el perill d’allaus a tot el Pirineu ha estat d’1,6 en una escala de l’1 al 5 i cap dia s’ha arribat al nivell de perill fort (4), una circumstància del tot excepcional. Així, des de la temporada 1994-95, quan la Generalitat va començar l’emissió dels BPA, la temporada 2022-23 ha estat la segona amb un grau de perill mig més baix.

Poca neu i fusió avançada

La baixa perillositat d’aquesta temporada es deu bàsicament a dos factors: un gruix de neu molt per sota de l’habitual i que, a més, s’ha començat a fondre al mes de març, un mes abans del que acostuma a succeir.

Aquesta tendència s’ha reflectit en l’estructura del mantell nival, que va patir un canvi sobtat de patró el mes de març. Així, entre novembre de 2022 i el 10 de març d’enguany la neu es va mantenir seca i freda. A partir d’aquesta data, va passar a ser neu humida a causa d’un període molt càlid i amb pluja intensa. Des de llavors, la corba de fusió de la neu no té aturador fins arribar a desaparèixer del terra a finals de març, inclús a 2.200 metres d’alçada en orientacions nord.

esquema
Simulació de l’evolució de l’estructura del mantell nival amb el model Snowpack (Certascan 2.400 m, temporada 2022-23).
{"name":"2023/06/07/09/12/5ca7d932-a6ab-452f-9493-505bbb8eecc5.jpg","author":"ICGC","type":"0","location":"0","weight":97620}


La part positiva d’aquesta temporada de perill baix d’allaus és que no s’ha lamentat cap víctima mortal quan, de mitjana, a Catalunya moren entre 1-2 persones per allaus cada any. Cal dir que en més d’un 70% dels casos la pròpia persona involucrada és qui ha provocat l’allau. Per això l’ICGC també informa de l’accidentalitat per allaus i recomana seguir les indicacions de seguretat que es troben al decàleg de bons hàbits.

Cal recordar que existeixen cinc problemes típics que poden produir perill d’allaus. Aquests són nevades recents; acumulació de neu transportada pel vent; capes de neu febles fruit de la transformació de capes de neu antigues; neu humida, i lliscaments basals de les capes de neu sobre el terra. Els problemes típics d’allaus complementen el grau de perill, que es prediu en base a l’escala europea de perill d’allaus, que va de molt fort (5) a feble (1). La mida de les allaus també està sotmesa a una escala europea de mides d’allaus que va d’1 (petita) a 5 (extremadament gran).

Sistema de predicció i vigilància per allaus

L’ICGC elabora ordinàriament diversos productes i col·labora en diversos protocols de seguretat relacionat amb les allaus. Aixís’encarrega de la vigilància els set dies i les 24 hores durant la temporada hivernal per donar compliment al pla Allaucat, informa de la possibilitat de fusió de la neu dins del pla Inuncat i informa dels gruixos de neu a través del servei InfoGruixNeu en el marc del pla Neucat, tots de Protecció Civil.

D’altra banda, l’Institut realitza les prediccions locals per a quatre estacions d’esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i, quan és necessari, dona suport al desencadenament d’allaus de forma artificial.

Per dur a terme aquestes tasques, els tècnics de l’ICGC realitzen treball de camp i de laboratori, a més de disposar d’una xarxa d’observadors que permet cobrir tot el terreny.

Trobareu el vídeo resum nivològic i de la temporada d’allaus 2022-2023, elaborat per l’ICGC, a Resum nivològic i d'activitat d'allaus. Temporada 2022-2023 - YouTube.3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 29191

Imatge 1

Imatge 1 229070

Imatge 2

Imatge 2 97620

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 875733

`