1. L’atenció primària de la Catalunya Central es potencia amb aquests dos nous rols de professionals, sumats als referents de benestar emocional i nutricionistes que es van desplegar al 2022
  2. Actualment, aquests nous rols se sumen a metges, infermeres, auxiliars d’infermeria, treballadors socials, llevadores i personal de suport administratiu per poder treballar com a equip l’acompanyament a la persona en el sistema de salut
Una higienista treballant al CAP Sagrada Família de Manresa.{"name":"2023/06/07/09/57/5a79000f-0036-46fd-92a6-c565ccf40ce3.jpeg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":"233887"}

El Departament de Salut ha tancat aquest mes de juny el desplegament d’higienistes dentals i fisioterapeutes als equips d’atenció primària de la Regió Sanitària Catalunya Central. Es tracta de 58 professionals que treballen l’àmbit comunitari per incidir i millorar la salut de les persones. Aquests professionals se sumen als 42 referents de benestar emocional i nutricionistes que es van desplegar l’any passat. En total 100 professionals desplegats en un any i mig a l’atenció primària com a part del Pla d’enfortiment i transformació de l’Atenció Primària i Comunitària.

Nous rols que se sumen als professionals que hi ha als equips

Fisioterapeutes, higienistes, nutricionistes i referents de benestar emocional són nous rols desplegats als 38 equips d’atenció primària de la Catalunya Central. Les seves funcions dins els equips d’atenció primària són complementàries als rols existents amb professionals de medicina, infermeria, suport administratiu i també treballadors socials i llevadores. Aquest desplegament permet que cada perfil professional pugui desenvolupar la seva feina pensant en el que necessita cada usuari: ja sigui en l’acompanyament al sistema de salut públic, l’assistència i cada cop més la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut.

La gerent del Servei Català de la Salut a la Catalunya Central, Alba Oms, explica que el desplegament de nous perfils “permet enfocar encara més l’atenció primària en la prevenció de moltes patologies, sobretot entre els col·lectius vulnerables, de manera que reduïm les desigualtats en matèria de salut”.

Nous rols professionals a l’APiC

Desplegament 2023

Desplegament 2022

Higienistes

Fisioterapeutes

Nutricionistes

Referents Benestar Emocional

Anoia

7

7

3

7

Bages-Moianès- Solsonès

11

12

6

10

Berguedà

2

3

2

Osona

8

8

6

8

Total

28

30

15

27

Prevenció i equitat en salut bucodental

Els primers beneficiats de l’atenció dels higienistes bucodentals a la primària seran els infants de fins a 14 anys, les dones embarassades, la població amb discapacitat, pacients sota determinats tractaments sanitaris i persones en risc de vulnerabilitat social. Entre altres coses, l’higienista dental fa activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com seguiment i tractament preventiu de càries i patologia periodontal de baixa complexitat als CAP i a la comunitat. Aquest especialista s’integrarà a les unitats d’odontologia, formades fins ara per odontòlegs de primària i tècnics auxiliars en cures d’infermeria.

Fisioterapeutes comunitaris

Pel que fa a les funcions dels fisioterapeutes, la seva incorporació pretén donar resposta a algunes de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són els dolors vertebrals (lumbàlgies i dolors cervicals); també el mal de genoll o de maluc crònic; el dolor d’espatlla; o altres patologies articulars cròniques. Una bona atenció i un bon suport dels fisioterapeutes, des de l’atenció primària, pot estalviar molt patiment als pacients i alleugerir molta pressió assistencial sobre la resta de professionals dels CAP. Entre les activitats que desenvoluparan hi ha activitats per promoure i millorar l’autonomia de la població, així com per prevenir la discapacitat, tractant afeccions musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat.

Enfortim l’atenció primària per treballar més i millor en prevenció de malalties

A banda dels higienistes dentals i dels fisioterapeutes, els CAP també compten amb els nous perfils de nutricionistes que promouen hàbits alimentaris saludables i s’ocupen de prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, especialment entre els col·lectius que més ho necessiten. El referent de benestar emocional comunitari, per la seva banda, fa promoció i prevenció en salut emocional, amb actuacions grupals per pal·liar el malestar emocional, principalment, adreçades a les persones més vulnerables socioeconòmicament. 

El Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, es va iniciar l’any 2020 amb l’objectiu de millorar l'accessibilitat, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat. El programa treballa des de diferents mitjans d’intervenció, un dels quals és el vinculat a professionals.

Manresa, 7 de juny de 2022


PER MÉS INFORMACIÓ

Departament de Salut – Comunicació

Regió Sanitària Catalunya Central

Montserrat Xixons – 617909418

Tel.93.510.61.95|comunicacio.rscc@catsalut.cat

2  

Imatges

Una higienista treballant a la consulta del CAP Sagrada Família de Manresa.

Una higienista treballant a la consulta del CAP Sagrada Família de Manresa. 2532109

Una higienista treballant al CAP Sagrada Família de Manresa.

Una higienista treballant al CAP Sagrada Família de Manresa. 233887