1. El cap de l’Executiu, de viatge oficial a Marsella, on arribarà l’H2Med, ha visitat la planta referent de producció d’hidrogen Jupiter 1000


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat de relleu aquest migdia la importància de la cooperació entre territoris per “compartir bones pràctiques i estratègies” relacionades amb la sequera i la gestió de l’aigua, “davant d’un canvi climàtic que està afectant el conjunt del planeta i especialment les riberes mediterrànies”. En aquest sentit, ha subratllat que “la cooperació entre Catalunya i la Regió Sud (Provença i Alps Mediterranis), és molt important i serà una de les vies per treballar”.

El president Aragonès, durant la visita a la planta (autor: Arnau Carbonell)
El president Aragonès, durant la visita a la planta (autor: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/06/07/15/58/de6be8d4-7e4f-45db-a0e1-ad0a5df87c4f.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":172943}

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant la visita que ha realitzat a la planta d’hidrogen de Fos-sur-Mer, en el marc del seu viatge oficial a Marsella, on arribarà l’H2Med, la connexió submarina que transportarà hidrogen verd entre Barcelona i Marsella. Durant la visita, el president també ha mantingut una trobada amb els responsables de GRTgaz, la principal operadora gasística de la regió, que serà un dels actors que implementaran el projecte de l’H2Med a Marsella.

Pere Aragonès ha fet notar que en el marc del viatge oficial que fa avui a la Provença i els Alps Mediterranis “també treballarem qüestions relacionades amb el transport i la producció d’hidrogen”, que ha dit, “és una de les fonts d’energia de futur d’Europa i en el qual Catalunya tindrà un paper destacat, perquè serà un dels nodes del gasoducte marí H2Med, que connectarà Barcelona i Marsella”.

El president Aragonès tractarà aquesta qüestió durant la reunió que mantindrà aquesta tarda amb el president de la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, Renaud Muselier, amb qui també abordarà“la necessitat d’impulsar la Macroregió Mediterrània que pugui també situar les polítiques mediterrànies en el cor de les decisions de la CE”. “Catalunya necessita tots els aliats i els busquem sempre i a tot arreu”, ha afegit el cap del Govern, que també ha recordat els contactes amb altres territoris de l’estat francès, com Occitània o Còrsega.

Un govern compromès amb la independència de Catalunya

El president, durant l'atenció als mitjans (autor: Arnau Carbonell)
El president, durant l'atenció als mitjans (autor: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/06/07/15/59/293af1cc-c031-480b-b111-4bd54c5a269a.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":126415}

Pel que fa a l’actualitat política, el president ha destacat que “cal seguir treballant per la independència del país” i que, per aconseguir-ho, serà necessari “generar grans majories”, a més d’”incrementar la fortalesa de la societat civil i de les institucions catalanes, i augmentar les complicitats internacionals”. “Queda camí per recórrer, però aquesta estratègia d’assolir la independència a través d’un gran moviment democràtic crec que és el que compartim”, ha afegit.

Aragonès ha defensat que el seu és “un govern compromès amb la independència” i que ho ha demostrat amb fets com “la restitució de consellers que formaven part del govern de l’1-O”, en el cas de consellera Meritxell Serret, o el canvi en les acusacions contra manifestants independentistes, “posant per davant la defensa dels drets fonamentals, entre d’altres el dret a la manifestació”.També som el govern que hem posat l’autodeterminació sobre la taula del govern espanyol i que ha recuperat la interlocució amb les institucions europees i la comunitat internacional, on la qüestió de l’autodeterminació sempre està present”, ha afegit.


“Fi de la interinitat” al Parlament

Preguntat sobre l’imminent relleu a la presidència del Parlament de Catalunya, el cap del Govern ha celebrat que “es posi fi a la interinitat” i ha destacat que “és una bona ocasió per refer confiances i decisions compartides entre els diputats independentistes”. En aquest sentit, ha mostrat la seva voluntat de posar de reunir-se properament amb la nova presidència de la cambra catalana. “Les dues institucions tenim molta feina a fer i per tant no pot haver-hi cap interinitat, sinó que tothom ha d’estar treballant al 100%”, ha declarat.