Justícia, Drets i Memòria

Escenari de realitat virtual a través del qual es treballa als centres penitenciaris.

#EuroPris premia el Projecte de realitat virtual immersiva als centres penitenciaris catalans per a condemnats per violència masclista

query_builder   7 juny 2023 16:59

event_note Nota de premsa

#EuroPris premia el Projecte de realitat virtual immersiva als centres penitenciaris catalans per a condemnats per violència masclista

El Premi ‘Prision Achievement Award’ reconeix les bones pràctiques, la innovació i la contribució a la comunitat penitenciària

La majoria de centres penitenciaris de Catalunya disposen de dispositius de realitat virtual que poden fer servir els interns

La Direcció General d’Afers Penitenciaris ha estat guardonada amb el Premi ‘Prison Achievement Award’, atorgat per l’Organització Europea de Serveis Penitenciaris i Correccionals (EuroPris), com a resultat de la implementació de la Realitat Virtual Immersiva (RVI) en els programes de rehabilitació per conductes violentes relacionades amb la violència de gènere.

El director del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), David Font, ha recollit el premi aquest dilluns, 5 de juny, durant la 12a reunió anual de l’Organització Europea de Serveis Penitenciaris i Correccionals (EuroPris), celebrada a Berlín. L’ha acompanyat el psicòleg de la Unitat de Programes d’Intervenció Especialitzada de la Direcció General d’Afers Penitenciaris Nicolás Barnes, qui ha desenvolupat el projecte en els últims cinc anys.

El guardó remarca la innovació i la bona pràctica de les presons europees, amb l’objectiu de visibilitzar els avenços que tenen lloc i que porten a millores positives i tangibles per a la comunitat penitenciària al llarg del temps. La RVI s’ha aplicat com un complement al programa específic de violència de gènere d’aproximadament 90 interns el 2020, 150 el 2021 i més de 150 durant el 2022 i 2023.


Aplicació de la RVI a les presons catalanes

El projecte es va iniciar el 2019, juntament amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), amb l’objectiu d’implementar metodologies de darrera generació a tractaments psicològics i, també, millorar els programes d’intervenció amb les persones condemnades per delictes de violència de gènere.

Els interns treballen l’empatia a través de tres escenaris virtuals possibles. En primer lloc, l’embodiment o l’encarnació en el cos de la víctima a través dels avatars virtuals. En segon lloc, com a espectadors d’una escena on un home i una dona es barallen en un bar i, en tercer lloc, una conversa entre l’agressor i la seva víctima femenina, on els rols canvien i l’intern s’ha de posar en la pell de cadascun.

Finalment, aquest any es vol introduir un nou escenari en el qual l’intern es posi en la situació del fill, amb l’objectiu de treballar l’empatia i l’afectació de la violència de gènere als fills. S’incorporarà principalment en el tractament dels penats amb delictes amb menors.


La violència de gènere a Catalunya

A Catalunya es treballa des de fa anys la violència de gènere a través dels serveis penitenciaris de manera especialitzada per intervenir en les persones que cometen delictes contra la llibertat sexual i en les persones que cometen delictes contra la violència de gènere (ambdues tipologies relacionades amb la violència masclista).

Les intervencions es fan a través de programes estructurats i sota criteri de supervisió tècnica que generalment estan a l’empara de programes marc d’intervenció, dictats sota criteris contrastats d’eficàcia científica per a la reducció de la reincidència (model cognitiu conductual, model de prevenció de recaigudes, model de bones vides, etc.).

En aquest sentit,la taxa de reincidència en els delictes de violència de gènere és d’un 17,7%, dels quals un 42,5% reincideix en el mateix delicte. Tot i això, la taxa per delicte es manté per sota de les dades de reincidència general, un 21,1%, segons dades de la Taxa de reincidència penitenciària 2020 del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE).

Actualment, hi ha 1.839 persones internes que compleixen condemna per violència masclista, les quals representen un 22,9% del total de la població penitenciària (8.038). Dins d’aquestes xifres s’inclouen tant els interns que estan complint condemna únicament per aquest delicte com els que estan imputats per altres delictes, a més de per un de violència masclista.

2  

Imatges

El director del CIRE, David Font, ha recollit el premi aquest dilluns, 5 de juny, durant la 12a reunió anual de l¿Organització Europea de Serveis Penitenciaris i Correccionals (EuroPris), celebrada a Berlín.

El director del CIRE, David Font, ha recollit el premi aquest dilluns, 5 de juny, durant la 12a reunió anual de l¿Organització Europea de Serveis Penitenciaris i Correccionals (EuroPris), celebrada a Berlín. 316887

Psicòleg de la Unitat de Programes d¿Intervenció Especialitzada de la Direcció General d¿Afers Penitenciaris Nicolás Barnes, qui ha desenvolupat el projecte en els últims cinc anys i ha recollit el premi `Prision Achievement Award¿.

Psicòleg de la Unitat de Programes d¿Intervenció Especialitzada de la Direcció General d¿Afers Penitenciaris Nicolás Barnes, qui ha desenvolupat el projecte en els últims cinc anys i ha recollit el premi `Prision Achievement Award¿. 99335

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia