Acció Exterior i Unió Europea

DGTN

Viatge a Tunísia

Serret, des de Tunísia: "La macroregió mediterrània és una de les grans apostes polítiques de Catalunya que ens ha de permetre fer front al canvi climàtic"

query_builder   7 juny 2023 21:40

event_note Nota de premsa

Viatge a Tunísia

Serret, des de Tunísia: "La macroregió mediterrània és una de les grans apostes polítiques de Catalunya que ens ha de permetre fer front al canvi climàtic"

  1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea s’ha reunit amb el ministre conseller de la Unió Europea a Tunísia, Francisco Acosta, i li ha traslladat l’aposta ferma del Govern per impulsar la macroregió mediterrània
  2. Serret busca aliances a la riba sud de la Mediterrània per al projecte de la macroregió


DGTN
La consellera Meritxell Serret s’ha reunit amb el ministre conseller de la Unió Europea a Tunísia, Francisco Acosta.
{"name":"2023/06/07/21/42/0c39a104-1735-4790-9992-97ea93001367.jpg","author":"DGTN","type":"0","location":"0","weight":94677}


En el marc del seu viatge institucional a Tunísia, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, s’ha reunit avui a Tunis amb el ministre conseller de la Unió Europea a Tunísia, Francisco Acosta.

Serret ha explicat a Acosta que les polítiques euromediterrànies són una prioritat per al Govern, i que Catalunya està liderant l’impuls de la macroregió mediterrània. “La macroregió mediterrània és una de les grans apostes polítiques que estem impulsant des de Catalunya, conjuntament amb altres governs mediterranis, i ens ha de permetre avançar encara més en la lluita per fer front al canvi climàtic a la Mediterrània, i volem que es faci amb la implicació de totes les ribes de la Mediterrània”, ha explicat la consellera Serret.

Un dels objectius principals del viatge de la consellera Serret a Tunísia és sumar aliances per al desenvolupament de l’estratègia macroregional. Com a projecte euromediterrani, es vol implicar els socis de la riba sud, amb qui Catalunya té una relació privilegiada. “Ja fa mesos que el projecte és fil conductor de molts dels contactes internacionals que estem fent”, ha dit Serret, que ha explicat que “darrerament el projecte està agafant més embranzida i esperem que en els mesos vinents puguem seguir sumant complicitats i les institucions europees donin una resposta i pugui ser una realitat ben aviat”.


Sumar aliances per a la macroregió

Catalunya ha liderat des d’un inici l’impuls de la macroregió mediterrània, perquè està compromesa amb aquest projecte que ha de permetre un reforçament de la cooperació euromediterrània que proporcioni una resposta als reptes globals.

Entre d’altres iniciatives, ha impulsat l’aliança Amics de la macroregió mediterrània, que té com a objectiu formar una comunitat d’institucions i actors clau que considerin que, tot i la seva complexitat, ha arribat el moment d’enfortir la cooperació a la Mediterrània, explorant-ne la riquesa i potencial de manera més coherent, amb una major complementarietat i solidaritat.

En el marc de l’impuls de la macroregió, el Govern ha mantingut diverses reunions per compartir amb múltiples actors l’estratègia catalana per tirar endavant aquesta iniciativa, com ara amb la vicepresidenta del Consell de la Regió de Tànger - Tetuan - Al-Hoceima, Rafia el Mansouri, o amb el vicepresident de la Regió Sud francesa (Provença - Alps - Costa Blava), Jean-Pierre Colin.

Més recentment, el president Aragonès es va reunir a mitjans de maig amb la presidenta d’Occitània, Carole Delga, amb qui va traslladar el convenciment d’impulsar la macroregió i fer que Europa miri cap a la Mediterrània. A més, en la presa de possessió com a president de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que ostenta la Generalitat de Catalunya fins al 2025, Aragonès també va defensar l’impuls del projecte.

L’agenda que manté el Govern per defensar la creació de la macroregió mediterrània continua aquest mes de juny, amb el viatge del president Aragonès a Marsella i el de la consellera Serret a Tunísia, on està traslladant a actors de la riba sud, tant tunisians com a la Delegació de la Unió Europea al país, l’estratègia catalana per fer realitat la macroregió.


La macroregió mediterrània

La macroregió mediterrània és un projecte impulsat des de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM), formada per unes 40 regions mediterrànies, principalment de la Unió Europea, però també de la riba sud. Catalunya lidera, juntament amb la regió francesa Regió Sud (Provença – Alps – Costa Blava), el grup de treball macroregional, des del qual es promou aquesta iniciativa.

Les regions i ciutats de la Unió Europea consideren que el desenvolupament d’una estratègia macroregional per a la conca mediterrània permetria abordar conjuntament les transicions ecològica i digital, així com els reptes socioeconòmics, migratoris i de seguretat als que fa front la regió.

Si bé les poblacions mediterrànies comparteixen un patrimoni històric i cultural comú, les grans diferències en els nivells de desenvolupament afecten l’estabilitat, la prosperitat i la seguretat de la regió. Al mateix temps, la conca mediterrània es veu especialment afectada per les conseqüències del canvi climàtic, i és una de les regions del món més exposada als riscos i perills de la crisi mediambiental. A causa del canvi climàtic, l’escassetat d’aigua a la regió mediterrània podria afectar més de 250 milions de persones en els pròxims 20 anys.

Un marc de cooperació global com la macroregió per a la conca mediterrània enfortiria la cooperació a tota la regió per abordar els reptes i amenaces a les quals ha de fer front.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia