·El pla d’entrada d’aquest rol s’ha enllestit enguany per cobrir els 33 centres d’Atenció Primària del territori.

·L’objectiu és promoure i reforçar l’autonomia de la persona atesa, preveure malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments.

Fisioteràpia al CAP Tarraco
Sessió de fisioteràpia al CAP Tarraco, a la ciutat de Tarragona.
{"name":"2023/06/08/11/17/3e7c4ac6-b95b-4514-86e3-5dd0ffd37863.jpg","author":"Sergi Amat","type":"0","location":"0","weight":1760312}


La incorporació de la figura dels fisioterapeutes a l’Atenció Primària de la Regió Sanitària Camp de Tarragona ja s’ha completat. El pla va iniciar-se a finals del 2022 i s’ha rubricat aquest 2023, arribant a la xifra de 18 professionals que cobreixen els 33 Equips d’Atenció Primària del territori. Així, es compleix amb l’aposta del Departament de Salut de dotar els CAP d’un rol professional que té per objectiu promoure i millorar l'autonomia de la persona atesa, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments. A banda, la proposta augmenta el vincle de la població amb activitats i serveis beneficiosos que es desenvolupen als seus municipis i barris.

Centrant-se en l’atenció comunitària, els professionals fisioterapeutes treballen les patologies de baixa complexitat més habituals, com poden ser les molèsties cervicals, a l’espatlla, als genolls o als malucs. Un altre dels pilars de la seva tasca és nodrir d’eines de reforç usuaris amb risc de discapacitat per alteracions del funcionament i risc previ de fragilitat.

L’atenció dels problemes de salut es realitza de forma multidisciplinària mitjançant activitats grupals i tallers sobre activitat física. A través de la derivació per part del metge de capçalera, els fisioterapeutes formen part d’uns Equips d’Atenció Primària amb rols diversos que completen l’atenció i donen resposta a les necessitats creixents d’una població cada cop més envellida.

Paper important

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2020 (ESCA), entre els grups de malalties que tenen més impacte en la discapacitat hi ha les musculoesquelètiques i, especialment, el mal d'esquena, l’artrosi i les patologies de parts toves, que són més prevalents en dones que en homes i en persones d’edat avançada.

Una altra àrea on els fisioterapeutes assumeixen un rol destacat és en la coordinació amb els metges de família, infermers i infermeres, treballadors socials, referents emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties, oferint una atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de la seva autonomia.

La gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, remarca que “comptar amb la tasca dels fisioterapeutes a l’Atenció Primària amb tractament comunitari és una aposta ferma del Govern per millorar la salut de la ciutadania que, des de la prevenció i l’aprenentatge actiu, evitarà posteriors patologies i incrementarà la seva qualitat de vida”.

Una de les referents fisioterapeutes de la Regió Sanitària Camp de Tarragona és la Marta Escatllar, que valora la rellevància del servei dins els Equips d’Atenció Primària: “si aconseguim que les persones siguin actives i aprofitin els beneficis de l’activitat física i l’exercici terapèutic, retardarem molt les limitacions que es produeixen pel mateix envelliment”.

La incorporació total de la Fisioteràpia a la Primària forma part del pla d’entrada d’altres figures, com són la dels dietistes-higienistes, higienistes bucodentals i Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC).

2  

Imatges

Usuaris del CAP Tarraco, a Tarragona, durant una sessió de fisioteràpia.

Usuaris del CAP Tarraco, a Tarragona, durant una sessió de fisioteràpia. 3832930

Sessió de fisioteràpia al CAP Tarraco, a la ciutat de Tarragona.

Sessió de fisioteràpia al CAP Tarraco, a la ciutat de Tarragona. 1760312