El conseller inaugura el IV Congrés de l’Acció Social Inclusió.cat, que porta per títol ‘Serveis socials: transversalitat i inclusió social’ i que aplega 380 assistents entre professionals, estudiants i experts

En el marc del Congrés, es lliuren els I Premis de Recerca en Serveis Socials a un projecte d’oportunitats per a persones vulnerables al Pallars Jussà i un d’empoderament de dones migrades en l’àmbit de la salut de l’Alt Empordà

També a Vic, Carles Campuzano visita la nova seu dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central

Imatge del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la inauguració del congrés 'Inclusió.cat'{"name":"2023/06/08/12/18/ceb09bea-52b9-4fc5-8260-8f815d001f4e.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":109014}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha inaugurat avui la quarta edició del Congrés de l’Acció Social – Inclusió.cat, acompanyat pel rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños, i la regidora de Benestar i Família de Vic, Núria Homs.

El congrés, organitzat pel Departament Drets Socials i la UVic-UCC mitjançant la Càtedra de Serveis Socials, se celebra a la capital d’Osona fins demà, en un emplaçament nou: l’Atlàntida. Hi assisteixen 380 participants, entre professionals, entitats, acadèmics, investigadors, responsables polítics, estudiants i altres experts.

Amb el títol ‘Serveis socials: transversalitat i inclusió social’, aquesta edició se centra en la necessitat d’abordar la inclusió des de diferents àmbits: laboral, residencial, social i educatiu, ja que els factors que hi impacten són molts, però són els serveis socials els que atenen més directament l’emergència social.

El conseller, en el seu discurs de benvinguda, ha assegurat que “el tercer sector és un generador d’inclusió i comunitat així com un aliat imprescindible perquè Catalunya segueixi sent la nació oberta i inclusiva que és”, en referència a la llei de concertació social en què està treballant el Govern i a l’acord assolit recentment amb patronals i sindicats per millorar la qualitat dels serveis i les condicions dels professionals. “La complexitat de les problemàtiques socials ens obliga a treballar de manera integrada”, ha afegit el titular de Drets Socials, “no només per l’aposta del Govern d’integrar els sistemes social i sanitari, sinó també en àmbits com l’educatiu, el laboral i el món local”.

A més, durant la benvinguda, el conseller ha volgut valorar que se celebri la quarta edició del congrés, que ha definit com “un espai de reflexió, de coneixement i de ciència al voltant dels drets socials i les polítiques socials”. “És per això que treballem per construir un sistema de serveis socials basat en dades i evidències”, ha reblat.

A la nostra universitat, la conjunció entre els àmbits de salut i social és una constant i un clar exemple és el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, que aglutina càtedres com la de Serveis Socials”, ha apuntat, per la seva part, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. “Des de la Universitat hem de plantejar-nos com podem contribuir a la inclusió de les persones a través de la formació”, ha afegit.

La professora de filosofia i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials, Begoña Roman Maestre, ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència inaugural amb el títol ‘La inclusió social avui: reflexions constructives’, presentada pel secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials; Lluís Torrens i Mèlich.

La ponent ha començat per abordar el significat de la paraula inclusió des del punt de vista semàntic i amb visió històrica i ha continuat amb una visió més ètica per rebutjar les nocions d’inclusió parcials i insuficients. Finalment, ha proposat una inclusió constructiva, complexa i necessitada de transversalitat.

Les altres sessions plenàries que segueixen la sessió inaugural estan dedicades a ‘Serveis socials: sols davant el repte de la inclusió?’; ‘El canvi necessari: respostes col·lectives en la garantia de drets bàsics’; ‘Dades i tecnologia: oportunitats i riscos per a la inclusió social’ i ‘Vulnerabilitat crònica i el poder dels vincles per trencar el cercle’, aquesta darrera moderada per la directora general de Serveis Socials, Mariona Homs i Alsina.

També s’han programat sessions paral·leles per a comunicacions i pòsters. Aquest any s’han rebut més propostes que mai, 113, presentades des d’universitats, entitats socials i ens locals. De les 47 comunicacions que finalment s’exposen al congrés, n’hi ha una de la Càtedra de Serveis Socials de la Universitat de Vic en què s’elabora un mapa de recerca, innovació i coneixement en serveis socials a Catalunya.

Una altra de Sant Joan de Déu Serveis Socials explica un projecte de cobertura residencial amb caràcter estable i acompanyament social a 25 persones en situació de sense llar. L’entitat Som Via presenta un treball sobre el Cicle ‘Ments Despertes i Famílies’, basat en l’informe ‘La situació de la salut mental en el jovent català: una radiografia’ elaborat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i la Federació Salut Mental de Catalunya (SMC).

Imatge general de la inauguració del congrés 'Inclusió.cat'{"name":"2023/06/08/12/21/b9cd2108-7137-4815-906c-ba7aff96ea35.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":124812}

Premis Serveis Socials

En el marc del congrés, es fa l’acte de lliurament dels diplomes acreditatius del I Premi de Recerca i Innovació dels Serveis Socials Bàsics, que organitza el Departament de Drets Socials.

El projecte ‘Oportunitats per a les persones, impuls per al territori’, del Consell Comarcal del Pallars Jussà, és el guanyador del I Premi d’Innovació. El projecte planteja —des d’una perspectiva innovadora— una oferta integral de serveis de proximitat com a oportunitat per al territori i per a les persones que hi viuen, posant el focus en aquelles que necessiten suport per construir el seu projecte de vida.

Partint d’aquesta idea i amb un objectiu molt marcat en l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat i en risc d’exclusió, s’han posat en marxa les següents accions: cooperativa Alba Jussà, Taula de salut mental, servei de teràpia ocupacional, club social i centre per a l’autonomia personal.

L’altre projecte distingit ha estat ‘Habiba, Dones i Salut Comunitària a l’Alt Empordà’, impulsat per l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. La iniciativa ha consistit a generar espais de treball comunitaris i eines per acompanyar i empoderar les dones immigrades com a actius en salut.

S’ha concretat en accions com: procés de participació comunitària entre professionals de la salut i un grup de dones immigrades; taller de prevenció en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva; disseny d’una guia en línia de plantes medicinals africanes; sis vídeos divulgatius sobre el servei de l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), traduïts a sis idiomes, i creació d’una Xarxa Local d’Aprenentatge en Salut Comunitària Intercultural oberta a altres agents de salut de la comarca.

Nous serveis territorials de la Catalunya Central

Coincidint amb la participació al Congrés Inclusió.cat, el conseller de Drets Socials ha visitat els nous serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, ubicats a la capital d’Osona, acompanyat per la coordinadora territorial, Mireia Vall i Urbea.

La nova seu compta amb una dotzena de persones —entre responsables, tècnics analistes, administratius i referents— i oferirà serveis per a persones grans, amb discapacitat, problemes de salut mental, joves, famílies o infància vulnerable, en una àrea on viuen més de mig milió de persones que, fins ara, depenien dels serveis territorials de Barcelona.

Es dona la circumstància que en aquest àmbit territorial es desenvolupen dues de les experiències d’atenció integrada social i sanitària que el Govern ha posat com a exemple de bona pràctica a desplegar per tot el país, concretament a la comarca d’Osona i la del Bages.

3  

Imatges

Imatge del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la inauguració del congrés 'Inclusió.cat'

Imatge del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la inauguració del congrés 'Inclusió.cat' 109014

Imatge del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la inauguració del congrés 'Inclusió.cat'

Imatge del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la inauguració del congrés 'Inclusió.cat' 54881

Imatge general de la inauguració del congrés 'Inclusió.cat'

Imatge general de la inauguració del congrés 'Inclusió.cat' 124812