Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pesca Neta

Dia Mundial del Oceans

Més de 600 alumnes de primària i secundària aporten idees innovadores per reduir l'abocament de residus a la mar

query_builder   8 juny 2023 13:07

event_note Nota de premsa

Dia Mundial del Oceans

Més de 600 alumnes de primària i secundària aporten idees innovadores per reduir l'abocament de residus a la mar

El projecte Pesca Neta, que posa en valor el compromís dels pescadors en la conservació del medi marí i també contribueix a millorar la qualitat del peix de la nostra costa, ha inspirat les iniciatives presentades pels joves


La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, amb els alumnes guanyadors del concurs La Mar de Net 2023
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, amb els alumnes guanyadors del concurs La Mar de Net 2023
{"name":"2023/06/08/12/51/e5d214b2-645d-437b-ac8d-74ab95d3960b.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":230797}

Un total de 670 alumnes de quinze escoles de les comarques gironines i algunes de Barcelona han participat en una nova edició del concurs “La Mar de Net”, una iniciativa del sector pesquer català, coordinada per la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, en col·laboració amb la Fundació per a la Creativació, i promoguda pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Els estudiants de primària i secundària han aportat idees innovadores, respostes o solucions a la problemàtica de la gran quantitat de plàstics que arriben al mar, i n’han sorgit propostes tan singulars i realment aplicables com les dues que finalment han estat premiades.

-La primera vol incentivar la compra a granel als establiments comercials del municipi. Per tal de fomentar aquesta pràctica, cada resident interessat a formar part d’aquest projecte gratuït rebrà un braçalet interactiu. A cada compra realitzada a granel o amb una bossa reutilitzable, el braçalet acumularà dos punts, els quals seran registrats a través d’un sistema de codi QR. Després d’un període de sis mesos, aquelles persones que hagin acumulat 100 punts obtindran un val per gastar en un establiment (alumnes de 1r de batxillerat de l’IE La Miquela, de Bescanó)

-L’altra és una festa de reciclatge, a la qual van assistir tots els alumnes i les seves famílies. D’una banda, van escoltar el conte que un grup es va inventar, també van poder jugar a les diferents dinàmiques preparades per aprendre a reciclar: mocador, memmory i bàsquet. A més, van poder conèixer què era un boc and roll, ja que els infants van ensenyar els seus i van explicar com es feien. Finalment, van poder jugar amb els jocs amb materials reciclats creats: futbolins, "hoqueilin" i dos "menjaclosques/laberints" (alumnes de 4t de primària de l’escola El Carrilet, de Palafrugell).

El lliurament de premis entre els equips finalistes s’ha fet a la Casa de Cultura de Girona, amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, i alguns patrons majors de les confraries gironines.

Pesca Neta a les aules

Aquesta i d’altres propostes que s’han presentat a la cloenda del programa formen part de la tercera edició d’aquesta experiència que vol portar el projecte Pesca Neta a les aules, apostant per incentivar la creativitat dels alumnes per enginyar solucions realistes i efectives per combatre la problemàtica dels residus marins. Amb aquesta acció, també es posa en valor la tasca de prop de 200 embarcacions i gairebé un miler de pescadors gironins fan cada dia per eliminar residus de la costa catalana.

Des de fa anys els professionals de la pesca recullen la brossa que troben a alta mar en l’exercici de la seva feina, especialment plàstics, i amb Pesca Neta han unit esforços per conscienciar i eliminar els residus contaminants que són presents al nostre mar.

La divulgació és clau per assolir complicitats

Les campanyes de difusió i l’organització d’activitat a les escoles són un dels mecanismes de Pesca Neta per donar visibilitat al projecte i a la tasca dels pescadors. El concurs “La Mar de Net” ha involucrat alumnes, professors i famílies en la tasca de conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer en la neteja dels nostres oceans. Els participants havien d’escollir entre dos reptes: idear accions que es poden fer a l’escola per reduir el consum de plàstic o generar noves experiències educatives per als habitants i visitants dels seus municipis.

El projecte Pesca Neta està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de Catalunya i el Departament d’Acció pel Clima, Agricultura i Alimentació.

A títol individual, els pescadors gironins ja duen a terme sistemes de pesca sostenible i diferents actuacions relacionades amb la millora del medi marí, però agrupant-se sota la mateixa marca optimitzen esforços i resultats en l’objectiu de la protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes marins.

El 2022 els pescadors van enretirar 70.000 litres de deixalles marines

El 2022 els pescadors van enretirar 70.000 litres de deixalles marines
El 2022 els pescadors van enretirar 70.000 litres de deixalles marines
{"name":"2023/06/08/12/53/7844ec44-4263-4d66-919d-c98945c4213d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":305955}

Durant el 2022, més de 600 embarcacions de les confraries de pescadors de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar més de 70.000 litres de deixalles, l’equivalent aproximat a 11 camions cisterna d’aigua, segons indica l’aplicació mòbil Pescaneta, des d’on els pescadors registren la brossa que treuen del mar.

La retirada la duen a terme tant les embarcacions de pesca d’arrossegament com les d’arts menors, que representen el 79% de la flota pesquera activa de Catalunya i més de 1.200 pescadors i mariners.

Les barques d’arrossegament han estat les que més volum de deixalles marines han pescat accidentalment, amb 56.000 litres, seguides de les arts menors, l’encerclament i el palangre.

El 62% dels residus retirats són bosses, ampolles, canyes i fils de pescar, envasos de plàstic, tovalloletes i mascaretes d’un sol ús. Les tovalloletes d’un sol ús són el component majoritari de la fracció dels plàstics.


2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 230797

La consellera d'Acció Climàtica amb un dels grups guanyadors del concurs La Mar de Net

La consellera d'Acció Climàtica amb un dels grups guanyadors del concurs La Mar de Net 238271

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia