1. El Govern organitza una sessió informativa adreçada als catalans i catalanes que viuen a l’estranger sobre com exercir el dret a vot a les eleccions generals del 23 de juliol
  2. La consellera Serret es compromet a exigir “solucions on cal” perquè els catalans i catalanes a l’exterior puguin votar “amb el màxim de garanties”


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha obert aquest dijous una sessió en línia per informar els catalans i catalanes que viuen a l’estranger sobre com exercir el dret a vot a les eleccions generals del 23 de juliol. En unes paraules adreçades a la comunitat catalana a l’exterior, Serret ha lamentat que la reforma de la llei electoral aprovada l’any passat que va permetre l’eliminació del vot pregat “tampoc dona totes les garanties” a l’hora de votar des de l’estranger. Davant d’aquesta situació, ha posat el Govern a la seva disposició “per ajudar i acompanyar perquè es pugui exercir amb les màximes garanties” el seu dret a vot en els pròxims comicis.

“Sabem que continuen havent-hi molts tràmits i complexitats, i el que volem fer és estar al vostre costat i informar-vos de tots els passos que cal fer”, ha informat la consellera Serret. La titular d’Acció Exterior ha insistit en la voluntat del Govern d’ajudar en “tot allò que posi dificultats” perquè “en aquestes pròximes eleccions tots els catalans i catalanes que residiu a l’exterior pugueu exercir el dret a vot i pugueu sentir-vos ciutadans de primera”.

En la seva intervenció, Serret ha reconegut la tasca de la comunitat catalana a l’exterior “no només fent pressió” per eliminar el vot pregat, sinó també a l’hora de “fer propostes i exercir una bona influència perquè es fes aquest pas definitivament”. L’eliminació del vot pregat permetrà que en els comicis del 23 de juliol els electors i electores residents a l'estranger rebin la documentació d’ofici necessària per votar al seu domicili i no calgui sol·licitar expressament el vot.

La sessió ha estat conduïda pel director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria, i ha comptat amb la participació de la subdirectora general de Processos Electorals i Democràcia Directa, Núria Arbussà. Caballeria ha informat sobre els canvis a l’hora d’exercir el vot des de l’estranger arran de la supressió del vot pregat i, per la seva banda, Arbussà ha presentat els terminis i els passos a seguir perquè els catalans residents absents i temporals a l’estranger puguin exercir el vot el 23 de juliol.

Bústia de contacte de la Catalunya Exterior

Durant la sessió, també s'ha informat els assistents de la creació d’una bústia que servirà per resoldre els dubtes i centralitzar les incidències que es puguin produir a l’hora d’exercir el vot des de l’estranger. Els catalans i catalanes a l'exterior que tinguin dubtes i preguntes sobre com exercir el vot des de l’estranger es poden adreçar a aquesta bústia de contacte: catalunyaexterior@gencat.cat

A través d’aquest canal, des de la Direcció General de la Catalunya Exterior s’acompanyarà els catalans i catalanes residents a l’estranger amb una atenció personalitzada, resolent tots els dubtes i recopilant totes les incidències que se'n puguin derivar.

Supressió del vot pregat

A les eleccions generals del 23 de juliol, arran de la supressió del vot pregat per la reforma de la llei electoral del 2022, ja no cal sol·licitar expressament el vot per votar des de l’estranger. Per tant, tothom que resideixi permanent a l’estranger i estigui donat d’alta al Registre de matrícula consular de l’oficina o secció consular de la seva demarcació, rebrà automàticament la documentació electoral al seu domicili sense necessitat de fer cap tràmit.

Cens electoral de residents absents a l’estranger (CERA) i residents temporals a l’estranger (ERTA)

En els comicis del pròxim 23 de juliol podran votar des de l’exterior tots els catalans i catalanes que viuen fora del país i que estiguin inscrits com a residents absents a l’estranger (CERA) o com a residents temporals a l’estranger (ERTA). 

Des de la Subdirecció General de Processos Electorals i Democràcia Directa s’ha habilitat un portal web on s’informa de tots els terminis i passos a seguir per poder votar de l’estranger.Per a més informació es pot consultar aquesta pàgina.

2  

Fitxers adjunts

Infografia | Com poden votar a les eleccions generals les persones residents a l¿estranger?

Infografia | Com poden votar a les eleccions generals les persones residents a l¿estranger?
PDF | 170354

Infografia | Com poden votar a les eleccions generals les persones que estiguin temporalment a l¿estranger?

Infografia | Com poden votar a les eleccions generals les persones que estiguin temporalment a l¿estranger?
PDF | 168543