Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DACC

El Departament d'Acció Climàtica assaja un producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau

query_builder   9 juny 2023 11:58

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica assaja un producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau

  1. A les comarques de Tarragona, ja s’aplica des de finals d’abril un altre producte repel·lent a la vinya que està funcionant amb èxit
  2. Aquesta mesura s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat un assaig amb un producte natural en alguns camps de cultiu de la DOP Fesols de Santa Pau (Garrotxa) per conèixer l’efectivitat que pot tenir per evitar possibles danys ocasionats pels cabirols.

DACC{"name":"2023/06/09/11/57/25df1c39-2feb-4151-bf52-fd50c5478cba.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":299041}

Es tracta d’un producte empireumàtic, és a dir, la seva composició és feta a base d’un preparat d’oli d’origen animal, obtingut de la calcinació d’ossos desgreixats sobre un suport vegetal, i té la propietat d’emetre una olor que dissuadeix alguns animals vertebrats, entre els quals els cèrvids. Aquest producte es distribueix en unes bossetes que es van ubicant sobre una vara de fusta o ferro al voltant del camp, separades cada 10 metres una de l’altra.

Aquests repel·lents olfactius no només poden ser d’utilitat per protegir els cultius i plantacions, sinó que també poden ser emprats per protegir punts negres en carreteres i autovies per on sovint creuen grans mamífers que ocasionen accidents de trànsit. A començaments d’aquest mes de juny, s’ha començat a aplicar en els camps, ja que és ara quan s’ha iniciat la sembra dels fesols i la planta és especialment vulnerable en els seus primers estadis. Es preveu realitzar dues aplicacions més mentre dura el període vegetatiu de la planta fins a finals d’agost.

Aquesta prova s’emmarca en la gestió que fan de manera coordinada des de fa temps tècnics del Departament a través dels serveis territorials de la Secció d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG), Cos d’Agents Rurals, pagesos membres de la DOP i la Societat de Caçadors de Santa Pau.

Actuacions nocturnes, tancats i guies de prevenció de danys

De manera excepcional, des de l’any 2020 fins a l’actualitat, s’estan autoritzant actuacions cinegètiques nocturnes per capturar cabirols, tant mascles com femelles, fora del període hàbil que estableix la resolució de vedes anual. Aquestes actuacions es duen a terme des del maig fins a l’agost, que és quan té lloc el desenvolupament vegetatiu del cultiu. Des del maig d’enguany, s’han capturat 90 exemplars en el marc de les actuacions excepcionals per danys.

Complementàriament, també s’està treballant en la millora dels diferents tancats instal·lats fins ara perquè alguns individus han estat capaços de superar-los.

El desembre de 2020, el Parc Natural va promoure una prova pilot amb un model de detecció aleatòria (REM, Random Encounter Model) que emprava càmeres de fototrampeig per fer una estimació de la densitat de senglar i cabirol. Finalment, aquest estudi va valorar que hi havia a l’entorn de 5 cabirols/km2 a l’àrea d’influència del Parc.

Bons resultats dels tractaments per allunyar els cabirols de la vinya a Tarragona

Aquest assaig se suma al que el Departament va iniciar a finals d’abril en vinyes del Priorat i el Penedès i que està obtenint molts bons resultats entre el viticultors que l’estan aplicant als ceps. Està autoritzat en agricultura ecològica i, com el que s’aplica ara als camps de la Garrotxa, actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, és a dir, amb una olor i un gust que no agraden als cèrvids, i, per tant, fa que no busquin l’aliment en aquest conreu.

Aquest sistema s’ha provat en 3 parcel·les de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol. Un cop passats 30 dies de la primera aplicació, s’ha repetit el procés i la valoració ha estat positiva, ja que en aquestes parcel·les no hi ha hagut danys. Aquest producte s’utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic.

El Departament i tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal esta rebent sol·licituds a la zona del Penedès de més informació sobre el producte i per assajar-lo a noves finques.

Pla estratègic amb mesures concretes contra el cabirol

El cabirol és una espècie en expansió a Catalunya i presenta un creixement sense arribar al màxim de població que pot suportar el territori. Aquest augment té la causa en la gran quantitat d’hàbitat, aliment i tranquil·litat que troba el cabirol a Catalunya, afegits a la manca de grans depredadors naturals al nostre país. La funció d’intentar mantenir en equilibri les poblacions es regula principalment mitjançant la caça, tot i que es treballen i es valoren altres aspectes com l’accés a l’aliment i a l’hàbitat que troben els cabirols.

En aquest sentit, l’assaig a Santa Pau facilita que busquin l’aliment en altres llocs que no siguin els conreus dels fesols, tot just en el període en què es comença a cultivar.

El nou marc del Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 iniciat l’any passat pretén donar un nou impuls per poder aplicar tot un ventall d’actuacions més ampli que permeti limitar una proliferació desmesurada de la població de cabirol.

3  

Imatges

 Un tècnic posant el producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau

Un tècnic posant el producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau 278963

Tècnics posant el producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau.

Tècnics posant el producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau. 282207

Tècnics posant el producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau.

Tècnics posant el producte per allunyar els cabirols dels conreus de fesols a Santa Pau. 299041

Acció climàtica
Agenda rural
Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia