Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Viatge a París

Serret es reuneix amb el Ministeri de Cultura francès per tractar la situació del català a França

query_builder   9 juny 2023 15:04

event_note Nota de premsa

Viatge a París

Serret es reuneix amb el Ministeri de Cultura francès per tractar la situació del català a França

  1. La consellera d’Acció Exterior i UE és a París per mantenir trobades amb el Govern francès i membres de l’Assemblea Nacional i d’organismes internacionals
  2. Durant la reunió, Serret ha expressat el compromís de “reforçar l’ús del català i posicionar la llengua en àmbits estratègics per difondre-la i prestigiar-la al màxim”
  3. A l’agenda de la consellera també hi ha una taula rodona sobre sequera, l’impuls de la macroregió mediterrània i la commemoració del 175è aniversari del Liceu a l’Òpera de París
EXT
El delegat general Paul de Sinety i la consellera Meritxell Serret.
{"name":"2023/06/09/15/03/0a3b56cb-f17f-4f6b-9fe3-bba50cb2669e.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":105134}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, és de viatge institucional a París, i entre la seva agenda de reunions a la capital francesa hi ha hagut la visita al Ministeri de Cultura de França per trobar-se amb el delegat general per a la llengua francesa i les llengües de França, Paul de Sinety. La Delegació General per a la llengua francesa i les llengües de França és el servei interministerial del Govern francès que orienta i coordina la política lingüística de l’estat.

En una atenció als mitjans de comunicació posterior a la reunió, la consellera Serret ha explicat que “hem posat sobre la taula idees i projectes per posar en comú i elevar la presència i la consideració del català en diferents àmbits i en diferents línies de treball conjuntes”. També ha revelat que a la reunió han compartit la voluntat de “poder trobar maneres de fer projectes conjunts per fer valdre les dues llengües, i tenim reptes compartits com la presència als espais digitals, en el desenvolupament de la intel·ligència artificial, o en àmbits acadèmics i científics”.

La consellera ha subratllat la importància de “continuar treballant per reforçar l’ús del català, sobretot entre els joves, i posicionar la llengua en àmbits estratègics per difondre-la i prestigiar-la al màxim”. Pel que fa a la promoció de les llengües “tenim desafiaments comuns i podem cooperar i trobar solucions compartides per assegurar el desenvolupament i adaptació als canvis socials i econòmics que provoca la globalització”, ha explicat.

A part, Serret ha pogut compartir amb De Sinety la preocupació del Govern de la Generalitat per la situació de la llengua catalana a la Catalunya del Nord, després que la justícia francesa prohibís el passat mes de maig l’ús del català als plens municipals dels ajuntaments al departament dels Pirineus Orientals. La consellera d’Acció Exterior s’ha posat a disposició del Govern francès per treballar conjuntament en la defensa del català i de la riquesa cultural i lingüística a banda i banda dels Pirineus. La consellera Serret també ha subratllat la importància de la cooperació transfronterera, en el marc de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que actualment presideix Catalunya.

Serret i De Sinety també han parlat de la llengua francesa, que és ben present a Catalunya per mitjà de la gran comunitat francesa resident al país, però també a través de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, de la qual el Parlament de Catalunya n’és membre associat. A més, a Catalunya hi ha molts centres educatius que tenen com a oferta formativa el programa batxibac, que permet a l’alumnat cursar un currículum mixt entre el batxillerat i el baccalauréat. El programa suposa fer un terç de l’horari lectiu del batxillerat en llengua francesa i cursar les matèries Llengua i literatura franceses i Història de França.

El Govern dona suport als batlles de la Catalunya del Nord

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, es va reunir amb alcaldes i alcaldesses de la Catalunya del Nord el 19 de maig, un cop es va saber la decisió de la justícia francesa, per manifestar el suport del Govern de la Generalitat. Concretament, Vilagrà es va trobar amb l’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia, amb l’alcaldessa d’Els Banys d’Arles i Palaldà, Marie Costa, l’alcalde de Sant Andreu de Sureda, Samuel Moli, i l’alcalde de Portvendres, Grégory Marty.

A més, des del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea s’ha estat en contacte amb el Govern francès, a qui ha traslladat el malestar del Govern per la situació de la llengua catalana a la Catalunya del Nord, i per instar les autoritats franceses que actuïn per vetllar per la protecció d’una llengua pròpia del seu territori que està minoritzada i n’assegurin la seva preservació i bona salut.

En aquest sentit, les conselleres Vilagrà i Serret han enviat una carta a les autoritats franceses per denunciar la situació del català a França. El Govern expressa la defensa de la riquesa lingüística i cultural com a actiu per a la cohesió social i el desenvolupament sostenible a Europa, i especialment en territoris fronterers, on les relacions humanes es desenvolupen més enllà dels límits administratius.

En aquest enllaç s’hi poden trobar imatges en vídeo de la reunió al Ministeri de Cultura, i de la posterior reunió de la consellera a la UNESCO.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia