Bombers

Un equip del GRAF de Bombers de la Generalitat marxa al Quebec per ajudar en l'extinció dels incendis forestals que assolen la província canadenca

query_builder   13 juny 2023 19:33

event_note Nota de premsa

Un equip del GRAF de Bombers de la Generalitat marxa al Quebec per ajudar en l'extinció dels incendis forestals que assolen la província canadenca

  1. L’expedició s’afegeix a un comboi estatal coordinat pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico
  2. L’estada durarà un mínim de dues setmanes, ampliable en funció de com evolucionin els incendisDes de la Sala Central dels Bombers de la Generalitat a Bellaterra, membres del GRAF fan seguiment continu d’aquest episodi d’incendis
  3. Des de la Sala Central dels Bombers de la Generalitat a Bellaterra, membres del GRAF fan seguiment continu d’aquest episodi d’incendis


Un equip de 10 membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i un sergent de la Subdirecció General Operativa dels Bombers de la Generalitat marxa aquesta pròxima matinada al Quebec per donar suport a les tasques d’extinció dels incendis forestals que afecten aquella província del Canadà. L’equip GRAF l’integren un parell de comandaments de la Unitat Tècnica i 8 bombers de les diferents bases que el Grup té arreu de Catalunya (2 de Girona, 2 de Lleida, un parell més de Tarragona i els altres 2, de Barcelona). La sotsinspectora Marta Miralles, que estarà destinada al Centre de Comandament dels mitjans estatals, serà la coordinadora del grup. El sotsinspector Aniol Ferragut farà d’enllaç entre els comandaments i els efectius que treballaran directament a foc.

L’expedició s’integrarà en un comboi de 97 efectius de tot l’Estat, coordinat pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). En ell també hi haurà membres de les Brigadas de Refuerzo en Incendios Forestales (BRIF), bombers de la Comunidad de Madrid, de Castella – la Manxa i de Múrcia.

El grup de bombers catalans sortirà aquesta nit cap a Madrid, des del Complex Central dels Bombers de la Generalitat a Cerdanyola del Vallès. Demà a primera hora del matí volarà des de la capital espanyola cap al Quebec amb la resta de bombers de l’Estat que també han atès la sol·licitud d’ajut internacional del Govern del Quebec. El vol charter, organitzat per les autoritats canadenques, farà parada a Portugal per recollir els bombers d’aquest país que s’afegeixen a l’ajut internacional.

Aquesta petició d’assistència s’ha fet efectiva a través del FAST (Forest Fires Assessment and Advisory Team). El FAST es va crear en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil per ajudar països que històricament mai no havien patit incendis forestals tan greus. A més de l’Estat espanyol i de Portugal, altres països hi estan enviant combois d’ajut, com ara França, Xile, els Estats Units i Costa Rica.

Actualment, el Quebec, Alberta, la Colúmbia Britànica i Ontario són les províncies més afectades pels incendis i la previsió meteorològica a curt termini fa preveure que l’onada de focs es pugui reproduir en altres parts del país. Fins diumenge, les autoritats canadenques havien comptabilitzat 426 incendis actius (134 al Quebec). De tots aquests, 207 avançaven sense control arreu del país. Els focs amenacen infraestructures essencials i han fet evacuar unes 20.000 persones, més de la meitat al Quebec. En tot Canadà s’ha activat el nivell 5 d’alerta, que és el màxim de l’escala. Les autoritats sanitàries del país han mostrat la seva preocupació pels efectes del fum dels incendis en la població, especialment en els grups de risc. A Edmonton, capital d’Alberta, per exemple, la situació ja és d’alt risc, segons el Govern.

Per ara, en aquest episodi d’incendis ja s’han cremat més de 3,7 milions d’hectàrees en tot Canadà; però des de l’1 de gener, en tot el país han cremat més de 4,6 milions d’hectàrees, segons Canadian Interagency Forest Fire Centre. 2023 és el pitjor any d’incendis forestals d’aquest segle en aquell país.

Assessorament i extinció

L’ajut dels Bombers de la Generalitat tindrà dues vessants: per una banda, fent extinció directa de foc en les zones que determinin els comandaments dels Pompièrs du Quebec. Per una altra, monitoritzant els focs en què estigui treballant el GRAF i assessorar sobre les estratègies d’atac més eficaces. Des de la Sala Central dels Bombers de la Generalitat a Bellaterra, membres del GRAF fan també un seguiment continu d’aquest episodi d’incendis. L’estada de l’expedició catalana al Quebec serà de dues setmanes, però es podria allargar segons com evolucionin els incendis. Les zones més afectades, aquí, són Abitibi-Témiscamingue, North Shore, Mauricie, Quebec Nord i Saguenay–Lac-Saint-Jean.

No és el primer cop que els Bombers de la Generalitat col·laboren en les tasques d’extinció de grans incendis forestals més enllà de casa nostra. Els GRAF, per exemple, van ajudar en la cadena d’incendis de Portugal l’estiu de 2017 i, aquest passat mes de febrer, un parell de sotsinspectors del Grup i un comandament de mitjans aeris van anar a Xile, país que també va patir un greu episodi de simultaneïtat d’incendis forestals, que va afectar més de 223.000 hectàrees en tan sols tres dies. 24 persones van perdre la vida i més de 1000 van resultar ferides.

Cerdanyola del Vallès, 13 de juny de 2023

19.30 hores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia