Justícia, Drets i Memòria

.

Ubasart reivindica les persones migrants a la Catalunya contemporània com a "capdavanteres en la lluita contra el franquisme"

query_builder   14 juny 2023 14:40

event_note Nota de premsa

Ubasart reivindica les persones migrants a la Catalunya contemporània com a "capdavanteres en la lluita contra el franquisme"

  1. La consellera de Justícia, Drets i Memòria clou el col·loqui “Memòries del treball i de la immigració a Catalunya, 1939-2023. A propòsit d’Els altres catalans, de Paco Candel”, inaugurat ahir al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya
  2. Deu especialistes de diversos àmbits hi han participat en clau històrica, sociològica, demogràfica i també literària

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha clos aquest migdia el col·loqui “Memòries del treball i de la immigració a Catalunya, 1939-2023. A propòsit d’Els altres catalans, de Paco Candel”, organitzat pel Memorial Democràtic en col·laboració amb el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya. “La història de Candel és la història de centenars de milers de catalans que van arribar d’altres punts de l’Estat en condicions molt precàries”, ha asseverat Ubasart. Així mateix, també ha reivindicat el valor inestimable que aquestes persones representen en tant que “foren capdavanteres en la lluita contra el franquisme i en la lluita pels drets socials”.

Durant la cloenda, la consellera ha reconegut que malauradament “les persones migrants continuen sent la baula més feble de la nostra societat” i, per tant, “el repte que tenim com a país és dotar tothom de drets de ciutadania, afavorir la cohesió social, pensar en la Catalunya sencera”. En aquest sentit, ha reiterat la necessitat de treballar incansablement per “una Catalunya diversa, en permanent construcció, que entén que la garantia dels drets socials per a tothom és una condició imprescindible per bastir un projecte nacional exitós”.

Prenent l’obra Els altres catalans com a eix vertebrador, el col·loqui es marcava l’objectiu de copsar l’abast del fenomen migratori de la segona meitat del segle xx a Catalunya. Una proposta d’anàlisi reflexiva i transversal al voltant d’un fet indefugible de la realitat catalana, que s’estén fins als temps actuals. Per aquesta raó, ha comptat amb la participació de deu especialistes en diverses disciplines que han aportat el seu punt de vista, tenint en compte la història, la sociologia, la demografia i la literatura.

“Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”

Fins al 30 de juny es pot visitar gratuïtament al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya l’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”, impulsada pel Memorial Democràtic.

La mostra incideix en el fenomen migratori a l’Espanya i la Catalunya de la postguerra, així com en les problemàtiques d’habitatge i precarietat que milers de persones van haver de patir.

El relat es construeix amb fotografies, textos de contextualització i cites extretes d’Els altres catalans que serveixen per il·lustrar el conjunt expositiu.

3  

Imatges

Cloenda del col·loqui.

Cloenda del col·loqui. 119348

Cloenda del col·loqui.

Cloenda del col·loqui. 118073

Cloenda del col·loqui.

Cloenda del col·loqui. 114772

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia