1. L’ecosistema tecnològic preveu incrementar un 4,4% la facturació, fins als 23.500 milions d’euros
  2. El nombre d’empreses puja fins a les 17.811 i l’ocupació augmenta fins als 123.700 llocs de treball, amb una afectació nul·la dels acomiadaments massius a escala global
  3. Així es desprèn de la 15a edició del Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya, elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat de Catalunya
Presentació del Baròmetre del sector Tecnològic de Catalunya 2023{"name":"2023/06/14/14/21/832d665a-3218-45d9-aae4-fd0744fe12f6.jpg","author":"CTecno","type":"0","location":"0","weight":3058964}


El sector TIC consolida el seu creixement sostingut i preveu tancar el 2022 amb una facturació de 23.500 milions d’euros, un 4,4% més que la xifra de negoci de l’any anterior, segons es desprèn del 15è Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat de Catalunya.

Malgrat aquest repunt, la seva participació en el PIB català es redueix fins al 9%, mig punt menys que el 2021. La disminució és el resultat de la recuperació del conjunt de l’economia catalana, un context que s’espera que beneficiï a curt termini el teixit tecnològic per la seva posició com a subministrador de serveis a altres sectors.

El 67% de les empreses enquestades confirma que els resultats de negoci del 2022 han estat superiors als de l’any anterior, i un 16% destaca per haver incrementat la facturació més d’un 20%. Aquest últim segment està representat, principalment, per companyies que superen els 2 milions d’euros. Les previsions de les empreses per al 2023 mantenen la tendència a l’alça i un 67,7% espera augmentar els ingressos.

El nombre d’empreses de l’ecosistema TIC se situa en 17.811 el 2022 (+5,5%), mentre que l’ocupació assoleix els 123.700 llocs de feina (+8,9%) i representa el 18,8% del total de treballadors del sector tecnològic a l’Estat. Les dades ratifiquen els resultats presentats recentment en un focus del Baròmetre centrat específicament en el grau d’ocupabilitat que desmenteix l’impacte negatiu en el teixit català dels acomiadaments de les grans companyies mundials del sector. El 60% de les companyies espera incrementar la plantilla al llarg del 2023.

Més talent i més dones, reptes pendents

La manca de talent és, de nou, una de les principals preocupacions de les empreses TIC. El 54% de les empreses participants al Baròmetre considera que la fuga de professionals qualificats afecta negativament el sector, amb l’oferta de sous poc competitius i pitjors condicions laborals que en altres països com a principals causes. En aquesta 15a edició, una quarta part de les companyies també esmenta la contractació per part d’empreses de demanda tecnològica com un element que dificulta la retenció del personal.

Si el talent no fos un problema, el 65% de les empreses enquestades afirma que podria augmentar la seva facturació. Per això, durant el 2022 s’han implementat de forma massiva propostes com el teletreball (66%) i els plans de formació, promoció i retenció de talent (54%).

La manca de dones a les TIC és una altra de les preocupacions que destaca el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2023. Només el 26% dels professionals de l’ecosistema són dones, i d’aquestes, un 23% ocupa posicions tecnològiques.

Noves tecnologies d’impacte

Malgrat que la intel·ligència artificial (IA) s’ha posicionat com la tecnologia més destacada dels últims mesos, el 62% d’empreses d’oferta enquestades en l’informe situen el cloud i els serveis al núvol com la tecnologia de més impacte per al 2023, per davant del 58% que posicionen la IA en primer lloc.

En el cas de les companyies de demanda, hi ha una diferència entre les que compten amb un departament TIC i les que no en tenen. El 70,5% del primer grup veu la IA i les seves aplicacions com la tecnologia amb més impacte, mentre que el 35% de les segones menciona el cloud. Tanmateix, el 35% de les que no compten amb una àrea tecnològica específica interna no destaquen cap disciplina com a puntera.

L’estudi apunta que la disparitat en els resultats es deu a la diversitat de moments d’impuls i adopció de les onades tecnològiques dins d’un mateix ecosistema, on conviuen empreses de perfil i mida diferents. Aquest context fa que el suport de l’Administració en promoció de la transformació tecnològica tingui una valoració positiva, segons apunta el 82% de les empreses consultades sobre l’impacte d’aquesta política pública en el negoci.

1  

Imatges

Foto de família de les entitats impulsores del Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya 2023

Foto de família de les entitats impulsores del Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya 2023 10322669