Empresa i Treball

El Pacte Nacional per a la Indústria assoleix una execució del 80% el 2022

El Pacte Nacional per a la Indústria assoleix una execució del 80% el 2022

query_builder   14 juny 2023 17:32

event_note Nota de premsa

El Pacte Nacional per a la Indústria assoleix una execució del 80% el 2022

• Tot i haver-se aprovat el setembre, es van executar 622 milions d’euros, més del 80% del pressupost de les accions iniciades el 2022, i durant l’any s’acabarà d’executar la inversió prevista

El Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025 ha aconseguit, durant el primer any, una execució pressupostària de 622 milions d’euros, cosa que representa un 80,1% del pressupostat en les accions iniciades aquest any. Així ho ha avançat el director general d’Indústria, Oriol Alcoba, en el marc d’una reunió de treball amb els membres de la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa (Foment del Treball, PIMEC, CCOO i UGT).

El director ha explicat que aquest “és un resultat que, sense caure en triomfalismes, ens permet estar satisfets”. El responsable d’Empresa i Treball ha recordat que el PNI “implica tots els agents socials, on hi és representat tothom i suposa un gran consens que enforteix el potencial de la indústria catalana, un dels motors més importants de l’economia del país”.

L’objectiu del Pacte, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball, ésreindustrialitzar Catalunya, transformar el model industrial del país, augmentar el pes de la indústria en l’estructura econòmica, fer que la indústria sigui més digitalitzada, innovadora, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat, i atorgar un marc d’estabilitat temporal a la política industrial.

El PNI s’estructura en cinc àmbits

Els dos àmbits amb una execució més alta són el de Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització, amb un 97,1%, i el de Sostenibilitat, energia i economia circular, amb un 87,3%. Aquest alt compliment posa de manifest l’elevat grau de compromís de la Generalitat amb la doble transició, verda i digital, d’acord amb la política industrial europea.

En l’àmbit de la Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització, el Pacte s’ha concretat en actuacions com el Pla d’atracció de nous elements a la cadena de valor d’ACCIÓ, el Foment de la compra pública innovadora, la Valorització i transferència de coneixement i la Consolidació dels centres tecnològics catalans i centres TECNIO.

Dins de l’àmbit relacionat amb la Sostenibilitat, energia i economia circular, el PNI s’ha concretat en el Pla d'impuls d'energies renovables, les Subvencions per a projectes d'eficiència energètica a la indústria i la Rehabilitació i millora de l’eficiència energètica en habitatges, totes amb participació de l’ICAEN.

També destaca un elevat compliment de l’àmbit d’Ocupació de qualitat, Condicions de treball i Formació, amb una execució del 86,1%. En aquestes matèries, el Pacte s’ha concretat en actuacions com la Formació per a l’ocupació adreçada a persones desocupades del sector industrial i per la inserció laboral del SOC, així com els Programes d’orientació, formació i qualificació professional, del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Aquest àmbit recull també les iniciatives específiques del subàmbit de gènere i aquesta perspectiva s’ha introduït en diverses actuacions més enllà de les que corresponen estrictament al seu àmbit.

Pel què fa a l’àmbit d’Infraestructures i sòl industrial, l’execució pressupostària ha estat del 32,7%, on destaca el Programa d’ajuts i subvencions per a les flotes de transport. El baix nivell d’execució és degut a què actuacions com la d’Impulsar la connectivitat d'alta capacitat a zones d'activitat econòmica requereix uns terminis extensos en les licitacions, les adjudicacions i l’execució de les obres, que encara no han finalitzat ja que el PNI es va aprovar el setembre del 2022. No obstant això, els fons son finalistes de manera que no es perden ni es destinen a altres projectes.Està previst que s’executin en el 2023amb el mateix objectiu d’execució.

Quant a l’àmbit de Finançament i dimensió empresarial, l’execució ha estat del 103,9%, és a dir un 4% per sobre de l’import previst inicialment, degut principalment a què s’han destinat 1,2 milions d’euros al Pla d'emprenedoria en el sector cultural, que inicialment no estaven previstos.

Cal destacar també que, més enllà de l’execució pressupostària, el Pacte té polítiques que són de cost funcional i que per tant no queden reflectides pressupostàriament. Així, s’ha fet un seguiment del grau de compliment de les actuacions, que ha estat del 75%.

Ampli consens

El Pacte va ser aprovat el 9 de setembre del 2022 i signat per la Generalitat, Foment del Treball, PIMEC, CCOO i UGT. En la seva elaboració hi van participar, a banda de les organitzacions signants, col·legis professionals, grups parlamentaris, associacions municipalistes, universitats, cambres de comerç, cooperatives i centres tecnològics.

El PNI conté 152 actuacions per al període 2022-2025 i un pressupost inicial de 2.817 milions d’euros, el què suposa un increment del 52,8% respecte el pressupost de l’anterior Pacte. A més de 453 milions provinents de Fons Next Generation EU que, si s’acaben materialitzant, sumarien un total de 3.270 milions per als quatre anys.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia