Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Plantes en una estació de la XVPCA.

Tomaqueres i heures actuaran de biosensors ambientals en tres punts de mesurament de la qualitat de l'aire

query_builder   15 juny 2023 09:10

event_note Nota de premsa

Tomaqueres i heures actuaran de biosensors ambientals en tres punts de mesurament de la qualitat de l'aire

  1. Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant
Plantes en una estació de la XVPCA.
Plantes en una estació de la XVPCA.
{"name":"2023/06/15/09/06/62125f60-af56-4ad2-9c13-a9f33bf2bcb3.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":116565}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha cedit tres punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), situats a Barcelona (Eixample), Barcelona (Palau Reial) i Vic (Estadi), perquè el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) hi instal·li plantes amb sensors que monitorin l’ambient i la planta mateixa, capaços de transmetre dades en remot i d’integrar-les conjuntament amb les dades obtingudes a les estacions. L’experiment forma part del projecte europeu WatchPlant, per crear sistemes biohíbrids intel·ligents que detectin condicions ambientals adverses a partir de les ràpides respostes de les plantes.

El projecte pretén desenvolupar i fer la validació experimental d’una nova tecnologia consistent en un sistema on s’integren plantes vives amb diferents components tecnològics i la intel·ligència artificial. Així doncs, es pretén abordar el monitoratge ambiental in situ, tot centrant-se principalment en la contaminació d’àrees urbanes, amb la finalitat d’establir una relació amb la salut humana. 

En aquest cas, s’han seleccionat tomaqueres i heures per conèixer la resposta sensorial de les plantes a les diferents concentracions dels contaminants atmosfèrics. Per això, es comparen la resposta de plantes monitorades amb sensors ubicades en diferents estacions de qualitat d’aire. Tot això, amb la finalitat de crear organismes biohíbrids intel·ligents, és a dir, utilitzar les plantes com a biosensors de l’ambient en què es troben, capaces de predir i informar de la contaminació atmosfèrica de forma complementària a les xarxes de control.

El projecte WatchPlant rep finançament del programa d’investigació i innovació Horitzó 2020. El CSIC hi participa a través de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) i l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia (IRNAS). La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic hi col·labora cedint espai a les estacions per instal·lar-hi els sensors.

1  

Imatges

Foto

Foto 116565

`