1. Amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, el Consell de la Gent Gran de Catalunya ha redactat un manifest per fer visible i denunciar aquesta xacra

En el marc del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha remarcat “la importància de crear consciència social i política per combatre aquesta xacra, que pot manifestar-se des d’una agressió física fins a infantilitzar les persones grans en tasques quotidianes”. El conseller ha recordat que els casos que s’arriben a denunciar “són només una petita part, ja que moltes d’aquestes realitats es mantenen ocultes. Són abusos i maltractaments que s’arriben a normalitzar o que no es denuncien per por”.

Campuzano ha valorat la feina de detecció dels professionals de l’àmbit dels serveis socials, la salut o els cossos policials, i ha instat el conjunt de la ciutadania a alçar la veu davant d’aquests abusos. “Una societat indiferent al maltractament de la gent gran no és una societat decent”, ha reblat.

Amb motiu de la celebració d’aquest Dia Mundial, el Consell de la Gent Gran de Catalunya ha redactat un manifest centrat en la prevenció i la importància de no silenciar cap situació de discriminació o d’abús. En aquest sentit, el text encoratja les persones que pateixen algun tipus de maltractament a denunciar-ho a la policia o a serveis socials.

D’altra banda, el manifest posa l’èmfasi en el fet que el maltractament és un problema social generalitzat que pot afectar una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència i que afecta majoritàriament a la població femenina. En aquest sentit, el Consell de la Gent Gran ressalta que “els prejudicis, les conductes d’abús de poder, la manca de respecte, el desconeixement, les dificultats per tenir accés als serveis de salut i els serveis socials, entre d’altres, són factors a tenir en compte per no generar discriminacions en grups socials”.

El conseller de Drets Socials ha explicat com des del Govern s’està treballant en un Pla Estratègic d’Envelliment Actiu, en el qual es recolliran totes les problemàtiques que afecten aquest col·lectiu. “Tenim com a Departament la responsabilitat d’atendre a les persones i ho hem de fer garantint la seva autonomia i els drets i deures”.

Quin és l’origen d’aquest dia Mundial?

El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l'atenció de tota la comunitat internacional.

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com “l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança”.

Cada 15 de juny se celebra aquest Dia Mundial que, entre els seus objectius, es planteja incrementar la consciència pública internacional sobre la violència i l'abús contra la gent gran, a més de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió.

Què és el Consell de la Gent Gran de Catalunya?

El Consell de la Gent Gran de Catalunya és un òrgan consultiu de la Generalitat de Catalunya i de representació i participació de les persones grans en totes les qüestions que siguin del seu interès. Impulsa la col·laboració intergeneracional i la interacció de manera transversal entre tots els òrgans i les institucions que actuen com a motor de la participació de la gent gran al territori, tant des de la societat civil com des dels ens públics d’abast municipal o comarcal.

Específicament, s’encarrega de col·laborar en la preparació dels temes i documents corresponents als congressos nacionals de la gent gran, a més de fer el seguiment dels acords presos; de promoure la participació i l’associacionisme de la gent gran i d’incentivar el treball en xarxa, i de proposar activitats, jornades i campanyes que facin visibles les aportacions de la gent gran a la societat.

1  

Fitxers adjunts

Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya

Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya
PDF | 453481