1. La previsió del Govern és formalitzar-lo el setembre del 2024, moment en què finalitzarà el contracte amb l’actual adjudicatari
  2. Amb la nova licitació es vol garantir el creixement de l’activitat de l’empresa, un model d’èxit que genera ocupació de qualitat i situa Catalunya a l’avantguarda de la innovació en el camp de l’automòbil


La Generalitat de Catalunya ha endegat avui el procediment per adjudicar el nou contracte de gestió de l’Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil (IDIADA). La previsió del Govern català és que el nou contracte es pugui formalitzar el setembre del 2024, moment en què finalitzarà el compromís amb l’actual adjudicatari, el grup empresarial Applus.

El complex d’IDIADA, inaugurat el 1994, és un circuit de proves independent ubicat a Santa Oliva, al Baix Penedès, que disposa d'una sèrie d'instal·lacions que permeten simular el comportament dels vehicles en diferents condicions i portar a terme serveis d'assaig, recerca, desenvolupament, control de qualitat, certificació i altres en el sector de l’automòbil.

Idiada
Idiada
{"name":"2023/06/16/11/48/8bc48f9f-5f52-454a-9aa0-121f100301ae.jpg","author":"Avançsa","type":"0","location":"0","weight":437615}

En virtut del contracte vigent, aquest complex, propietat de la Generalitat de Catalunya, està cedit a una societat gestora, IDIADA Automotive Technology, la qual també està participada per la Generalitat -a través de la societat AVANÇSA- amb un 20% de les accions, essent el 80% restant propietat d’Applus. A la finalització de la vigència del contracte actual, la Generalitat esdevindrà propietària de tots els actius vinculats al contracte, tant els que actualment ja estan cedits a la societat gestora com els que posteriorment aquesta hagi adquirit, així com del 100% de les accions d’IDIADA Automotive Technology, SA.

Amb la nova licitació, el Govern vol garantir el creixement de l’activitat d’IDIADA, un model d’èxit que genera ocupació de qualitat i un impacte econòmic significatiu al Penedès, i que situa Catalunya a l’avantguarda de la innovació en el camp de l’automòbil a nivell internacional. Aquest model de gestió permet, alhora, mantenir la vinculació d’un actiu estratègic en l’esfera patrimonial de la Generalitat.


Elaboració dels nous plecs

Els Departaments d’Economia i Hisenda i d’Empresa i Treball treballen actualment en la configuració del nou contracte, segons el qual la societat IDIADA Automotive Technology, SA serà beneficiària d’un títol habilitant per a l’ús de les instal·lacions del complex d’IDIADA, que romandran en propietat de la Generalitat. L’adjudicatari del contracte esdevindrà el propietari d’una part de les accions d’aquesta societat, com ja succeeix amb el contracte actual (Applus n’és propietària del 80% de les accions).

La Direcció General del Patrimoni, unitat impulsora del futur contracte, ha publicat avui al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) l’anunci per licitar la contractació dels serveis d’assistència de caràcter jurídic, tècnic i econòmic i financer per portar a terme els tràmits previs a la nova licitació, que inclouen l’elaboració d’un model econòmic i financer de l’operació i l’anàlisi de rendibilitat per part de la Generalitat, la valoració de l’empresa i la realització d’una Due Dilligence de la seva situació, així com la confecció de determinats documents mercantils i el suport organitzatiu per a la correcta planificació i execució del projecte. Aquest contracte, que té un valor estimat de 298.359,20 euros (361.014,63 amb IVA), s’executarà durant els anys 2023 i 2024, amb l’objectiu de publicar la nova licitació d’IDIADA abans del 29 de febrer de 2024, i d’adjudicar i formalitzar el nou contracte abans del 9 de setembre del 2024.


Sobre IDIADA Automotive Technology, SA

IDIADA Automotive Technology, SA (IDIADA AT) és una empresa puntera dins del sector de l’automòbil a nivell mundial amb més de 30 anys d’experiència prestant serveis de disseny, enginyeria, assaig i homologació als seus clients per tal que puguin desenvolupar el seu producte. IDIADA AT compta amb pistes de proves amb els estàndards més alts de seguretat i confidencialitat situades a Europa, concretament a Catalunya, a Santa Oliva (Baix Penedès), i al continent asiàtic, a la Xina.

IDIADA ofereix serveis d’homologació d’acord amb totes les normatives europees CE i ECE. També està acreditada per Austràlia, Japó, Xina, Taiwan, Malàisia i ofereix serveis de consultoria a d’altres països i regions com Amèrica del Sud (incloent-hi Brasil), Xina, Rússia, Orient Mitjà, Països del Golf, Sud-Est Asiàtic, EEUU i Canadà, entre d’altres.

L’empresa compta amb diverses societats participades i sucursals en 22 països d’arreu del món i una plantilla global de 2.880 persones (1.720 a Catalunya), de les quals el 60% disposen d’una enginyeria o d’una altra titulació universitària. L’any 2022 les vendes assolides pel grup empresarial han superat les xifres prèvies a la COVID situant-se en els 266 M€, amb un EBITDA de 43€, la qual cosa suposa el 16% sobre vendes.


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 83727