1. Entre el 15 de juny i el 30 de setembre es duran a terme un total de 9 mostrejos a les platges i 5 en zones de bany interiors, a més d’actuacions de vigilància, prevenció i difusió
  2. Arran de l'informe de l'Agència Europea, en la que es proposa prohibir el bany al rec del Molí i a la platja del Fòrum (Sant Adrià de Besòs), des de l'ACA es vol aclarir que a l'estiu passat els resultats van ser bons i les alteracions puntuals varen ser causades, majoritàriament , per les pluges
  3. Enguany, els resultats dels controls efectuats aquesta setmana en aquestes dues platges indiquen qualitat excel·lent

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha començat aquesta setmana els primers mostrejos per al control de la qualitat sanitària a l'aigua en 255 zones de bany litorals, els quals han evidenciat que el 96,1% de les platges ha obtingut la qualificació d’excel·lent en el primer control de la campanya, mentre que el 3,9% restant ha obtingut la qualificació de bona. Els resultats es poden consultar en el web de l’ACA i en el portal PlatgesCat ja des d’avui divendres 16 de juny.

Vista panoràmica de la platja de Tamariua, al Port de la Selva.
Vista panoràmica de la platja de Tamariua, al Port de la Selva.
{"name":"2023/06/16/13/05/b88c94ce-6939-4b22-8077-db8de9d260c3.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":134990}

Des del 15 de juny fins el 30 de setembre l'Agència està desplegant el pla de control i vigilància de les aigües de bany, tant costaneres com interiors, amb l'objectiu de garantir la salubritat de les aigües de bany i garantir la gestió de possibles incidències. En aquest sentit, el pla es divideix en quatre eixos: el mostreig i el control analític, la vigilància ambiental, l'aplicació de possibles mesures preventives i la publicació diària de l’estat de les platges en el web i la difusió dels resultats als ajuntaments.

Els controls iniciats aquesta setmana per l’ACA a totes les zones de bany costaneres seguiran efectuant-se durant tota la temporada de bany (del 15 de juny al 30 de setembre) com s’ha fet en altres estius i, a partir de l’1 de juliol, s’iniciaran els controls a les zones de bany interior, concretament entre l’1 de juliol al 31 d’agost.

Ja durant la setmana passada, l'ACA va fer una sessió de presentació de la campanya, amb més d'un centenar de participants provinents del món local, dels serveis de salvament i socorrisme, de l'àmbit de la salut pública, del món de la investigació, entre d'altres.

Les platges del Rec del Molí a l’Escala i del Fòrum a Sant Adrià de Besòs

Els resultats dels controls efectuats aquesta setmana (12 de juny de 2023) en aquestes dues platges indiquen qualitat excel·lent i són aptes pel bany.

La setmana passada es van fer públics els resultats elaborats per l’Agència Europea del Medi Ambient sobre l'incompliment de la platja del Fòrum (Sant Adrià de Besòs) i la del Rec del Molí (l’Escala), on s'aconsellava la prohibició del bany i/o la implantació de mesures preventives a les zones de bany. L'informe elaborat per aquest organisme europeu calcula els resultats de la qualitat de l'aigua arran de l’acumulat dels mostrejos efectuats en els darrers 4 anys (2019 a 2022) i fent un tractament estadístic de les dadesd’acord amb la Directiva 2006/7/CE per obtenir el resultat global del període; es tracta doncs d’una valoració estadística i no de resultats recents.

No obstant això, en els resultats analítics fets per l'ACA durant el 2022, de juny a setembre, la qualitat de la platja del Fòrum ha estat excel·lent en 8 dels mostrejos fets, bona en dos mostrejos i només en un dels controls es va produir una alteració puntual de la qualitat a causa de les intenses pluges que van afectar al litoral central a finals d’agost, recuperant-se la qualitat excel·lent de l’aigua transcorregudes 48 hores, i confirmada amb els resultats analítics de nous controls de seguiment. En el cas de la platja del Rec del Molí (l’Escala), on desemboca el rec del Moli, la qualitat va ser excel·lent en sis mostrejos, bona en quatre i en tres dels controls es va produir una alteració puntual de la qualitat. En aquest cas, l’Ajuntament de l’Escala durà a terme controls addicionals per a identificar les possibles causes.

Precisament la part de la platges més properes a la desembocadura del Besòs i del rec del Molí estan acordonades, com a mesura preventiva, i quan es detecta una alteració puntual de la qualitat a la platja sempre s’informa a la ciutadania(bandera groga o vermella) i es publica un avís de precaució a l’aplicació d’informació diària de l’estat de les platges.

4  

Imatges

Foto 1. Platja de l'Astillero, a Vilassar de Mar.

Foto 1. Platja de l'Astillero, a Vilassar de Mar. 150194

Foto 4. Platja del Forn, a l'Ametlla de Mar.

Foto 4. Platja del Forn, a l'Ametlla de Mar. 69524

Foto 2. Platja de la Tamariua, a Port de la Selva.

Foto 2. Platja de la Tamariua, a Port de la Selva. 169549

Foto 3. Platja de Coma-ruga, al Vendrell.

Foto 3. Platja de Coma-ruga, al Vendrell. 57188