Interior

Reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2023 al Pirineu

query_builder   16 juny 2023 13:53

event_note Nota de premsa

Reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2023 al Pirineu

  1. Els Bombers de la Generalitat afronten una campanya forestal difícil per la sequera acumulada i la situació d’estrès dels boscos
  2. S’avança la Campanya Forestal a 1 de juny i s’allarga fins al 30 de setembre
  3. El dispositiu d’extinció es reforça amb més personal i recursos, entre els quals comptarà amb 35 mitjans aeris i drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit
  4. El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició


Com és habitual en els períodes més intensos de l’estiu, els Bombers de la Generalitat reforcen el seu dispositiu per fer front als incendis forestals. Tot i que fa anys que el canvi climàtic ha dut a la desestacionalització dels incendis forestals, a l’estiu les condicions de risc augmenten.

Enguany, la Campanya Forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. Tot i la pluja d’aquestes darreres setmanes, continuem amb un dèficit hídric i correm el risc d’entrar en una situació d’incendis forestals fins ara desconeguda al país, i en la història del Cos de Bombers.

A causa d’aquesta situació, afrontem com una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys, i, enguany, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i l’ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d’efectius i recursos.

Augment dels serveis de Bombers per incendis de vegetació

Entre l’1 de gener i el 22 de maig d’aquest any, el Cos de Bombers ha gestionat 389 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal a la Regió d’Emergències Lleida. D’aquest total, 204 han estat de vegetació agrícola, 100 de forestal i 85 d’urbana. Les dades generals de la regió durant el 2022 van ser de 761 serveis i de 714 serveis al 2021.

D'aquests 389 serveis d'incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal un total de 51 s'han produït als Pirineus, enguany 19 incendis a Pallars Jussà, 7 incendis a Pallars Sobirà, 3 incendis a Alta Ribagorça i 22 incendis a Alt Urgell.

Pel que fa al global de Catalunya, els Bombers de la Generalitat han atès 2.688 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal en el que portem d’any, mentre que entre els mesos de gener i maig de l’any 2022 van ser 2.484 serveis, i l’any 2021, 2.038. D’aquests incendis, enguany 781 han estat incendis de vegetació forestals.

A més, en els incendis forestals de març i abril hem vist comportaments del foc molt severs arreu de Catalunya que ens mostren l’entrada a un escenari complex:

  1. Altes velocitats en situacions de vent (l’incendi de Cubells, Vilaplana, Paüls, Gandesa, l’Hospitalet de l’Infant), amb velocitats de propagació superiors a 1,2km/h, i en l’incendi de la Granja d’Escarp-Mequinensa del dia 16 d’abril velocitats de propagació de 6,3 km/h.
  2. Llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins arribar a l’extrem de focus secundaris a 2 km de distància en l’incendi de la Granja d’Escarp.

§Superfícies afectades pròpies de l’estiu: a la Val d’Aran (450ha), al País Valencià i Terol (4200ha) o recentment l’incendi de Mequinensa (a la Franja)-Granja d’Escarp (450ha) i Catalunya Nord (Cervera)-Portbou (930ha). I també una capacitat de propagació nocturna pròpia d’episodis d’estiu (28 ha cremades al Coll de l’Alba durant la nit).

Reforç de personal i recursos pel cos de Bombers de la Generalitat

En el marc de la Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat fan un reforç de personal amb l’objectiu de donar suport a les dotacions dels parcs de bombers i altres unitats en aquells mesos durant els quals resulta insuficient l’estructura operativa de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) a causa de l’augment dels serveis que s’han de dur a terme; així com donar suport al cos de Bombers en aquelles tasques que tenen un efecte tant en la logística operativa com en les comunicacions, i donar suport administratiu a la campanya forestal.

Pel que fa a personal, i respecte la campanya forestal del 2022, la Regió d’Emergències Lleida incorporarà 9 Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 48 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 284 bombers funcionaris i 558 bombers voluntaris. El personal estarà distribuït entre els 31 parcs de bombers de la regió, 9 de funcionaris i 22 de voluntaris.

En una visió global, el Cos de Bombers de la Generalitat augmentarà el seu dispositiu de personal amb 250 bombers de l’escala bàsica i 176 nous bombers voluntaris als respectius parcs, un cop hagin finalitzat el període de pràctiques del procés selectiu. També s’ha reforçat l’estructura organitzativa i de coordinació amb la promoció interna de 101 nous caporals, 57 sergents i 21 oficials, i la incorporació de 64 places de personal de diferent tipologia. Se’n destaca els 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC)que han permès augmentar les dotacions de les sales de control des del mes de desembre, reforçats amb 28 TEOC més durant la campanya, i els 372 auxiliars forestal (AOF).

A banda del reforç de personal, la Regió d’Emergències Lleida es reforçarà amb mitjans aeris, incorporant 2 helicòpters bombarders, amb base a Tremp i Balaguer; 1 helicòpter de coordinació i comandament, amb base a Lleida; 2 helicòpters de rescat, amb base a Tírvia i La Seu d’Urgell i 1 avió de vigilància i atac, amb base a Alguaire. En total, per afrontar la Campanya Forestal a Catalunya, Bombers de la Generalitat disposarà de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). D’alguns d’aquests mitjans aeris ja se’n va avançar la incorporacióal mes de maig (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac).


29

Mitjans aeris per l’extinció amb base a Catalunya

10

Helicòpter bombarder

1.000 l d’aigua

Equipats amb Galleda Externa d’Immersió

6

Helicòpters de Coordinació i Comandament

Equipats amb càmeres de vigilància i un amb càmera tèrmica


4

Helicòpters de Rescat

Un d’ells polivalent


2

Avió de Vigilància i Atac (AVA) Amfibi

3.200 l aigua i 300 escumogen


3

AVA Terrestre

3.200 l aigua i 50 escumogen


2

AVA Amfibi

3.200 l aigua i 300 escumogen

MITECO (Reus)

2

AVA Terrestre

2.300 l aigua i 50 escumogen

MITECO (Empuriabrava)

6

Mitjans aeris amb base fora de Catalunya

1

AVA Terrestre

3.200 litres

MITECO (Son Bonet - Mallorca)

2

Hidroavions amfibis

5.500 litres

MITECO (Saragossa/Pollensa)

2

Helicòpter BRIF

Brigadas de Refuerzo en incendios forestales

MITECO (Saragossa)

1

Helicòpter bombarder de gran capacitat

4.500 l aigua

MITECO (Osca)

35 Mitjans aeris per l’extinció destinats a la Campanya Forestal 2023

Bases operatives dels mitjans aeris de Bombers per la CF’23

Helicòpters de comandament

Helicòpters Bombarders

Avions de Vigilància i Atac*

Reus

Móra d’Ebre

Òdena

Lleida

Tremp

Sabadell

Ullastrell

Balaguer

Alguaire

Girona

Calaf


Manresa

Dosrius


Sabadell

GarrafSabadellOrriolsMaçanet de la SelvaPrades


*Els avions de vigilància i atac del Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demográfico tenen base a Reus i Empuriabrava

També amplien, per aquesta Campanya Forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant.

Es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d’incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d’inici de campanya amb el conjunt d’operadors: Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal, Tècnics de Boscos (Departament d’Acció Climàtica), representants de consells comarcals.

El cos d’Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals tindrà disponibles aquesta campanya prop de 500 efectius a Catalunya gràcies a la recent incorporació de54 nous agents. En paral·lel, també s’ha renovat tota la flota de vehicles. El Cos compta amb 265 vehicles, 1 helicòpter, 18 drons i un vehicle de la Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE).

Enguany s’han adquirit també 3 nous drons de la unitat RPAS que s’incorporen a l’operativa d’Agents Rurals. El 80% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis. Per la seva banda, el Grup Especial Caní disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes.

En aquesta campanya es durà a terme també una prova pilot, amb la incorporació de bufadors d’aire en cas d’haver de fer una primera intervenció en cas d’un conat d’incendi, la qual cosa incrementarà l’eficàcia en aquestes intervencions. També s’han reforçat els equipaments del Cos al Centre de Comandament Avançat.

Actuacions

Pel que fa a la prevenció d’incendis a nivell de Catalunya, de les 119.959 actuacions realitzades al llarg de l’any 2022 pel Cos d’Agents Rurals, més de 25.000 eren relacionades amb els incendis forestals. Aquesta tasca preventiva ha permès que, tot i l’augment dels dies en què hi ha un elevat perill d’incendi, el nombre d’incendis forestals hagi tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

A les comarques d’Alt Pirineu aquest any (fins a 11 de juny), el cos d’Agents Rurals ha realitzat:

  1. 35 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d’assistència, perimetració i investigació de causes.
  2. 79 actuacions per avisos i verificacions d’activitats de risc, verificació de columnes de fum i altres actuacions relacionades amb el Pla Alfa.
  3. 508 actuacions de prevenció planificada: actuacions de campanyes preventives, el seguiment i les inspeccions d’infraestructures i activitats que poden provocar incendis i la gestió, entre d’altres, dels informes de viabilitat PERFOC i les actuacions relacionades amb el CombusCat.

Climatologia adversa

Les pluges de les darreres setmanes han reduït el risc d’incendi immediat i la valoració de com avançarà la campanya dependrà de les properes pluges d’aquest mes de juny. Ara mateix les precipitacions actuals no resolen la situació i parlem d’una campanya complicada. Amb tot la situació a l’Alt Pirineu és lleugerament diferent a la de la resta de Catalunya.

Cal destacar que aquesta primavera ja sumem 30 mesos de sequera a causa d’una pluviometria per sota del normal, que se suma a temperatures per sobre de la mitjana, i episodis d’entrada de vent amb humitats relatives baixes. Tots aquests fets climatològics adversos han produït un increment del risc.

El nivell 2 del Pla Alfa ha estat activat a Catalunya entre l’1 gener i el 28 de maig, un 40% dels dies, xifra molt superior a la mitjana dels darrers 11 anys que és de 26,36 dies amb nivell 2 activat. L’any passat es va activar 23 dies i el 2021, 6 dies.

 {"name":"2023/06/16/13/50/6140f70d-5405-4ea9-8df1-29bcd78fd972.png","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":37521}

En canvi a l’Alt Pirineu la primavera seca i calorosa en contraposició a l’inici d’estiu plujós i més fred del que és habitual, fa que les expectatives a aquesta zona de Catalunya siguin més positives ja que, entre d’altres, hi ha menys hores d’insolació del que seria habitual.

En aquest primer semestre d’any les comarques de l’Alt Pirineu han tingut el Pla Alfa activat per perill alt d’incendi menys dies que en períodes anteriors.

A 11 de juny, el nivell 2 del Pla Alfa per nivell de perill alt d’incendi s’ha activat 15 dies al Pallars Jussà (en van ser 20 l’any passat en el mateix període), 12 a l’Alt Urgell (23 l’any passat en el mateix període) i 5 a la Cerdanya (5 també l’any passat en el mateix període).

Pel que fa a l’activació del nivell 1, les xifres segueixen estables a totes les comarques de l’Alt Pirineu en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Destaca la comarca de l’Alt Urgell, que suma 47 dies activat el nivell de perill moderat, seguida de la comarca del Pallars Sobirà amb 43 dies, i l’Alta Ribagorça, amb 41 dies. Pel que fa al mateix període, l’any passat les activacions a aquestes tres comarques van ser de 45, 40 i 32 dies respectivament.

Temporada de falles

El dia 16 de juny comença la temporada de falles al Pirineu que durarà fins al 21 de juliol. L’any 2022 a causa de condicions climàtiques extremes, diverses falles van haver-se d’adaptar per reduir el risc d’incendi. Aquest any, tot i que la previsió és més bona que anys anteriors, s’han previst diverses mesures preventives que permetran el desenvolupament de l’activitat sense risc. És important destacar que l’ús de pirotècnia fora del nucli urbà durant el desenvolupament de les falles no està permès.

Incendis

A les comarques de l’Alt Pirineu l’any 2022 es van produir 76 incendis que van afectar 181,10 ha (164,17 de terreny forestal). Dins la campanya d’incendis forestals en van ser 33 i van afectar 148,96 ha. (135,09 de terreny forestal). Enguany, i fins a 11 de juny, s’han produït 16 incendis a les comarques de l’Alt Pirineu, que han afectat 336,37 ha.

Crida a la prudència

Cal fer una la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició. Recordem que 9 de cada 10 incendis son causats directa o indirectament per les persones.`