- 8,5 milions corresponen al Pla Anual del CCAM, mentre que els 7,5 restants són de Fons Next Generation i es dedicaran específicament a la transformació digital dels comerços
El departament d’Empresa i Treball, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), dedicarà aquest 2023 un total de 16.010.000 euros a l’enfortiment, la modernització i la internacionalització d’aquests sectors econòmics. Aquest és el pressupost conjunt conformat pel pla anual d’ajuts del CCAM (8.510.000 euros) i una nova partida de Fons Next Generation destinada específicament a la transformació digital dels comerços (7.500.000 euros). Aquests ajuts es vehiculen per mitjà de dues convocatòries: 1) a partir de demà 20 de juny i fins el 19 de juliol es poden demanar els ajuts Next Generation; 2) el termini per sol·licitar els ajuts anuals del CCAM s’obre el pròxim dijous 22 de juny i també estarà obert fins al 19 de juliol. Ambdós ajuts es poden sol·licitar telemàticament per mitjà del Canal Empresa; també es pot accedir als tràmits al web del CCAM (https://ccam.gencat.cat/ca/serveis/subvencions/2023/).
Tant el programa d’ajuts ordinari del CCAM com la convocatòria específica de Fons Next Generation s’emmarquen dins el Pla d’Acció de Comerç, Artesania i Moda 2022-2025, que té com a principals objectius enfortir el model català de comerç, promoure la competitivitat i la innovació del teixit comercial i donar suport a les empreses i professionals del sector de la moda i l’artesania en els seus reptes específics. Alguns dels reptes que afronta el sector són fomentar la competitivitat del comerç català, generar models de negocis comercials competitius o prestigiar al sector comerç. Així mateix, el pla també preveu la internacionalització de les marques catalanes de moda, la comercialització dels seus productes, la promoció de la sostenibilitat i la tecnologia aplicada a la indústria de la moda (fash-tech), i l’impuls del sector artesanal potenciant la seva competitivitat i prestigi, entre d’altres accions.
Un pla anual amb 10 programes
Els ajuts de la convocatòria ordinària del CCAM es corresponen amb deu programes que volen oferir un suport integral a les empreses i professionals dels sectors del comerç, l’artesania i la moda. Aquests programes són:
- Suport a les entitats representatives del sector del comerç: Aquest programa té l’objectiu de donar suport a les entitats més representatives del sector comercial. La subvenció atorgable cobreix fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb un màxim de 40.000 euros.
- Suport a la xarxa associativa de comerç, artesania i moda: Aquest programa pretén enfortir el model associatiu i dotar-lo d’eines per afrontar els seus reptes de present i futur. La subvenció atorgable cobreix fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb uns màxims de 26.000 euros en el cas de les entitats territorials, les associacions de mercats sedentaris i no sedentaris, i els gremis i entitats sectorials d’àmbit nacional o d’àmbit barceloní, 12.000 euros per als gremis o entitats sectorials d’àmbit comarcal i local i 8.000 euros per a empreses agrupades (cooperatives o centrals de compra).
- Suport per als establiments emblemàtics o singulars: Aquest programa que per primera vegada entra en les línies ordinàries del CCAM, pretén donar suport al manteniment i preservació dels comerços amb valor històric o als establiments emblemàtics. S’hi podran acollir tots aquells establiments comercials que han exercit l’activitat comercial, inclosa la de caràcter artesanal, durant més de cent anys en un mateix local o indret, i que s’han dedicat a la venda de productes artesanals, tradicionals o singulars. Aquest nou programa subvencionarà qualsevol despesa d’inversió per al manteniment i millora d’aquests establiments fins a un màxim de 25.000 euros, amb un cofinançament màxim del 50%.
- Suport per a l’obertura de comerços i per a la reforma i millora d’establiments i de parades de mercats sedentaris i no sedentaris: Aquest programa pretén dinamitzar el comerç mitjançant projectes de recuperació dels locals buits situats a la trama urbana consolidada del municipi, o al casc històric i els seus eixamples. La subvenció atorgable cobreix fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 5.000 euros. Destaca en aquest programa un nou àmbit destinat a cobrir aquelles despeses derivades de l’adaptació de les portes dels establiments a la nova normativa de Mesures d’estalvi i eficiència energètica. El CCAM en aquesta nova convocatòria de subvencions incorpora com a novetat aquest nou àmbit per respondre a les demandes del sector i per atendre a tots aquells comerços que ja han adaptat o estan pendents de fer-ho, les portes del seu establiment, a la nova normativa (Reial Decret Llei 14/2022 d’1 d’Agost del 2022 de Mesures d’estalvi i eficiència energètica). El rang temporal en aquest àmbit s’amplia i s’acceptaran despeses des del 1 d’agost del 2022 fins al 31 de desembre del 2023, perquè no quedi fora cap possible beneficiari.
- Suport als municipis en l'àmbit del comerç: Aquest programa vol donar suport als municipis en la lluita contra la desertització comercial, fomentant l’ocupació de locals buits i la dinamització dels seus eixos. La subvenció atorgable és de fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 7.000 euros per a la definició de projectes per alarecuperació de locals buits, i de 10.000 euros per a la implementació dels esmentats projectes.
- Suport per a la creació i definició de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (APEUS): Aquest programa vol promoure la creació d’aquestes àrees comercialsal país. Els ajuntaments i associacions territorials que la demanin podran rebre una subvenció d’un màxim de 20.000 euros que cobriria fins al 90% de la despesa subvencionable.
- Transformació digital de de les marques de moda: Aquest programa vol fomentar la competitivitat de les empreses del sector de la moda a Catalunya donant suport a la transformació digital dels seus models de negocis per tal de dur a terme de forma més competitiva el disseny, la fabricació, la comercialització i la promoció dels seus productes. La subvenció atorgable és de fins al 65% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 4.000 euros.
- Millora del grau de sostenibilitat i circularitat de les marques de moda catalanes: Aquest programa pretén fomentar la competitivitat de les empreses del sector de la moda a Catalunya donant suport a la incorporació de processos, eines i matèries sostenibles que millorin el grau de circularitat dels seus productes així com la recuperació i reciclatge dels residus generats de la seva activitat. La subvenció atorgable és de fins al 65% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 4.000 euros.
- Creixement i competitivitat de l’empresa artesana: Aquest programa busca potenciar el creixement i la competitivitat del sector de l’artesania, donant suport a la seva transformació digital, internacionalització i comercialització, així com reforçar l’estructura de les empreses artesanes, dotant-los d’eines per a la infraestructura, gestió i processos de producció sostenibles. La subvenció atorgable és de fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb un màxim de 2.500 euros.
- Suport als municipis en l’àmbit de l’artesania: Aquest programa busca fomentar la implantació d'establiments d'activitats singulars de caràcter artesanal, especialment amb l’obertura de locals buits, prestigiar les fires i fires-mercats d’artesania, i dinamitzar els museus i centres d’interpretació de l’artesania. La subvenció atorgable és de fins al 50% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 7.000 euros.
Fons Next Generation per a la transformació digital
Pel que fa a la convocatòria de Fons Next Generation, dotada amb 7,5 milions d’euros, es concretarà en una aportació única per persona beneficiària de fins el 80% de les despeses subvencionables, amb un màxim de 75.000 euros i una inversió mínima de 2.000 euros. Els destinataris són persones autònomes, petites i mitjanes empreses comercials titulars d’un establiment de comerç al detall i les entitats associatives de comerç i associacions de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.
En l’àmbit de les empreses de comerç, la persona beneficiaria ha de tenir com a mínim un establiment a peu de carrer a Catalunya, i els projectes a subvencionar s’han de dur a terme a través d’empreses especialitzades del sector que puguin acreditar la seva experiència. Pel que fa a les actuacions subvencionables, un dels avantatges d’aquesta convocatòria és que permet presentar projectes que s’hagin realitzat de manera efectiva entre l'1 de gener de 2022 i el 30 de setembre de 2023. Amb tot, pel que fa a empreses de comerç són subvencionables les actuacions següents:
- Projectes de noves tecnologies enfocats a la millora de diferents àrees de l’estratègia comercial en línia i de comunicació, del model de negoci i de l’experiència de compra. Aquests projectes, en concret, han d’incidir en objectius com: el coneixement i la fidelització de la clientela, el foment de l’omnicanalitat, la implementació de solucions de ciberseguerat, el desenvolupament d’apps mòbils o la contractació d’assessorament tecnològic, entre d’altres. En aquest últim punt cal precisar que el CCAM ha impulsat un segell d’acreditació per a assessores i assessors tecnològics, i que aquests ajuts només es podran demanar mitjançant un assessor tecnològic acreditat.
- Accions vinculades a la transformació del punt de venda, que incideixin en: la digitalització de la gestió del comerç; la transformació digital del comerç no sedentari; l’aplicació de noves tecnologies en el punt de venta, per millorar i actualitzar el procediment de pagament i evitar cues i aglomeracions; l’adquisició de mobiliari tecnològic i eines tecnològiques per a l’establiment físic (balances, ordinadors, tauletes,... sempre que siguin per a ús directe de l’establiment o de la seva clientela); l’adopció de solucions per a la interactivitat o la millora de l’eficiència logística (etiquetes NFC, codis QR, etiquetes RFID), o sistemes per comptar visitants o monitoritzar-los en les diferents àrees de la botiga.
- Accions vinculades a la sostenibilitat i a l’economia circular, enfocades ala reducció del consum d’envasos i embalatge; l’ús de noves tecnologies per a disminuir els costos i l’impacte mediambiental de la distribució comercial, sobretot en referència al’últim quilòmetre, i la instal·lació de sistemes digitalitzats de punts de recollida, o guixetes, dins dels establiments físics en trama urbana consolidada.
El programa preveu la contractació de serveis d'assessorament tecnològic efectuat per persones acreditades mitjançant el segell d'assessors i assessores tecnològiques del CCAM. Podeu trobar més informació sobre les persones assessores aquí.
En l’àmbit de les entitats i associacions de comerç, seran subvencionables actuacions que incideixin en: la millora de l’atenció i relació i coneixement de les persones consumidores i la seva fidelització mitjançant l’ús de noves tecnologies i tècniques d’analítica avançada; l’impuls de canals digitals; l’impuls de publicitat i comunicació en mitjans o suports digitals; l’ús de mètriques i anàlisis del mercat; l’adopció de solucions de ciberseguretat a nivell associatiu; l’adquisició de mobiliari i eines tecnològiques, o la posada en marxa de programes de formació destinats a millorar l’ús i gestió d’eines tecnològiques en el comerç, màrqueting digital, tècniques de fidelització i explotació i anàlisi de dades vinculats amb la venta online.
Més informació sobre les convocatòries de subvencions del CCAM al web de subvencions del Consorci
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter: @empresacat | @treballcat | @ccamcat
- Facebook: Empresa | Treball | CCAM
- Linkedin: Empresa | Treball
- Youtube: Empresa | Treball