El Govern ha aprovat el Decret de delimitació de les regions sanitàries i dels sectors sanitaris del Servei Català de la Salut. Compostes per 28 sectors sanitaris, un menys que els previstos en el decret fins ara vigent, la principal novetat passa per la creació de tres noves regions sanitàries, fins a un total de deu.
D’una banda, es crea la nova Regió Sanitària Penedès, formada per un sol sector sanitari, que agrupa les àrees bàsiques de salut (ABS) següents:
·Anoia Rural; Capellades; Igualada 1; Igualada 2; Piera; Santa Coloma de Queralt; Santa Margarida de Montbui; Vilanova del Camí (abans pertanyents a la Regió Sanitària Catalunya Central).
Baix Penedès Interior; Calafell i el Vendrell (fins ara part de la Regió Sanitària Camp de Tarragona)
·Cubelles-Cunit; Penedès Rural Est; Penedès Rural Oest; Ribes-Olivella; Roquetes-Canyelles; Sant Sadurní d’Anoia; Sitges; Vilafranca del Penedès 1; Vilafranca del Penedès 2; Vilanova i la Geltrú 1, Vilanova i la Geltrú 2 i Vilanova i la Geltrú 3 (abans part de l’Àmbit Metropolità Sud de la Regió Sanitària Barcelona.
D’altra banda, l’antiga Regió Sanitària Barcelona es divideix en tres regions diferents:
- Regió Sanitària Barcelona Ciutat (les funcions de la qual assumeix el Consorci Sanitari de Barcelona).
- Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord.
- Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Sud.
D’acord amb el Pla de salut de Catalunya vigent, la modificació vol ajustar la delimitació de les regions sanitàries a la creació de la vegueria Penedès producte de la Llei 2/2017, del 15 de febrer, adequar la delimitació dels sectors sanitaris a les modificacions de les regions sanitàries, i recollir la darrera modificació de les àrees bàsiques de salut efectuada per l’Ordre SLT/98/2023, de 28 d'abril.
Les regions sanitàries
Catalunya està dividida en diverses regions sanitàries, que són òrgans desconcentrats de gestió, formats per un o més sectors sanitaris, que al seu torn estan constituïts per àrees bàsiques de salut (ABS). Les ABS es delimiten atenent a factors geogràfics, socials, epidemiològics i de vies de comunicació, recullen els fluxos habituals de la població a escala local i reflecteixen el dinamisme de la realitat territorial.
La nova delimitació de les regions sanitàries en què s’estructura el Servei Català de la Salut pretén especialment avançar en l’accessibilitat als serveis i millorar la integració funcional dels serveis de salut en els entorns més propers a la ciutadania, en el marc d’una estratègia per aprofundir en la integració de l’atenció a la salut basada en xarxes territorials.
A més, també permet aconseguir més equitat i proximitat en les estructures de governança de les regions sanitàries, ja que la Regió Sanitària Barcelona existent fins ara concentrava dues terceres parts de la població atesa pel sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).