Direcció General de Comunicació

Universitat

El Govern aprova l'ampliació de la gratuïtat del primer any d'estudis universitaris als alumnes de cicles formatius amb matrícula d'honor

query_builder   20 juny 2023 15:35

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'ampliació de la gratuïtat del primer any d'estudis universitaris als alumnes de cicles formatius amb matrícula d'honor

El Govern, a proposta del Departament de Recerca i Universitats, ha aprovat el decret de preus públics universitaris per al pròxim curs 2023-2024 que amplia la gratuïtat del primer any d’estudis als alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) amb matrícula d’honor. Fins ara, aquest dret només s’aplicava a l’estudiantat provinent del Batxillerat.

Per al pròxim curs, també es proposa suprimir el recàrrec per a segones i successives titulacions. Aquesta nova rebaixa dels preus públics per crèdit té com a objectiu donar més oportunitats a totes aquelles persones que volen o necessiten ampliar els seus coneixements universitaris i està d’acord amb el foment de la formació contínua que s’impulsa des del Departament de Recerca i Universitats.

Amb aquestes dues noves mesures, es continua avançant a favor de l’equitat en l’accés a la universitat, donant el mateix tractament als estudiants de CFGS i als de Batxillerat i equiparant el preu públic del crèdit de les segones i successives titulacions al de les primeres titulacions universitàries.

Ajuts i bonificacions

Així mateix, s’obrirà una línia d’ajuts per ampliar la gratuïtat del preu de matrícula en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella a través d’una convocatòria específica de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), finançada amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Aquesta línia d’ajuts s’afegeix a les beques Equitat, que permeten una rebaixa dels preus públics universitaris dels estudis de grau d’entre el 80% i el 70%, en funció del tram de renda en el qual se situïn, per als estudiants de famílies en situacions econòmiques més vulnerables. Aquest alumnat opta a preus per crèdit inferiors a 6 euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten per exercir una professió, on la rebaixa gràcies a la beca Equitat se situa entre el 25% i el 20%.

El decret de preus públics per al pròxim curs 2023-2024 manté les rebaixes de preus públics per als graus i màsters universitaris iniciades al curs 2020-2021. Aquestes noves exempcions i rebaixes proposades per al pròxim curs es compensaran a les universitats. Actualment, el Departament de Recerca i Universitats transfereix més de 90 milions d’euros en concepte de compensacions en relació amb les rebaixes de preus ja consolidades.



Preus públics per al curs 2023-2024

Tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió a les universitats públiques costaran menys de 20 euros per crèdit. Concretament, els preus públics per crèdit es mantenen de la manera següent:

  1. Graus universitaris
  2. oExperimentalitat baixa (coeficient d’estructura docent A): 17,69 euros.
  3. oExperimentalitat alta i mitjana (coeficient d’estructura docent B): 18,46 euros.
  4. Màsters que habiliten per exercir una professió: 18,46 euros

Pel que fa a la resta de màsters oficials, el preu per crèdit és 27,67 euros.

En el cas de beneficiar-se de les beques Equitat, el preu per crèdit a les universitats públiques és el següent:

  1. Graus universitaris
  2. oExperimentalitat baixa (coeficient d’estructura docent A): 3,54 euros (tram 1) – 5,31 euros (tram 2)
  3. oExperimentalitat alta i mitjana (coeficient d’estructura docent B): 3,69 euros (tram 1) – 5,54 euros (tram 2)
  4. Màsters que habiliten per exercir una professió: 13,85 euros (tram 1) – 14,77 euros (tram 2)

A banda dels preus per crèdit de les universitats públiques catalanes, el decret també fixa els de la Universitat Oberta de Catalunya.



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia