Direcció General de Comunicació

Universitat

El Govern aprova l'ampliació de la gratuïtat del primer any d'estudis universitaris als alumnes de cicles formatius amb matrícula d'honor

query_builder   20 juny 2023 15:35

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'ampliació de la gratuïtat del primer any d'estudis universitaris als alumnes de cicles formatius amb matrícula d'honor

El Govern, a proposta del Departament de Recerca i Universitats, ha aprovat el decret de preus públics universitaris per al pròxim curs 2023-2024 que amplia la gratuïtat del primer any d’estudis als alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) amb matrícula d’honor. Fins ara, aquest dret només s’aplicava a l’estudiantat provinent del Batxillerat.

Per al pròxim curs, també es proposa suprimir el recàrrec per a segones i successives titulacions. Aquesta nova rebaixa dels preus públics per crèdit té com a objectiu donar més oportunitats a totes aquelles persones que volen o necessiten ampliar els seus coneixements universitaris i està d’acord amb el foment de la formació contínua que s’impulsa des del Departament de Recerca i Universitats.

Amb aquestes dues noves mesures, es continua avançant a favor de l’equitat en l’accés a la universitat, donant el mateix tractament als estudiants de CFGS i als de Batxillerat i equiparant el preu públic del crèdit de les segones i successives titulacions al de les primeres titulacions universitàries.

Ajuts i bonificacions

Així mateix, s’obrirà una línia d’ajuts per ampliar la gratuïtat del preu de matrícula en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella a través d’una convocatòria específica de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), finançada amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Aquesta línia d’ajuts s’afegeix a les beques Equitat, que permeten una rebaixa dels preus públics universitaris dels estudis de grau d’entre el 80% i el 70%, en funció del tram de renda en el qual se situïn, per als estudiants de famílies en situacions econòmiques més vulnerables. Aquest alumnat opta a preus per crèdit inferiors a 6 euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten per exercir una professió, on la rebaixa gràcies a la beca Equitat se situa entre el 25% i el 20%.

El decret de preus públics per al pròxim curs 2023-2024 manté les rebaixes de preus públics per als graus i màsters universitaris iniciades al curs 2020-2021. Aquestes noves exempcions i rebaixes proposades per al pròxim curs es compensaran a les universitats. Actualment, el Departament de Recerca i Universitats transfereix més de 90 milions d’euros en concepte de compensacions en relació amb les rebaixes de preus ja consolidades.Preus públics per al curs 2023-2024

Tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió a les universitats públiques costaran menys de 20 euros per crèdit. Concretament, els preus públics per crèdit es mantenen de la manera següent:

  1. Graus universitaris
  2. oExperimentalitat baixa (coeficient d’estructura docent A): 17,69 euros.
  3. oExperimentalitat alta i mitjana (coeficient d’estructura docent B): 18,46 euros.
  4. Màsters que habiliten per exercir una professió: 18,46 euros

Pel que fa a la resta de màsters oficials, el preu per crèdit és 27,67 euros.

En el cas de beneficiar-se de les beques Equitat, el preu per crèdit a les universitats públiques és el següent:

  1. Graus universitaris
  2. oExperimentalitat baixa (coeficient d’estructura docent A): 3,54 euros (tram 1) – 5,31 euros (tram 2)
  3. oExperimentalitat alta i mitjana (coeficient d’estructura docent B): 3,69 euros (tram 1) – 5,54 euros (tram 2)
  4. Màsters que habiliten per exercir una professió: 13,85 euros (tram 1) – 14,77 euros (tram 2)

A banda dels preus per crèdit de les universitats públiques catalanes, el decret també fixa els de la Universitat Oberta de Catalunya.Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia