Direcció General de Comunicació

Maltractament

El Govern aprova un programa de mesures de protecció i atenció a les víctimes d'explotació sexual

query_builder   11 octubre 2010 14:30

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un programa de mesures de protecció i atenció a les víctimes d'explotació sexual

 
  • Crearà un dispositiu 24 hores d’acolliment i protecció que oferirà atenció d’urgència a les víctimes a les víctimes d’explotació sexual
 
El Govern ha aprovat avui el Programa de Mesures per a l’abordatge de situacions de prostitució, en especial de les d’explotació de persones amb finalitat sexual. Aquest programa conté 35 actuacions per lluitar de manera eficaç contra l’explotació de persones amb finalitat sexual i ofereix recursos a les persones que exerceixen la prostitució i es troben en situació de vulnerabilitat social. 
 
El programa s’articula al voltant de cinc línies estratègiques, que són la coordinació, la prevenció, la sensibilització, la detecció i l’atenció, i permetrà impulsar un Protocol d’intervenció integral i coordinat entre els diferents departaments de la Generalitat, altres institucions i les entitats especialitzades en la matèria.
 
Entre les mesures que estableix aquest programa destaca la posada en funcionament d’un dispositiu d’acolliment i protecció a les víctimes d’explotació de persones amb la finalitat sexual. Aquest dispositiu consistirà en la creació d’un equip especialitzat de professionals d’intervenció en les situacions d’explotació de persones amb finalitat sexual que actuarà les 24 hores del dia desplaçant-se per tot Catalunya. El dispositiu també inclourà l’acollida d’aquestes persones en llocs on es preservi la seva seguretat, lluny del control de les màfies.
 
El programa preveu:
 
  1. Programes preventius dirigits a famílies i a infants i joves per donar a conèixer els riscos i les estratègies de captació de possibles víctimes d’explotació sexual.

  2. Campanyes de comunicació per sensibilitzar la societat sobre la vulneració de drets fonamentals de les víctimes d’explotació sexual.

  3. Sensibilitzar la societat contra l’estigmatització de les persones que exerceixen la prostitució, i promoure el respecte cap els seus drets.

  4. Promoure la corresponsabilitat dels consumidors de sexe de pagament envers les pràctiques de sexe segur per incidir en la prevenció del VIH i altres malalties.

  5. Realitzar processos de mediació comunitària enfront de possibles problemàtiques de convivència.

  6. Implantar nous mecanismes coordinats per a la detecció de víctimes d’explotació amb finalitat sexual.

  7. Elaborar protocols conjunts i coordinats de detecció i atenció immediata d’urgència en els àmbits sanitari, social, policial i jurídic.

  8. Elaborar una guia per a professionals que intervenen en l’abordatge d’aquestes situacions  per a l’identificació de possibles víctimes d’explotació sexual.

  9. Facilitar als consumidors de sexe de pagament eines per a la detecció de possibles víctimes d’explotació amb finalitat sexual.

  10. Garantir l’accés a l’atenció sanitària integral i l’adequació de l’atenció en salut a les membres d’aquests col·lectius.

  11. Impulsar un programa de recursos de transició en l’àmbit de l’ocupació.

  12. Implantar un Protocol dels cossos de seguretat per a l’atenció immediata de les possibles víctimes d’explotació sexual, coordinat entre les diferents autoritats policials.

  13. Proporcionar assistència jurídica especialitzada, si s’escau, en el seu propi idioma, garantint el coneixement de drets, la seguretat i la confidencialitat.

  14. Concretar i garantir l’accés efectiu i d’urgència de la dotació econòmica que ha de desplegar l’Estat per a la manutenció de les víctimes d’explotació amb finalitat sexual, durant al menys 30 dies

  15. Garantir l’accés a l’atenció sanitària de les víctimes d’explotació sexual  prioritzant la seva seguretat i independentment de la seva situació administrativa

  16. Elaborar un mapa de recursos i serveis adeçat als i les professionals que atenen aquests col·lectius.

  17. Elaborar i distribuir material divulgatiu sobre els drets i recursos al seu abast.
 
Aquestes actuacions seran coordinades pel Grup de Treball per a l’abordatge de situacions de prostitució, en especial de les d’explotació de persones amb finalitat sexual. Aquest Grup actua a través de dues comissions, en les quals participen, a més dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya implicats, representants de la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, les entitats municipalistes i l’Ajuntament de Barcelona. També es compta amb la presència de les entitats especialitzades en aquests àmbits
 
L’explotació de persones amb finalitat sexual és una gravíssima violació dels drets fonamentals, que vulneren entre d’altres, els drets a la llibertat, a la igualtat, a la seguretat, a la dignitat, i a la lliure elecció del treball, i es considera com un dels delictes més greus a nivell mundial, i suposa per a les seves víctimes una de les formes més extremes d’esclavitud.
 
Aquest fenomen, que afecta especialment les dones i les nenes, és una manifestació més de la situació de desigualtat en la que es troben les dones arreu del món i constitueix una clara expressió de la violència masclista.
 
El desenvolupament d’aquestes mesures dóna compliment, entre d’altres, a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que disposa que el Govern ha de desenvolupar les estructures i els mecanismes adequats per a acollir i atendre les dones afectades per tràfic i explotació sexual.
 
Els objectius i mesures del Programa s’integraran dins el marc d’actuació de la Comissió Nacional per a un Abordatge Coordinat de la Violència Masclista, constituïda formalment en data 7 de juliol de 2010 com a màxim òrgan de coordinació institucional i social per tal de fer front a aquesta problemàtica.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia