1. Aquesta convocatòria anual, enguany donarà suport a un màxim de 5 projectes que redueixin el biaix de gènere en l’accés als serveis de salut, mitjançant solucions tecnològiques innovadores, i que rebran assessorament d’experts valorat en 85.000 €
  2. La salut mental en totes les etapes de la vida de la dona, així com la salut sexual i reproductiva, minimitzar el risc associat a l’embaràs amb un seguiment acurat, o el diagnòstic precoç de càncer en dones són les àrees en les quals es vol tenir més incidència
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, acompanyat del president de la Fundación Leitat, Jordi William Carnes, i de la directora d'Operacions del CIMTI, Anna Gómez Fernández. {"name":"2023/06/21/12/03/de56c896-d65f-4983-81dd-e6b3bfd4b518.JPG","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"3434603"}

El Departament de Salut i el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) han presentat la convocatòria per impulsar projectes ‘CRIDA Repte CIMTI 2023’, que en aquesta edició se centrarà en la promoció de la salut de la dona.

En la roda de premsa de presentació d’aquesta convocatòria, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha destacat que “la salut de la dona era una tema necessari, un deute pendent” i ha posat l’exemple de l’endometriosi com a un dels que més reflecteixen aquesta situació: es tracta d’una malaltia que afecta únicament a dones i per a la qual, fins fa relativament poc, no hi ha hagut recerca i el tractament sovint tampoc ha estat l’adequat. 

El feminisme no és només cosa de dones, és de tots, de polítiques de tots, i hem d’anar enfocant els temes de salut amb aquesta visió” ha dit el conseller que també ha remarcat que “el CIMTI és una iniciativa consolidada, un instrument que posa en valor la innovació del sistema de salut i social de Catalunya”.

Aquesta iniciativa anual de Salut i del CIMTI té com a objectiu potenciar projectes adreçats a desenvolupar solucions tecnològiques innovadores que donin resposta a necessitats sorgides dins del sistema de salut i social de Catalunya. Enguany, les cinc propostes seleccionades de la CRIDA Repte 2023, entraran a formar part del Programa Impacte –el programa de suport del CIMTI– i rebran l’assessorament del seu equip de professionals experts, mitjançant una cartera de serveis valorada en un màxim de 85.000 €.

La directora d’Operacions del CIMTI, Anna Gómez Fernández, per la seva banda, ha posat l’èmfasi en el fet que "les dones i els homes tenen necessitats i experiències de salut úniques que requereixen una atenció especial i individualitzada. No obstant això, tradicionalment la recerca i la medicina han estat orientades a l’experiència masculina i això ha comportat que existeixin llacunes de comprensió en l’àmbit de la salut de les dones. Aquest fet pot implicar diagnòstics erronis, tractaments inadequats i una falta d’enfocament a les necessitats específiques de les dones”, ha dit.

"La salut de les dones és una qüestió de tots, tot i que falten més dones que parlin del que els passa a les dones", ha reblat Gómez.

La roda de premsa també ha comptat amb la presència del president de la Fundación Leitat, Jordi William Carnes, que ha subratllat que "diferents projectes impulsats des del CIMTI han arribat al sistema de Salut i aquest ésun dels grans valors que té el sistema de salut, ja que genera innovacions i té la capacitat d'assimilar-les".

Evitar el biaix de gènere en salut

La CRIDA Repte CIMTI 2023 cerca projectes adreçats a desenvolupar solucions tecnològiques innovadores que fomentin la promoció de la salut de la dona i treballin per reduir el biaix de gènere en el seu accés als serveis de salut, en el diagnòstic, tractament i seguiments, alhora que afavoreixin la col·laboració i millora dels recursos dels professionals de la salut en aquest àmbit.

Actualment, la dona sovint continua tenint un accés als serveis de salut diferent al dels homes, amb un biaix de gènere originat per estereotips socials com la situació econòmica, el nivell educatiu i el lloc de residència i factors identitaris com la nacionalitat, l’orientació sexual o la religió. Totes aquestes interseccions amb el fet de ser dona generen, actualment, desigualtats en l’accés a l’atenció mèdica, el diagnòstic i el tractament.

Diferents estudis recents revelen que la dona té uns problemes de salut concrets, que moltes vegades són conseqüència d’unes circumstàncies específiques, i que la seva manera d’emmalaltir és diferent. La salut cardiològica és un dels camps on s’està posant més èmfasi donat que el cor de la dona presenta unes característiques lleugerament diferents. Així, un estudi realitzat pel Servei de Cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebron l’any 2019 va establir que la mortalitat per infart entre les persones de sexe femení és del 18%, el doble que entre les de sexe masculí i es definia com a causa el fet de que la dona triga més en anar als serveis d’urgències i aguanta els símptomes confonent-los amb els d’altres patologies i minimitzant-los.

La salut mental és una altra de les àrees en les quals es vol posar el focus, ja que trastorns com la depressió i l’ansietat afecten un 7,1% de les dones, mentre que la incidència entre els homes és del 3,5%, segons dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) del 2020. Les causes d’aquests trastorns afectius són principalment els estereotips de gènere, les feines precàries i la major càrrega de les cures dels altres membres de la família. La matrescència, el període de transformació mental, física i social de la dona que va des de la preconcepció fins a 3 anys després del naixement del nadó, és també una etapa de la vida de la dona en la que és especialment vulnerable a experimentar algun desordre de salut mental. Així, s’estima que nou de cada de deu dones es veu afectada per alguna d’aquest tipus de problemàtica, essent al voltant del 25% un trastorn sever, dels quals un 75% estarien infradiagnosticats.

Pel que fa a la salut sexual i reproductiva, un dels problemes que en exclusiva afecten les dones a partir dels 49 anys –o els homes trans* que no hagin fet una modificació corporal– és l’aparició de sequedat vaginal provocada per la dràstica reducció dels estrògens. Segons estudis recents, el 40% de les dones espanyoles el pateixen i com a conseqüència, la seva qualitat de vida es redueix perquè comporta molèsties a l’hora de mantenir relacions o pèrdua del desig sexual.

Així, per tal de poder fer front a aquestes problemàtiques de salut específiques de la dona, és imprescindible el compromís en l’adopció de canvis en el seu abordatge, diagnòstic i tractament que tinguin com a objectiu acabar amb el biaix de gènere existent avui dia. Alhora és imprescindible apoderar les dones en les decisions informades i compartides i fer-les partícips en la identificació de necessitats i en el desenvolupament de solucions innovadores.

Un màxim de 5 projectes seleccionats

La convocatòria CRIDA Repte CIMTI 2023 en la promoció per a la salut de la dona triarà un màxim de 5 projectes que impactin en alguna d’aquestes àrees:

  1. Desenvolupament d’eines per millorar la salut sexual i reproductiva de les dones en totes les etapes de la vida.
  2. Desenvolupament de noves eines i tecnologies mèdiques per minimitzar el risc associat a l’embaràs amb un seguiment acurat.
  3. Desenvolupament d’eines pel diagnòstic precoç de diversos tipus de càncer en dones.
  4. Desenvolupament d’eines per millorar la detecció i l’acompanyament de problemes de salut mental en les dones en totes les etapes de la vida.

Les propostes rebudes seran avaluades per un comitè de professionals experts, que tindran en compte que els projectes estiguin dins de l’àmbit dels dispositius mèdic-tecnològics, dels diagnòstics in-vitro i de la salut digital. Però sobretot, que siguin propostes orientades a respondre algun dels punts clau d’aquesta iniciativa, fonamentada en el compromís d’adoptar canvis enfocats a millorar la salut de les dones, sempre tenint en compte:

  1. La visió holística de l’atenció mèdica.
  2. La repercussió dels factors d’interseccionalitat en les diferents etapes de la vida.
  3. La qualitat assistencial i la satisfacció de les pacients.
  4. La creació d’entorns adequats que respectin la intimitat i la comoditat durant l’assistència clínica.
  5. L’apoderament de la dona perquè expressi la seva opinió respecte als temes que afecten el seu cos, el seu desenvolupament i la seva salut.
  6. La planificació conjunta amb la dona de determinats aspectes que es transformin en realitat a partir de la co-creació.

Els projectes que desitgin participar a la CRIDA Repte CIMTI 2023 poden fer-ho fins al 17 d’agost.

Què és el CIMTI?

El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i de posar en valor i millorar el posicionament de Catalunya en termes d’innovació i tecnologia en l’àmbit sanitari i social. La seva missió és impulsar projectes innovadors i d’alt impacte en l’àmbit de la salut i social perquè arribin al sistema i la ciutadania es pugui beneficiar.

El CIMTI està impulsat per la Fundació LEITAT amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Compta amb un Consell Assessor format per destacades personalitats del món sanitari i social i gaudeix d’una aliança estratègica amb el CIMIT de Boston que és un referent mundial en innovació en el camp de la salut i té programes pioners per portar la innovació al mercat, en estreta col·laboració amb la indústria, amb capacitat per accelerar i escalar projectes d’innovació i una metodologia provada per detectar innovacions en l’entorn sanitari. El CIMIT és una organització capdavantera a nivell internacional, sense ànim de lucre, ubicada a l’àrea de Boston, dona servei a tots els hospitals de l’àrea i agrupa centres mèdics, universitats i instituts de recerca sense ànim de lucre.

1  

Imatges

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, acompanyat del president de la Fundación Leitat, Jordi William Carnes, i de la directora d'Operacions del CIMTI, Anna Gómez Fernández.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, acompanyat del president de la Fundación Leitat, Jordi William Carnes, i de la directora d'Operacions del CIMTI, Anna Gómez Fernández. 3434603