1. La final se celebra demà dijous, 22 de juny, a Lleida (18h al CaixaForum Lleida, Av. Blondel, 3), dins de les activitats de l’Any Joan Oró i serà retransmesa en directe per videostreaming
  2. Els finalistes són 9 dones i 3 homes, i arriben a la competició final després de superar les proves classificatòries prèvies de les seves universitats.
Concurs "Presenta la teva tesi en 4 minuts"{"name":"2023/06/21/12/22/1b53c155-757b-44a7-8b8e-cb37e3fb3f0e.jpeg","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":262283}


El Departament de Recerca i Universitats, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), organitzen la 6a edició del concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”, que enguany s’inclou dins de la commemoració de l’Any Joan Oró. L’objectiu del concurs és que els doctorands i doctorandes de, com a mínim, segon curs expliquin una tesi doctoral en 4 minuts de forma atractiva i comprensible pel públic general.

L’acte tindrà lloc demà dijous, 22 de juny, a les 18h al CaixaFòrum de Lleida (av. Blondel, 3), i serà retransmès per videostreaming a través d'aquest enllaç. A l’acte participarà la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Román Martín; el director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Jordi Mas i Castellà; el director de la Fundació Joan Oró, Joan Oró; la directora CaixaForum Lleida, Maribel Tost i Estivill, i la delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés Saura.

Els 12 finalistes, 9 dones i 3 homes, han superat les proves classificatòries prèvies i finals de les seves universitats, en què han participat un total de 145 concursants. Al final del concurs es concediran tres premis: el primer i el segon, dotats amb 3.000 i 2.000 euros respectivament, seran concedits a partir de l’avaluació del jurat; i el tercer, de 1.000 euros, serà el resultat de la votació del públic. I, finalment, enguany amb motiu de l’Any Oró, es concedirà la menció especial “Joan Oró” dotada amb 1.000 euros a la millor tesi en català. A l’edició d’enguany, s’han presentat set tesis en català, quatre en castellà i una en anglès.

Les tesis finalistes tracten temes de recerca tan diversos com els senyals cerebrals dels pacients amb epilèpsia; el tractament d’aigua amb electricitat i esponges de grafè; les estratègies d’autopresentació i selecció de persones de les aplicacions de cites; com canvia el cervell durant l’embaràs; el trastorn mental parental, o la comunitat fúngica del sòl dels boscos mediterranis, entre d’altres.

Cap dels concursants pot haver defensat la tesi abans de la presentació de sol·licituds a la seva universitat. El concurs s’ha desenvolupat en dues fases: la primera ha consistit en una eliminatòria prèvia a cada universitat, i la segona, que se celebra demà, en què competirà un concursant per universitat.

Els finalistes de la 6a edició del concurs:

  1. Anna Ortega, “Millorar la funció per millorar la qualitat de vida”. Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
  2. Anna Segués, “Tractament d’aigua amb electricitat i esponges de grafè”. Universitat de Girona (UdG).
  3. Giada Centenaro, "Dinàmica de la comunitat fúngica del sòl en resposta a les pertorbacions silvícoles als boscos mediterranis". Universitat de Lleida (UdL).
  4. Judit Vives, “Trastorn mental parental: com cuidar i acompanyar a les famílies?”. Universitat Rovira i Virgili (URV).
  5. Álvaro Heredia, “3D Computer Vision and Deep Learning for the Non-Invasive Diagnosis of Psychotic Disorders”. Universitat Ramon Llull (URL).
  6. Verónica Salgado, “El misterio detrás de la curación de heridas crónicas: ¿podría la respuesta estar en nuestra sangre?”. Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
  7. Alex García, "Estrategias de autopresentación y selección en apps de citas". Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  8. Anaïs Espinoso, “Estudios de fase para analizar señales cerebrales de pacientes con epilepsia”. Universitat Pompeu Fabra (UPF).
  9. Mohamed Amazian El Moussaoui, “Comportament electroquímic d'un bany d'or de 18 kts”. Universitat de Barcelona (UB).
  10. Milica Zivanic, “How can slime be useful for cancer treatment?”. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
  11. Laura Teixidó, “Un Perfil, Un Dolor, Un Tractament”. Universitat Abat Oliba (UAO) - CEU.
  12. Camille Servin Barthet, “Com canvia el cervell durant l'embaràs?". Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El jurat està format per la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Román; la directora del departament d’Art i Cultura de la Fundació “la Caixa”, Anna Font; el director de la Fundació Joan Oró, Joan Oró i Trilla; l’enginyera agrònoma i investigadora del Programa de Postcollita de l'IRTA Fruitcentre, Gemma Echeverria; la responsable de Comunicació de l’IRB Lleida, Meritxell Soria, i el director general de l’FCRI, Jordi Mas.