- Els serveis públics digitals integren solucions tecnològiques innovadores que busquen la inclusió i el desenvolupament sostenible
La videoatenció i la videoidentificació són dos serveis que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, a través de la Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, que incorporen la innovació tecnològica en els serveis digitals de l’administració i contribueixen alhora a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.
La videoatenció és un nou canal de la relació amb la ciutadania que permet a través d’una videotrucada agilitzar l’atenció referent a tràmits i consultes. D’aquesta manera, s’ofereix un servei personalitzat i de fàcil accés que elimina els desplaçaments i les fronteres de la territorialitat.
Els beneficis d’aquest nou canal són:
-Estalvi de desplaçaments, amb la reducció d’emissions de CO2 que implica.
- -Increment en l’eficiència en els processos d’atenció.
- -Acompanyament a la ciutadania.
Segons una prova que consisteix en calcular l’estalvi d’emissions de CO2, per cada 150 videoatencions, s’estalvien 85,65 Kg de CO2 si el desplaçament es fa amb cotxe, i 35,26KgCO2 si es fa en transport públic.
La Generalitat de Catalunya disposa d’un sistema de videoidentificació, que impulsa el Consorci AOC, per obtenir l’idCAT Mòbil sense moure’s de casa i de forma senzilla, des del 2021. Mitjançant un procés de videoidentificació del document d’identitat i del rostre, qualsevol persona pot obtenir l’idCAT Mòbil i començar a tramitar i fer gestions amb la Generalitat.
En els dos anys que porta actiu aquest servei s’han fet un total de 110.000 videoidentificacions i la intenció és potenciar aquest sistema per facilitar a la ciutadania l’obtenció de l’idCAT Mòbil.
El sistema garanteix una identitat digital inclusiva, a l’abast de tothom. La facilitat de l’aplicació permet que un ampli col·lectiu de la ciutadania hi pugui accedir. Alhora, el registre amb videoidentificació incrementa el nivell de garanties del registre de l’idCAT Mòbil i ofereix un nivell substancial de seguretat.
Els beneficis de la videoidentificació són:
- Evita desplaçaments, amb la reducció de l’impacte ambiental que implica.
- Incrementa el nombre d’usuaris per la facilitat i la rapidesa en obtenir l’idCAT Mòbil.
- Garanteix una identitat inclusiva, a l’abast de tota la ciutadania (disponible per a ciutadans europeus i de fora d’Europa).
- Incrementa el nivell de garanties del registre de l’idCAT Mòbil.
Tant la videoatenció com la videoidentificació són dos projectes que formen part del model d’atenció ciutadana amb l’objectiu de modernitzar els serveis d’atenció amb una visió centrada en la ciutadania.
L’escolta activa, l’acompanyament, l’atenció integrada i la comunicació variables clau que ens ajuden a posar a les persones en el centre i millorar la seva experiència.